10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe se întâmplă cu pacienții decedați, suspecți de COVID-19

Ce se întâmplă cu pacienții decedați, suspecți de COVID-19

Tatăl lui Ionel Busu a decedat sâmbătă la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova. Pentru că bărbatul avea temperatură, i s-a făcut și testare COVID-19. Până luni, la prânz, rezultatul nu ajunsese, iar fiul decedatului transmitea că nu își poate lua tatăl din spital.
Situațiile de acest fel pot apărea în această perioadă, transmite directorul unității medicale. Este recomandat ca orice pacient decedat, cu suspiciune de infecție cu coronavirus, să fie tratat ca și când ar fi pozitiv. Acest lucru înseamnă, însă, respectarea procedurilor stricte cu privire la persoanele infectate în cazul cărora a survenit decesul. În schimb, dacă aparținătorii așteaptă rezultatul și acesta este negativ, pot să înmormânteze decedatul fără aceste restricții.

Rezultatele întârzie pentru că sunt multe teste în lucru

Ionel Busu spune că tatăl acestuia a ajuns vineri în spital cu accident vascular, al treilea pe care l-a suferit: „A murit la spital. Pentru că a avut temperatură, i-au recoltat probe pentru a-i face testul de coronavirus. De sâmbătă și până la această oră (luni -n.r.) , spun că nu au ieșit încă rezultatele. Și duminică am stat toată ziua aici. Nu știu în ce parte să o iau. Eu am înțeles că durează şapte ore. De sâmbătă de când a murit?!…“

Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Victor Babeș“, unde se prelucrează testele, spune că există foarte multe analize în lucru, de unde și explicația întârzierii rezultatelor: „SJU Craiova a adus mai multe probe, le-am făcut în ordine. Sunt foarte multe probe. Vineri ne-au trimis niște probe și le-am dat răspuns duminică, au mai trimis apoi câteva și probabil va veni și rezultatul astăzi. Proba durează cinci – opt ore, dar nu înseamnă că imediat ce ajunge la noi intră în lucru. Sunt foarte multe testări, ajung la noi probe din cinci județe“, menționează Adina Turcu.

Teodor Sas: Familia poate lua decedatul imediat, dar ar fi tratat ca un caz pozitiv

Managerul SJU Craiova, Teodor Sas, a transmis că bărbatul a decedat sâmbătă seara, iar testul este în lucru și rezultatul urma să fie gata undeva în cursul zilei de ieri.Dacă iese pozitiv, există o procedură de eliberare a decedatului. Dacă este negativ, este o altă procedură, spune Sas.

„Situații de acest gen pot apărea în perioada următoare, recomandarea fiind ca pacientul să fie tratat ca și când ar fi caz pozitiv. Intervine discuția: eliberezi decedatul de la început și urmezi procedura ca și când ar fi caz pozitiv, sau aștepți rezultatul testului? Dacă e tratat din start ca pozitiv, trebuie dat familiei în sac, înmormântarea se face cu respectarea unor măsuri speciale. Dacă aștepți rezultatul testului și este negativ, pacientul poate fi înmormântat normal“, explică acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS