33.5 C
Craiova
vineri, 14 august, 2020
Știri de ultima oră Sanatate Medicina Ce se întâmplă cu tratamentul bolnavilor de cancer în timpul pandemiei

Ce se întâmplă cu tratamentul bolnavilor de cancer în timpul pandemiei

Infecția cu noul coronavirus a schimbat felul în care se desfășoară activitatea obișnuită din lumea medicală. Declararea pandemiei, de către OMS, pe data de 12 martie, 2020 a dus la schimbări în felul în care toate specialitățile medicale își pot desfășura actvitatea, indiferent că vorbim de investigații medicale, tratamente sau chiar studii clinice pentru medicamente.

Cu aproximativ 2,5 milioane de oameni infectați cu COVID-19 și peste 170.000 de pacienți decedați, acest virus a creat provocări nemaîntâlnite pentru sistemele de sănătate din întreaga lume. Cu toate acestea, există afecțiuni, precum cancerul, a căror gravitate este în continuare substanțială. Prin urmare, în contextul actual, medicii oncologi s-au văzut nevoiți să reorganizeze modul în care își desfășoară activitatea, echilibrând balanța în favoarea beneficiului pacientului și minimizând riscurile.

Astfel, la nivel global, se încearcă, acolo unde este posibil, reducerea internărilor în spital a acestor pacienți și, totodată, oferirea de îngrijiri corespunzătoare, cu prevenirea complicațiilor ce afectează imunitatea pacienților, dar fără a compromite în vreun fel tratamentul oncologic. Se dorește o continuare a tratamentului atunci când acest lucru este oportun, dar este posibil să apară unele schimbări la nivelul tratamentului cu scopul protejării pacienților de infectarea cu COVID-19.

În terapiile paliative, riscurile depășesc beneficiile

Conform European Society for Medical Oncology, strategia de tratament a medicilor oncologi poate varia în funcție de scopul terapeutic. Spre exemplu, tratamentele curative sunt mai probabil să fie continuate conform planului terapeutic inițial pentru a asigura cele mai mari șanse de remisie a bolii, în timp ce riscurile pacienților ce urmează terapii paliative pot depăși beneficiile potențiale ale tratamentului.

Riscul de a avea imunitatea compromisă este, de obicei, mai ridicat în timpul tratamentului chimioterapic contra cancerului. Până în prezent, nu există un test specific care să stabilească dacă o persoană este imuno-compromisă, ci doar analize de sânge ce pot evidenția niveluri scăzute de celule albe sau niveluri scăzute de anticorpi ce pot indica stări deficitare ale sistemului imunitar, prin urmare medicul curant oncolog decide care este cea mai benefică opțiune pentru fiecare pacient în parte.

Nu există dovezi privind legătura dintre cancer și Covid-19

Fluxul continuu de știri referitoare la coronavirus poate produce anxietate, iar pacienții oncologici sau familiile lor pot fi chiar mai îngrijorați din cauza acestui virus, pentru că tratamentele anticancer pot scădea abilitatea organismului de a lupta cu infecțiile de orice tip. Totuși, până în prezent, trebuie precizat că nu există suficiente dovezi concludente care să arate o legătură directă între cancer și infecțiile cu noul coronavirus.

În concluzie, pacienții trebuie să urmeze întocmai recomandările medicului lor curant oncolog, împreună cu toate recomandările pentru un stil de viață sănătos, dietă echilibrată, bogată în fructe și legume, exerciții fizice regulate, suficient somn, fără fumat sau alcool și să urmeze regulile de distanțare socială și spălare a mâinilor.

Farmacist specialist Valentina Ghimpău

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Zece avioane IAR-99, modernizate la Craiova cu 68 milioane...

Zece avioane IAR-99 vor fi modernizate la Craiova cu 68 milioane de euro. Vezi la ce vor servi aeronavele după ce vor fi schimbate complet.

ȘTIRI GdS

Medicii din Rusia nu au curaj să-și facă vaccinul...

Un sondaj, la care au participat peste 3.000 de doctori din Rusia, arată că cei mai mulți medici sunt reticenţi la ideea...

Mai multe cadre medicale de la o secţie a...

Noi cazuri de coronavirus în rândul personalului medical din Craiova. De această dată, şase cadre medicale de la Clinica de Hematologie a...

Cum a izbucnit focarul Covid de la Căminul de...

126 de persoane de la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Craiova s-au infectat cu noul coronavirus. Cum a fost posibil? Printr-un şir...

Sindromul skeeter: reacţia alergică la muşcătura de ţânţari care...

Lista cu motivele pentru care urâm ţânţarii este destul de lungă. Aceşti ţânţari sunt purtători de boli precum virusul Zika sau West...

Focar Covid la Căminul de Bătrâni. Poliţia a deschis...

126 de persoane de la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Craiova s-au infectat cu noul coronavirus. După ce în...

Tichete în valoare de 1.000 de euro pentru donatorii...

Proiectul care să îi stimuleze pe cei care au suferit de COVID-19 să doneze plasmă a fost aprobat astăzi de consilierii generali...