24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicinaCe se întâmplă cu tratamentul bolnavilor de cancer în timpul pandemiei

Ce se întâmplă cu tratamentul bolnavilor de cancer în timpul pandemiei

Infecția cu noul coronavirus a schimbat felul în care se desfășoară activitatea obișnuită din lumea medicală. Declararea pandemiei, de către OMS, pe data de 12 martie, 2020 a dus la schimbări în felul în care toate specialitățile medicale își pot desfășura actvitatea, indiferent că vorbim de investigații medicale, tratamente sau chiar studii clinice pentru medicamente.

Cu aproximativ 2,5 milioane de oameni infectați cu COVID-19 și peste 170.000 de pacienți decedați, acest virus a creat provocări nemaîntâlnite pentru sistemele de sănătate din întreaga lume. Cu toate acestea, există afecțiuni, precum cancerul, a căror gravitate este în continuare substanțială. Prin urmare, în contextul actual, medicii oncologi s-au văzut nevoiți să reorganizeze modul în care își desfășoară activitatea, echilibrând balanța în favoarea beneficiului pacientului și minimizând riscurile.

Astfel, la nivel global, se încearcă, acolo unde este posibil, reducerea internărilor în spital a acestor pacienți și, totodată, oferirea de îngrijiri corespunzătoare, cu prevenirea complicațiilor ce afectează imunitatea pacienților, dar fără a compromite în vreun fel tratamentul oncologic. Se dorește o continuare a tratamentului atunci când acest lucru este oportun, dar este posibil să apară unele schimbări la nivelul tratamentului cu scopul protejării pacienților de infectarea cu COVID-19.

În terapiile paliative, riscurile depășesc beneficiile

Conform European Society for Medical Oncology, strategia de tratament a medicilor oncologi poate varia în funcție de scopul terapeutic. Spre exemplu, tratamentele curative sunt mai probabil să fie continuate conform planului terapeutic inițial pentru a asigura cele mai mari șanse de remisie a bolii, în timp ce riscurile pacienților ce urmează terapii paliative pot depăși beneficiile potențiale ale tratamentului.

Riscul de a avea imunitatea compromisă este, de obicei, mai ridicat în timpul tratamentului chimioterapic contra cancerului. Până în prezent, nu există un test specific care să stabilească dacă o persoană este imuno-compromisă, ci doar analize de sânge ce pot evidenția niveluri scăzute de celule albe sau niveluri scăzute de anticorpi ce pot indica stări deficitare ale sistemului imunitar, prin urmare medicul curant oncolog decide care este cea mai benefică opțiune pentru fiecare pacient în parte.

Nu există dovezi privind legătura dintre cancer și Covid-19

Fluxul continuu de știri referitoare la coronavirus poate produce anxietate, iar pacienții oncologici sau familiile lor pot fi chiar mai îngrijorați din cauza acestui virus, pentru că tratamentele anticancer pot scădea abilitatea organismului de a lupta cu infecțiile de orice tip. Totuși, până în prezent, trebuie precizat că nu există suficiente dovezi concludente care să arate o legătură directă între cancer și infecțiile cu noul coronavirus.

În concluzie, pacienții trebuie să urmeze întocmai recomandările medicului lor curant oncolog, împreună cu toate recomandările pentru un stil de viață sănătos, dietă echilibrată, bogată în fructe și legume, exerciții fizice regulate, suficient somn, fără fumat sau alcool și să urmeze regulile de distanțare socială și spălare a mâinilor.

Farmacist specialist Valentina Ghimpău

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS