1.2 C
Craiova
marți, 26 ianuarie, 2021
Știri de ultima oră Sanatate Pierderea gustului şi mirosului, simptome de coronavirus

Pierderea gustului şi mirosului, simptome de coronavirus

Pierderea simţului mirosului, dar şi a gustului, ar fi un mod eficient prin care o persoană poate suspecta că are COVID-19, conform unei analize a datelor colectate prin intermediul unei aplicaţii axată pe simptome, dezvoltată de oameni de ştiinţă britanici cu intenţia de a ajuta la monitorizarea pandemiei provocate de noul coronavirus, relatează miercuri Reuters.

Aproape 60% dintre pacienţii confirmaţi ulterior cu COVID-19 au raportat pierderea mirosului şi gustului, comparativ cu 18% dintre cei care au fost testaţi negativ, au demonstrat datele analizate de cercetători.

Aceste rezultate, care au fost publicate online dar nu au fost supuse procesului de evaluare inter pares, au dat rezultate mult mai exacte în prezicerea unui diagnostic pozitiv de COVID-19 în comparaţie cu febra auto-raportată, a indicat un grup de cercetători de la King’s College London.

Dintre cele 1,5 milioane de persoane care au utilizat aplicaţia în perioada 24-29 martie, 26% au raportat unul sau mai multe simptome prin intermediul acesteia. Dintre aceştia, 1.702 au raportat de asemenea că au fost testaţi pentru COVID-19, 579 având rezultate pozitive şi 1.123 rezultate negative.

Pe baza tuturor datelor colectate, echipa de cercetători a dezvoltat un model matematic pentru a identifica ce combinaţie de simptome – variind de la pierderea mirosului şi gustului, până la febră, tuse persistentă, oboseală, diaree, dureri abdominale şi pierderea poftei de mâncare – a fost cea mai exactă în prezicerea infecţiei cu COVID-19.

Şi specialiştii francezi confirmă

Medici specialişti în otorinolaringologie (ORL) francezi au avertizat la jumătatea lunii martie asupra pierderii mirosului ca simptom asociat, în opinia acestora, bolii provocate de noul coronavirus, pe cele cunoscute, asociate COVID-19, precum febra, tusea sau dispneea (greutate în respiraţie). Şeful Direcţiei pentru Sănătate din Ministerul francez de resort, Jerome Salomon, a declarat că este vorba despre o ”dispariţie bruscă a mirosului”, dar fără nas înfundat, câteodată însoţită de o dispariţie a gustului (ageuzie). În cazul anosmiei, ”trebuie să sunaţi la medicul de familie şi să evitaţi automedicaţia fără avizul specialistului”, a subliniat Jerome Salomon. Acest simptom se întâlneşte ”destul de rar” şi este observat ”în general” la pacienţi tineri, care dezvoltă forme ”mai puţin severe” ale bolii, a precizat el.

Totodată, Jean-Michel Klein, preşedintele Consiliului naţional profesional al medicilor ORL, cu sediul la Paris, a declarat că „există o legătura evidentă” între anosmie şi virus. „Nu toate cazurile pozitive de COVID-19 prezintă anosmie, dar toate cazurile de anosmie izolată, fără cauză locală, făra inflamaţie, sunt COVID-19 pozitive”, a precizat specialistul pentru AFP recomandând totodată că „persoanele care resimt anosmie trebuie să se autoizoleze ca măsură de precauţie”.

Simptomul a fost remarcat şi de publicaţii germane şi americane, a subliniat Jean-Michel Klein.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Liga 1 | Ziua remizelor! Nici FC Argeș cu...

FC Argeș și FCSB au încheiat la egalitate, scor...

ȘTIRI GdS

FC Voluntari – „U“ Craiova 1-1 | Dan Nistor:...

Dan Nistor se află la cel de-al treilea assist în 2021, dar, din păcate, Universitatea Craiova a marcat tot de atâtea ori, mult prea...

FC Voluntari – „U“ Craiova 1-1 / Corneliu Papură:...

Universitatea Craiova a încheiat la egalitate, scor 1-1, meciul din Ilfov, cu FC Voluntari, iar antrenorul Corneliu Papură regretă că alb-albaştrii nu au reuşit...

Craiova / A sosit prototipul primului autobuz electric

Prototipul primului autobuz electric din cele 16 pe care firma poloneză Solaris Bus & Coach le va furniza RAT SRL va sosi mâine la Craiova.

Liga 1 / Știința remizelor! Alb-albaștrii, în nota obișnuită...

Universitatea Craiova a „reușit” un nou rezultat de egalitate, al cincilea consecutiv. Elevii lui Corneliu Papură au făcut 1-1 marți seară, în Ilfov, cu...

OMS: Dozele vaccinului Moderna pot fi administrate la 6...

Experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au confirmat că dozele vaccinului anti-Covid dezvoltat de Moderna pot fi administrate la un interval de până la...

O tânără a murit după ce s-a aruncat în...

O mamă eroină din Rusia a murit după ce s-a aruncat în fața unei mașini scăpată de sub control pentru a-și salva fiul de...