6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCORONAVIRUS: Medic de la Filiași, infectat cu COVID-19

CORONAVIRUS: Medic de la Filiași, infectat cu COVID-19

Un medic de la Spitalul Filişanilor a fost depistat pozitiv la testul pentru COVID-19. Acesta a fost internat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Victor Babeș” din Craiova. Informația a fost confirmată de primarul din localitate, Costeluș Gheorghe Ilie.

Este vorba chiar de medicul care a solicitat conducerii spitalului să fie testat pacientul confirmat ulterior cu noul coronavirus și primul caz de deces din România.

Conform spuselor primarului din Filiași, medicul a făcut temperatură și s-a prezentat la spitalul Victor Babeș din Craiova, unde a fost internat. „I-au făcut test și a ieșit pozitiv.” Doctorul se afla în autoizolare.

Celelalte cadre vor să fie retestate, DSP spune că nu se poate

Celelalte cadre medicale care au intrat în contact cu pacientul infectat, internat în data de 15 martie la Compartimentul de Primiri Urgențe (CPU) din Filiași nu au fost retestate, spune primarul. Conform procedurii, pentru a avea certitudinea neinfectării, persoanele ar trebui să fie testate de două ori. Deși testele inițiale au ieșit negative, la retestare ar fi posibil să apară un rezultat pozitiv.

„S-a modificat metodologia și DSP spune că nu se încadrează în procedura pentru testare. Acum stau în autoizolare. Noi am cerut la DSP să le facă din nou teste. Deocamdată nu au simptome, dar este foarte importantă retestarea. Este personal din Centrul de Primiri Urgențe, nu vrem să ne trezim că îi îmbolnăvesc pe colegi sau pe pacienți. Dacă DSP nu are fundament pentru retestare, noi am dat o hotărâre de consiliu local pentru a pune la dispoziția spitalului o sumă pentru a achita testarea cadrelor la o clinică privată”, menționează primarul.

De asemenea, Primăria a mai adoptat o HCL pentru a le pune la dispoziție cadrelor medicale fonduri pentru achiziționarea unui aparat de testare prin procedura PCR Real-Time, pentru detectarea infecției cu virusul Sars-Cov2.

Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Filișanilor este încă închis.

Dosar penal pentru conducerea spitalului din Filiași

Parchetul de pe lângă Judecătoria Filiaşi a înregistrat un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor în cazul unor funcţionari publici cu funcţii de conducere din Spitalul Filişanilor.

Conform procurorilor, în perioada 15 – 19 martie, funcţionari publici cu funcţie de conducere din cadrul Spitalului Filişanilor „şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu prin neluarea măsurilor legale privind prevenirea şi combaterea bolilor infectocontagioase, fapt ce a avut ca urmare răspândirea de către un pacient a infecţiei COVID-19.
Prin gestionarea în mod defectuos a situaţiei create, un număr de 23 de cadre medicale din cadrul unităţii spitaliceşti au fost izolate la domiciliu, secţia primiri-urgenţe a Spitalului Filişanilor fiind închisă.”

Pacientul din Filiași, primul deces din România ca urmare a infecției COVID-19

Bărbatul de 67 de ani din Filiași depistat cu noul coronavirus după ce un medic a insistat să fie testat este primul din țară care a decedat în urma infecției. Acesta suferea de cancer în stadiu terminal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS