11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePacienții, reticenți față de consultațiile la distanță

Pacienții, reticenți față de consultațiile la distanță

Pentru a evita aglomerările de la cabinete și pentru a reduce riscurile de expunere în perioada pandemiei de COVID-19, medicii de familie pot acorda consultații la distanță. Guvernul a aprobat o hotărâre în acest sens la sfârșitul lunii martie. Însă pacienții în vârstă nu se descurcă foarte bine cu tehnologia și chiar și tinerii sunt reticenți cu privire la rețetele trimise online. În ceea ce privește facilitarea eliberării de rețete și alte decizii care să îi ajute pe pacienți și pe medicii de familie în această perioadă, lucrurile nu stau atât de bine cum se aude peste tot, spune dr. Carmen Dogaru, președintele Societății de Medicină de Familie Dolj. „Nu putem prescrie orice, așa cum crede aproape toată lumea“.

Pensionarii nu se descurcă online

În privința acordării consultațiilor la distanță și emiterii de rețete electronic, punerea în practică nu e deloc ușoară. „Pensionarii nu au adresă de email, de exemplu. Sunt lucruri care nu depind de noi“, spune dr. Dogaru. Dar și tinerii sunt conservatori. „Până acum, am avut doar un pacient care a acceptat să primească rețeta prin e-mail. Nu au încredere, pentru că le e teamă că farmaciile nu le eliberează medicamentele fără ștampilă. Și cei tineri, nu doar vârstnicii. Inclusiv zilele trecute am avut o pacientă care avea o rinită alergică și i-am spus că îi pot trimite rețeta prin e-mail, dar a zis că preferă să treacă pe la cabinet să o ridice. Unii nu au imprimante, trebuie listate…“, povestește președintele Societății de Medicină de Familie Dolj.

Medicul îi asigură pe pacienți că farmaciile eliberează rețetele și fără ștampile. În plus, și programele au fost adaptate și s-a avut în vedere securitatea datelor, spune dr. Carmen Dogaru:

„Programele au fost adaptate, rețetele se trimit criptate. Nu pot fi deschise documentele decât pe baza CNP-ului. Siguranță există, farmaciile eliberează și fără ștampile, dar lumea preferă să ia hârtia tipărită și ștampilată“.

Însă adresabilitatea a scăzut odată cu declanșarea epidemiei la nivel național. Medicul spune că, dacă înainte avea în medie 40 de consultații pe zi, în ultima perioadă numărul a scăzut la 10-15.

„Nu putem prescrie mare lucru față de până acum“

Limitările principale sunt, însă, cele legale. „Nu avem voie, așa cum se tot afirmă peste tot, să prescriem orice. Conform Hotărârii Casei Naționale de Asigurări, care completează contractul-cadru și normele, putem prescrie numai anumite lucruri. De exemplu, insulina nu avem voie să o prescriem, deși se află în farmacii, pentru că se acordă prin Program Național. Avem voie să dăm pe rețete numai antidiabetice orale, dacă avem scrisoare medicală. Fără scrisoare medicală, nici pe acestea. La fel, dacă vin bolnavi de Parkinson sau epilepsie, dacă nu au scrisoarea medicală de la medicul specialist, nu le putem scrie rețetele“, explică medicul de familie.

Sunt mai multe situații în care medicii de familie sunt limitați de prevederile legale. Astfel că lucrurile nu diferă prea mult față de cum era înainte de modificările menite să faciliteze relația dintre pacient și medicul de familie în contextul pandemiei de coronavirus.

„Mai sunt medicamente pentru care, dacă protocolul nu ne nominalizează ca prescriptori, nu putem elibera rețete. Așa a rămas legislația. Și sunt foarte multe. Problema este că aceste neajunsuri se sparg în capul nostru, pentru că toată lumea spune, pe toate posturile, că avem voie să scriem de toate. De fapt, nu avem voie să prescriem mare lucru față de ce puteam înainte“.

Medicii se protejează cum pot. Pacienții, nu prea

Protecția este o mare provocare nu doar în spitale, ci și în cabinetele de medicină de familie. Doctorii spun că s-au descurcat mai mult pe cont propriu. „Fiecare ne-am descurcat cum am putut. Am comandat la niște prețuri foarte mari echipamente. O să ni se dea de către guvern câte două cutii de măști prin intermediul Caselor de Asigurări. Şi Colegiul Medicilor Dolj a mai cumpărat niște materiale. A fost un efort mare să asigure un minim necesar pentru 2.700 de medici. Dar baza tot noi suntem. Problema e că au crescut enorm prețurile la furnizori și nici nu se prea găsesc produse“, precizează dr. Dogaru.

Dacă medicii încearcă să se protejeze cum pot, pacienții nu par să pună mare preț pe acest lucru. „Pacienții vin tot fără măști, fără mănuși, nu e bine ce fac. Să poarte măști și mănuși, și când vin la consultație, dar și afară, când merg undeva. Chiar dacă nu sunt simptomatici, pot fi în perioada de incubație și pot răspândi boala foarte ușor“, spune medicul. „A fost o perioadă când s-a transmis mesajul să poarte măști doar cei simptomatici, dar acest lucru s-a întâmplat pentru că exista o lipsă acută a măștilor pe piață și era important să ajungă la cei din sistemul medical. Nu se mai găseau deloc. Acum, totuși, se găsesc. La prețuri mai mari, ce-i drept, dar se găsesc. Fiecare își poate achiziționa o mască. Sau măcar să își pună un șal, să nu rămână cu nasul și gura descoperite“, transmite Carmen Dogaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS