20.1 C
Craiova
luni, 1 iunie, 2020
Știri de ultima oră Sanatate Medicina Tratamentul minune folosit împotriva coronavirusului

Tratamentul minune folosit împotriva coronavirusului

Profesorul Didier Raoult i-a dezvăluit, în premieră, preşedintelui Emmanuel Macron rezultatele celui mai amplu studiu pentru tratamentul Covid-19 de până acum. Potrivit publicaţiei franceze Les Echos, Emmanuel Macron a decis să meargă el însuși la Marsilia, unde a stat trei ore de vorbă cu profesorul, după ce a fost dezamăgit de perspectivele concrete de tratament disponibile rapid contra virusului.TCâți pacienți a vindecat profesorul

Tratamentul a vindecat 91,7% din 1061 de pacienți

Profesorul a transmis că a reușit să vindece 91,7% din 1061 de pacienți cu hidroxiclorochină și azitromicină în zece zile. 

Vârsta medie a celor trataţi cu hidroxiclorochină şi azitromicină a fost de 43-8 ani, iar 46,3% au fost bărbaţi. Între 3 martie şi 9 aprilie au fost prelevate 59.655 de eşantioane de la 38.617 pacienţi testaţi pentru Covid-19. Dintre cei 3165 de pacienţi testaţi pozitiv, 1061 au răspuns criteriilor de introducerea în studiu stabilite de echipa profesorului Raoult. 

Vindecarea virologică a fost obţinută la 973 de pacienţi în 10 zile. O încărcătură virală a finalului tratamentului a fost observată la 47 de pacienţi (4,4%), iar aceasta a fost asociată cu o încărcătură virală mai crescută în momentul diagnosticării, dar s-a negativat în ziua a zecea şi, cu o singură excepţie, a dispărut în ziua a cincisprezecea. 

„Este un tratament sigur și eficient pentru Covid-19

S-au obținut rezultate proaste la 46 de pacienți (4,3%). Zece oameni au fost transferați la terapie intensivă, cinci bolnavi cu vârste cuprinse între 74 și 95 de ani au decedat de atunci (0.47%), iar 31 au avut nevoie de zece zile de spitalizare în plus. Dintre aceștia, 25 sunt deja vindecați, iar 16 rămân spitalizați. 

„Combinația hidroxiclorochină-azitromicină, atunci când este demarată imediat după diagnosticare, este un tratament sigur și eficient pentru Covid-19, cu o rată a mortalității de 0,5% la pacienții în vârstă. El evită agravarea și elimină continuarea contagiunii virusului în cea mai mare parte a cazurilor“, este concluzia studiului. 

Precendentul studiu al prefesorului Raoult era făcut pe 24 de pacienţi. Rămâne de văzut care va fi reacția autorităților franceze în fața noilor rezultate. Absența unui grup de control, esențial pentru a demonstra eficacitatea unui tratament, va fi din nou subliniată de detractorii cercetătorului. 

Profesorul Didier Raoul a hotărât să părăsească Consiliul Științific

Noile rezultate vor fi analizate de către Consiliul Științific pe care profesorul Didier Raoul a hotărât să îl părăsească și de către ministrul francez al Sănătăţii. Emmanuel Macron va continua, și vineri și în weekend să consulte un mare număr de actori publici și privați francezi, europeni și internaționali, iar luni seară va susține un discurs televizat. 

Hidroxiclorochina este contestată în special pentru efectele adverse. 

Valentina Grădinaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS

Spitalul Judeţean din Suceava s-a redeschis cu sectoare non-COVID

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat, luni, că Spitalul Judeţean Suceava a devenit funcţional pentru sectoare non-COVID, fiind internat deja...

Ce date vor fi colectate de la clienții teraselor?

Terasele s-au redeschis începând de luni, iar noile reglementări prevăd că trebuie să existe unui registru de rezervări ale clienţilor, pentru ca...