9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFarmacist: Apel la administrarea rațională a medicamentelor

Farmacist: Apel la administrarea rațională a medicamentelor

Un farmacist face apel la utilizarea rațională a medicamentelor și supune atenției riscul generat de automedicație în contextul Covid-19:

„Trăim vremuri excepționale ce au condus la măsuri excepționale la nivel mondial. Panica, de multe ori cauzată strict de dezinformare, a dus la decizii impulsive ale populației, ca de exemplu achiziționarea unor medicamente ce aparent puteau fi folosite cu rol profilactic (preventiv) sau chiar ca posibil tratament în contextul pandemic COVID-19.

Hidroxiclorochina a dispărut din farmacii

Acesta a fost și cazul hidroxiclorochinei, medicament indispensabil pentru mulți dintre pacienții ce se află în curs de tratament pentru poliartrită autoimună, lupus eritematos (sistemic/discoid) sau afecțiuni dermatologice produse sau agravate de lumina solară. Zvonurile cum că reprezintă un posibil tratament în cazul infectării cu noul coronavirus a dus la dispariția aproape totală a hidroxiclorochinei din farmaciile din România. Acest lucru a însemnat în unele cazuri întreruperea tratamentului cronic al pacienților, deoarece nu și-au mai putut achiziționa tratamentul lunar.

Administrarea hidroxiclorochinei ca tratament al infecției cu noul coronavirus este controversată din cauza efectelor adverse dezvoltate la nivel cardiac, dar continuă să facă parte din cercetarea tratamentului pentru COVID-19 în vederea evaluării beneficiului în raport cu riscul. Pe 24.04.2020, FDA a emis o comunicare în urma rapoartelor privind tulburările de ritm cardiac cauzate de administrarea hidroxoclorochinei, reacție adversă agravată de asocierea acesteia cu antibioticul macrolid azitromicină, alt tratament vehiculat, în special în mediul virtual, ca fiind benefic în cazul infectării cu noul coronavirus.

Nu există un tratament autorizat pentru Covid

Zilele trecute, Feinstein Institutes for Medical Research care administrează 23 de spitale din New York a anunțat că desfășoară un studiu clinic pentru a observa legătura dintre famotidină, un medicament folosit pentru tratamentul afecțiuni gastrice și evoluția mai bună a pacienților infectați COVID-19. Studiul clinic este în desfășurare la acest moment și se află în faza de înrolare a pacienților.
De altfel, într-o comunicare făcută publică pe 28 aprilie, 2020, Organizația Mondială a Sănătății confirmă că la momentul actual nu există niciun medicament care să fie autorizat pentru tratamentul sau prevenția SARS-CoV-2.

Prin urmare, este imperios necesar ca administrarea oricăror medicamente, având în vedere balanța fragilă beneficiu-risc a multora dintre ele, să se facă doar însoțită de recomandările medicului sau farmacistului.”

Farmacist specialist Valentina Ghimpău

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS