3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCoronavirus. Întrebări și răspunsuri

Coronavirus. Întrebări și răspunsuri

Nevoia de informații cu privire la pandemia de coronavirus care a dat peste cap întreg mapamondul a condus, în această perioadă, la creșterea vertiginoasă a numărului de știri false. Specialiștii subliniază, mai mult ca oricând, importanța informării din surse sigure, oficiale, și verificarea știrilor înainte de a fi date mai departe.

Iată clarificări legate de șapte întrebări despre coronavirus care circulă intens în mediul online.

1. Există un vaccin contra COVID-19 ce va ajunge la populație în perioada imediat următoare?

Momentan nu există niciun vaccin contra COVID-19 finalizat. Deși presiunea publică exercitată asupra cercetătorilor este enormă, trebuie ținut cont că dezvoltarea unui vaccin sigur și eficient pentru populație poate dura chiar ani de zile.

2. Animalele pot fi infectate cu COVID-19?

COVID-19 pare să fi apărut dintr-o sursă animală, dar în prezent se răspândește în principal de la om la om. Nu există dovezi că animalele, inclusiv cele de companie, pot răspândi COVID-19. Cu toate acestea, deoarece animalele pot răspândi alte boli către oameni, este recomandat spălatul pe mâini după ce ați fost în preajma animalelor.

În prezent, există puține dovezi că SARS-CoV-2 poate infecta pisici sau câini. Singurele cazuri au fost descoperite în Hong Kong, unde doi câini ai căror proprietari erau infectați cu COVID-19 au fost de asemenea testați pozitiv.

3. Fântânile publice pot reprezenta o sursă de infectare cu COVID-19?

Apa din sistemul centralizat de alimentare reprezintă o sursă sigură de apă potabilă, testată, conformă cu standardele de calitate. Cu toate acestea, fântânile publice prezintă risc de transmitere pentru COVID-19 și alte microorganisme din cauza țevii prin care iese apa și/sau butonul cu care se declanșează curgerea apei. În prezent, nu există o informație sigură referitoare la cât timp rezistă COVID-19 pe suprafețe, și, de aceea, dacă aveți nevoie să utilizați fântâni publice, nu lipiți gura de țășnitoarea de apă, lăsați apa să curgă câteva secunde înainte să beți, și, dacă este nevoie să apăsați un buton sau o clapetă pentru declanșarea apei, dezinfectați mai întâi butonul/clapeta sau apăsați-le cu cotul.

4. Putem să ne sterilizăm mâinile cu lămpi UV?

Lămpile UV nu se pot folosi pentru sterilizarea tegumentelor deoarece lumina UV produce iritații ale pielii.

5. Sunt uscătoarele de mâini capabile să distrugă coronavirusul?

Uscătoarele de mâini nu sunt eficiente în distrugerea sau prevenirea COVID-19 și pot chiar crește riscul de răspândire a COVID-19 dacă sunt utilizate pentru a usca mâini care nu au fost curățate în mod corespunzător. Important este ca după spălarea mâinilor să folosim pentru uscare preferabil prosoape de hârtie și să avem grijă ca la final mâinile să fie complet uscate.

6. Se îmbolnăvesc doar vârstnicii?

Nu, SARS-CoV-2, asemeni celorlalte coronavirusuri, poate infecta persoane de orice vârstă, dar vârstnicii ce prezintă afecțiuni preexistente (diabet, astm, boli cardiovasculare etc.) au risc mai mare de îmbolnăvire.

7. Noul coronavirus a fost creat în laborator?

Virusurile suferă mutații în timp. La un moment dat, un virus comun al animalelor (porc, liliac, pasăre etc.) suferă mutații ce îl determină să devină transmisibil la om, iar aceasta este modalitatea probabilă prin care noul tip de coronavirus a ajuns la om. De asemenea, trebuie reținut faptul că virusurile din familia Coronaviride dețin cel mai lung genom dintre toate virusurile ARN. Prezentând atât de multe secțiuni ale genomului, există posibilitatea mai multor greșeli de autoreplicare, ceea ce duce la formarea rapidă de tipuri noi, și de aceea se discută deja de cele două tipuri de coronavirus: L si S.

Farmacist specialist Valentina Ghimpău

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS