10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSJU preia gravidele de la Filantropia: „Trebuie redusă rata de spitalizare”

SJU preia gravidele de la Filantropia: „Trebuie redusă rata de spitalizare”

Gravidele din Craiova care trebuie să nască în această perioadă sunt cu nervii întinși la maxim. Cel puțin pentru moment, Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Craiova va primi toate femeile care ar fi trebuit să nască la Filantropia. Managerul Filantropia confirmă că Spitalul Județean va prelua toate nașterile gravidelor neinfectate, în urma hotărârii DSP. 

Ba se mută, ba nu se mută. Ba se mută iar

Acum o săptămână, după ce au aflat că s-ar putea să fie mutate să nască la SJU din Craiova, pacientele care ar fi trebuit să nască la Filantropia au fost liniștite. Însuși primarul Genoiu a lansat un apel pentru ca Maternitatea Filantropia să nu fie transformată în spital suport COVID și să poată primi, în continuare, paciente neinfectate cu virusul Sars-Cov2. Apoi, prefectul Nicușor Roșca ar fi intervenit pentru ca Maternitatea Filantropia de la Schmidt să rămână „liberă” de COVID.

După câteva zile de așteptare tensionată, s-a anunțat că se va amenaja o maternitate pentru pacientele COVID-19 la Filantropia din Sărari.

Managerul spitalului, Liviu Radu, spunea, la începutul săptămânii, că se pregătește spațiul și se mută echipamente, pentru ca în câteva zile să poată fi totul gata: „S-a luat decizia ca în Sărari să tratăm pacientele care au nevoie de ginecologie, confirmate cu COVID-19. Suntem în curs de amenajare, ducem tot ce ne trebuie. În cel mai scurt timp, câteva zile, totul va fi funcțional. Echipamentele au fost duse deja acolo, au fost testate, instalate. Mai avem doar câteva. Încercăm să protejăm maternitatea de la Schmidt“, declara Liviu Radu în data de 31 martie. 

Lipsă de medici ATI pentru ambele maternități Filantropia

Liviu Radu a transmis, însă, vineri, că încă nu s-au primit avizele de la DSP Dolj pentru maternitatea din Sărari, așa că, momentan, posibilele nașteri COVID-19 ar fi preluate de maternitatea de la Schmidt. Toate celelalte nașteri, ale gravidelor neinfectate, ar urma să aibă loc la SJU Craiova, conform deciziei DSP, mai spune acesta. Se pare că nici măcar atunci când maternitatea din Sărari va fi amenajată nu se va putea ca maternitatea de la Schmidt să preia din nou gravide neinfectate. Și asta pentru că nu există suficienți medici la terapie intensivă pentru a susține două linii de gardă ATI, menționează Liviu Radu. Deși s-a luat în calcul detașarea de personal medical din teritoriu, din județe vecine, specialiștii sunt greu de găsit. Astfel, Filantropia nu ar putea face față cu două maternități, una COVID și una non-COVID.

SJU a confirmat că preia nașterile de la Filantropia

Vineri, 3 aprilie, SJU Craiova a confirmat că preia toate nașterile de la Filantropia. Dar managerul SJU, Teodor Sas, a declarat pentru GdS că speră ca situația să nu dureze mai mult de câteva zile, pentru că Spitalul Județean nu ar face față. Totuși, din spusele lui Liviu Radu, managerul Filantropia, situația va fi de durată.

„Da, se pare că vom prelua toate gravidele non-Covid. Noi sperăm să nu dureze mai mult de câteva zile, pentru că altfel ne blocăm. Ca să facem față, trebuie să reducem rata de spitalizare. Noi primim toți pacienții care vin, asta este situația”, a transmis Teodor Sas.

DSP Dolj a propus Filantropia de la Schmidt ca spital suport

La finalul lunii martie, înainte de adoptarea planului alb care include unitățile spitalicești de suport pentru COVID la nivel județean, DSP Dolj luase în calcul ca maternitatea Filantropia de la Schmidt să preia cazurile COVID.

Primăria a transmis atunci un comunicat în care arăta de ce nu ar fi o alegere inspirată: „Maternitatea Filantropia, incluzând secțiile de Ginecologie și Neonatologie, modernizate recent de municipalitatea craioveană, este recunoscută la nivel național că dispune de condiții deosebite de dotare și spitalizare, dar și de o asistență medicală de excepție. Apelul acestor oameni disperați îl transmit mai departe pentru a fi preluat de DSP Dolj, dar în special de Ministerul Sănătății. Îl rog pe dl. Secretar de Stat Horațiu Moldovan să încerce să găsească și alte soluții decât aceea de a restricționa dreptul viitoarelor mămici din Craiova sau din împrejurimi la asistență medicală în condiții de siguranță. De asemenea, Spitalul Municipal Filantropia găzduiește și o Clinică de Hematologie, care deservește pacienții din toată regiunea Olteniei”, spunea primarul Craiovei, Mihail Genoiu.

Și prefectul ar fi solicitat să se găsească o alternativă. S-a ajuns la spațiul Filantropia din Sărari, care va prelua și alte specialități. Dar se pare că nici așa gravidele care ar fi urmat să nască la Schmidt nu vor putea să facă acest lucru.

Contactată de GdS, conducerea DSP Dolj  nu a comentat cu privire la această situație.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS