25.5 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateUsturoiul verde, benefic în bolile cardiovasculare

Usturoiul verde, benefic în bolile cardiovasculare


Usturoiul verde este o sursă de sănătate pură. Pentru că se găsește pentru o perioadă scurtă de timp, este bine să încercăm să îl consumăm cât mai mult cu putință în sezonul de primăvară. Putem profita, astfel, de beneficiile sale pentru organism. Usturoiul verde este indicat în alergii, are efect anticancerigen și ajută la detoxifiere. Însă unul dintre cele mai valoroase beneficii ale sale este legat de sănătatea inimii și a sistemului vascular.

Usturoiul scade tensiunea arterială și ne apără de accidentul vascular. Cum în România bolile cardiovasculare se află în topul cauzelor de mortalitate, este bine să știm că natura este o sursă prețioasă de legume sau fructe care ne ajută în lupta cu aceste afecțiuni.

Previne accidentul vascular

Datorită conţinutului bogat în vitaminele B şi C, fosfor, mangan, calciu şi zinc, usturoiul verde întăreşte sistemul imunitar, stimulează circulaţia sângelui, reglează nivelul de colesterol şi previne astfel bolile cardiovasculare. Usturoiul verde ajută la producerea de oxid nitric, o substanţă care ajută la relaxarea vaselor de sânge, îmbunătăţind astfel circulaţia sangvină. Astfel, riscul de formare a cheagurilor de sânge este diminuat şi este redusă probabilitatea de infarct şi accident vascular cerebral.

Benefic pentru inimă 

Conţinutul bogat de potasiu din usturoi ajută la reglarea tensiunii arteriale şi a nivelului de colesterol din sânge. Și datorită conținutului de polisulfid, această plantă protejează inima de boli. Pe lângă polisulfid, și manganul conținut de această legumă este un mineral care contribuie la reducerea colesterolului rău din sânge. Usturoiul de primăvară este bogat și în cuercitină. Cuercitina este un antioxidant puternic, cu rol în combaterea tulburărilor circulatorii, a bolilor cardiovasculare şi a cancerului.

Alicina, remediu pentru hipertensiune

La fel ca și usturoiul uscat, usturoiul verde conține alicină, unul dintre cele mai benefice remedii pentru hipertensiune arterială. Un studiu realizat de cercetătorii de la Academia Rusă de Științe Medicale și publicat în revista Nature a investigat efectele comprimatelor de pulbere de usturoi cu eliberare în timp asupra bărbaților cu tensiune arterială ușoară până la moderată. Cercetările au arătat că administrarea unei tablete de usturoi de 600 mg a scăzut nivelul tensiunii arteriale. Usturoiul conține și gama-glutamilcisteină. Acest compus chimic, în combinație cu conținutul ridicat de alicină, dă usturoiului capacitatea sa de a dilata arterele, scăzând astfel tensiunea arterială.

Consumați-l în stare crudă

Ustu­roiul verde ne furnizează aproximativ 30 de calorii/100 g. Faţă de usturoiul uscat, cel verde, de primăvară, ajută la detoxifierea organismului. Usturoiul conţine fitohormoni, substanţe similare hormonilor, care se găsesc în plantele fragede. În organismul uman, aceștia reglează echilibrul hormonal și au efect tonic. Este, însă, recomandat să îl consumăm crud pentru a ne bucura de toate beneficiile sale. Pentru ca usturoiul să nu-și piardă din calități, se recomandă să se adauge în mâncarea gătită numai după ce vasul a fost luat de pe foc.Multe persoane evită ceapa şi ustu­roiul din cauza mirosului neplăcut. Dacă aţi mâncat ceapă sau usturoi şi verde, puteți scăpa de miros mestecând frunze de mentă sau pătrunjel. 

Păstrați usturoiul verde pentru iarnă

Puteți folosi atât tulpina alb-verzuie, cât şi frunzele proaspete la prepararea salatelor, a sandvişurilor, dar şi ca ingredient principal la tocăniţe, supe, fasole verde sau cartofi fierţi. Primăvara, foarte apreciat pentru gustul său este şi sosul de usturoi verde, iar pentru iarnă puteţi pune în cămară câteva borcane cu usturoi verde în oţet, pe care-l puteţi consuma cu succes împreună cu o friptură. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS