20.1 C
Craiova
luni, 1 iunie, 2020
Știri de ultima oră Sanatate Consiliere psihologică gratuită pentru părinţii şi copiii afectaţi de pandemie

Consiliere psihologică gratuită pentru părinţii şi copiii afectaţi de pandemie

Psihologii din cadrul Fundaţiei World Vision România oferă consiliere gratuită pentru orice părinte sau copil afectat emoţional de situaţia generată de COVID-19. Izolarea socială, închiderea şcolilor, dar şi pierderea locurilor de muncă, scăderea venitului familiei sau scenariile negative cu privire la starea de sănătate sau a economiei cresc nivelul de anxietate atât al părinţilor, cât şi al copiilor.

900 de persoane din mediul rural, consiliate până acum

Riscul de expunere a copiilor la violenţă fizică sau verbală creşte în perioada restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus. Persoanele care au nevoie de ajutor psihologic în următoarea perioadă pot scrie pe adresa de email [email protected], iar unul dintre psihologii World Vision va reveni către ei pentru o şedinţă de consiliere.

Psihologii Fundaţiei World Vision România continuă în această perioadă şi programele de consiliere cu copiii sau părinţii din mediul rural. Întâlnirile faţă în faţă au fost înlocuite de consilierea online și la telefon. De la impunerea restricţiilor pentru limitarea răspândirii COVID-19 în România, aproximativ 700 de copii şi 200 de părinţi din programele World Vision au primit următoarele tipuri de consiliere: consiliere psihologică, terapie comportamentală, consiliere de grup, consiliere psihopedagogică, consiliere socială, educaţie parentală, psihoeducaţie.

Crește riscul violenței fizice sau verbale

Violenţa asupra copilului este un fenomen care persistă în societatea românească. Doar unul din zece părinţi nu şi-ar lovi niciodată copilul, iar unul din doi crede că lovirea este spre binele copilului, arată raportul „De ce lovim copiii?“, realizat de Fundaţia World Vision România. În 2018, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) a raportat aproximativ 15.000 de cazuri de violență asupra copilului, dintre care 1173 de cazuri de abuz fizic. Îngrijorător este că, dintre cazurile de violență fizică, 1.005 au avut loc în familie, iar aproape două treimi dintre cazurile raportate de abuz sexual au avut loc asupra copiilor din mediul rural (580). Acestea sunt doar cazurile raportate, foarte probabil unele extrem de  grave, însă cifrele oficiale ascund realitatea altor sute de cazuri nedeclarate.

Conform psihologilor World Vision România, în perioada pandemiei de coronavirus există riscul de a se amplifica atât problemele emoţionale (instabilitate emoţională, iritabilitate, anxietate, mânie, lipsă de control al emoţiilor, lipsă de răbdare), cât şi tulburările cognitive (dificultăţi de concentrare, tulburări de memorie) şi probleme comportamentale (impulsivitate, agitaţie psihomotorie, agresivitate).

Principalele probleme generate de pandemie în relația părinte-copil

Printre problemele generate de pandemia de COVID-19 identificate de psihologii World Vision în şedinţele de consiliere online ţinute până acum sunt:

• epuizarea părinţilor
• gestionarea relaţiilor dintre fraţi
• motivarea copilului să facă teme
• majoritatea părinţilor experimentează îngrijorare, anxietate, teamă în ceea ce priveşte evoluția pandemiei
• şi copiii experimentează panică în ceea ce priveşte evoluţia COVID-19
• unii părinți au menționat faptul că, din cauză sunt nevoiți să stea în casă, copiii lor se plictisesc, iar alții au observat o stare de agitație
• de asemenea, părinții aflaţi în somaj sau în imposibilitatea de a lucra experimentează o stare ridicată de nervozitate, datorită faptului că nu mai pot presta unele activități care să le aducă un venit și astfel nu-și pot asigura cele necesare traiului de zi cu zi
• distanţarea socială cauzează anxietate atât copiilor, cât şi părinţilor
• părinţii autoizolaţi la domiciliu consiliaţi au stări de anxietate, dar şi de tristeţe având în vedere că sunt separaţi de copii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS

Spitalul Judeţean din Suceava s-a redeschis cu sectoare non-COVID

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat, luni, că Spitalul Judeţean Suceava a devenit funcţional pentru sectoare non-COVID, fiind internat deja...

Ce date vor fi colectate de la clienții teraselor?

Terasele s-au redeschis începând de luni, iar noile reglementări prevăd că trebuie să existe unui registru de rezervări ale clienţilor, pentru ca...