37.3 C
Craiova
joi, 24 iunie, 2021
Știri de ultima oră Sanatate De ce e bine să consumăm ridichi de primăvară

De ce e bine să consumăm ridichi de primăvară

Ridichile roșii sunt unele dintre cele mai consumate legume de primăvară. Ridichea de primăvară este bogată în vitamine și substanțe nutritive. Câteva ridichi servite între mese pot ţine în frâu senzaţia de foame. În plus, asigură cel puţin 14% din necesarul de vitamina C, un antioxidant care combate radicalii liberi şi oferă organismului protecţie împotriva răcelilor de sezon. Ridichea conține numeroase vitamine B (B2, B3, B6, B9), la care se adaugă vitaminele A, E și K. De asemenea, este foarte bogată în substanțe nutritive și în minerale, dintre care amintim fierul, calciul, cuprul, magneziul, manganul și zincul, care se găsesc în bulb.

Ajută digestia

Ridichile au un conţinut mare de fibre, care ajută la menţinerea unui tranzit intestinal sănătos şi previn tulburările digestive. Constipaţia este astfel ţinută la distanţă, la fel şi fluctuaţiile zahărului din sânge. De asemenea, ridichile ar putea avea un rol în reducerea nivelului de colesterol.
Nu ignoraţi nici frunzele de ridichi! Spălate bine şi adăugate în salate, acestea stimulează producţia de bilă şi ajută la eliminarea toxinelor din ficat. De asemenea, sucul de ridichi ar putea preveni ulcerul gastric, datorită protecţiei pe care o oferă mucoasei stomacului.

Reduc riscul cancerului de colon

Mai mult, se spune că un consum regulat de ridichi reduce riscul de îmbolnăvire de cancer de colon prin faptul că substanțele nutritive pe care le conține încetinește considerabil ritmul de dezvoltare al celulelor cancerigene responsabile pentru această boală.
La fel ca mai toate legumele crucifere (broccoli, varza kale, conopida, varza, napii etc.), şi ridichile pot preveni modificările celulare care favorizează instalarea cancerului, în special cel de colon.
Potrivit specialiştilor de la Institutul Linus Pauling, legumele crucifere conţin compuşi care, în combinaţie cu apa, ajută organismul să elimine toxinele care cauzează cancer şi previn dezvoltarea celulelor canceroase.

Remediu împotriva infecţiei cu Candida

Ridichile ar putea avea proprietăţi antimicotice, datorită unei proteine numite RsAFP2, despre care unele studii arată că ar duce la distrugerea ciupercilor care cauzează candidoza. De asemenea, e posibil ca ridichile să aibă un efect benefic şi asupra sistemului reproducător, ferindu-le pe femei de diverse afecţiuni ginecologice şi îmbunătăţind astfel fertilitatea. Ridichea le ferește pe femei și de infecțiile urinare. Un obicei atât de simplu precum consumul regulat de salate cu ridichi poate apăra organismul împotriva acestor probleme. Ridichile sunt diuretice și măresc producția de urină în mod natural. În plus, acestea sunt antibacteriene, fiind eficiente în combaterea infecțiilor și în protejarea rinichilor.

Suc de ridiche împotriva mușcăturilor de insecte

Ridichile sunt folosite şi pentru tratarea a numeroase probleme ale pielii, aceste legume ajutând la hidratarea şi dezinfectarea pielii. Un exemplu este întrebuinţarea ridichilor pentru tratarea muşcăturilor uşoare şi înţepăturilor de insecte, sucul acestui produs diminuând intensitatea durerilor şi umflăturilor.

Protejează inima

Ridichile reprezintă o sursă importantă de antocianină, un flavonoid care le oferă culoarea specifică și care contribuie la sănătatea sistemului cardiovascular.
Antocianina previne întărirea și inflamarea venelor și a arterelor. În plus, ridichea este o sursă bogată de potasiu, iar acest mineral este esențial pentru reglarea tensiunii arteriale. În plus, ea îmbunătățește circulația sanguină, distribuind sângele în mod corect în tot corpul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Târgu Jiu: Fostul ministru Petre Daea se plânge că...

Fostul ministru al Agriculturii, social-democratul Petre Daea, s-a plâns...

ȘTIRI GdS

Vaccinul Pfizer poate provoca o boală rară de sânge

Vaccinul anti-Covid-19 produs de Pfizer a fost corelat cu posibilitatea șanselor de a dezvolta o afecțiune rară a sângelui, „purpura trombotică trombocitopenică (TTP)”, după...

Secvențe genetice ale coronavirusului șterse în secret anul trecut...

Descoperirea originilor SARS-CoV-2, noul coronavirus care a ucis aproape 3,9 milioane de persoane la nivel mondial, a fost în mare parte îngreunată de lipsa...

Ce riscă adulţii care sar peste micul dejun

Adulții care renunță la masa de dimineață vor pierde substanțele nutritive cheie care sunt cele mai abundente în alimentele ce alcătuiesc micul dejun. O...

Neurolog Ileana Neacă: Pacientul trebuie tratat interdisciplinar, căci de...

Consultul interdisciplinar este foarte important pentru a obține o imagine detaliată a stării de sănătate a unui pacient, transmite medicul neurolog Ileana Neacă, managerul...

STUDIU: Supraviețuitorii Covid pot suferi pierderi de substanță cenușie

Un nou studiu, care se bazează pe datele colectate de Biobank în Marea Britanie, sugerează că supraviețuitorii Covid suferă în timp pierderi de materie...

Gheorghiţă: Este perioadă de acalmie între valurile pandemiei de...

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, a declarat, marţi seară, că la acest moment ne aflăm într-o perioadă de acalmie,...