11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateVictor Costache:Cazurile uşoare vor fi tratate la domiciliu

Victor Costache:Cazurile uşoare vor fi tratate la domiciliu

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat că în situația în care România va ajunge la 4.000 de cazuri de coronavirus, cazurile mai ușoare vor fi tratate la domiciliu, potrivit Digi24.

Sistemul medical din România poate trata doar 4.000 de cazuri şi prioritar este să fim cu un pas înaintea bolii, a spus ministrul.

„Astăzi (ieri -n.r.) avem o veste bună, a ajuns primul transfer din turcia. Materialele vor fi rapid distribuite către spitale. Nu este o boală foarte complicată, dar necesită foarte multe resurse logistice, foarte multe medicamente și materiale sanitare. În București avem în jur de 1.700 de paturi libere. Din cele 277 de cazuri, multe sunt cazuri de import și mulți sunt contacți imediați ai cazurilor de import” , a declarat ministrul sănătăţii. 

Măsuri pentru evitarea răspândirii coronavirusului

Este important să analizăm evoluţia în zilele care urmează, pentru a putea face o predicţie asupra evoluţiei pandemiei în România.

„Luăm măsuri de limitare socială, pentru a reduce numărul de îmbolnăviri şi, în paralel, întărim spitalele pentru a creşte capacitatea de primiri pentru pacienţii cu COVID-19.

La undeva peste 4.000 de îmbolnăviri ne așteptăm să păstrăm pacientii cu forme ușoare acasă.

Toți acești pacienți sunt deja strânși într-o bază de date prospectivă, sunt trecute (alte afectiuni) este important să știm toate datele medicale și să știm ce tratament primesc. În Timișoara este un anumit tratament, în București sunt două scheme. Specialiștii vorbesc pentru a uniformiza aceste practici.

Toate vârstele sunt afectate, nu este cineva la adăpost de acest virus. S-a întâmplat și în Europa, și în China. Toate vârstele sunt afectate de COVID-19.

Toți cei care sunt simptomatici (trebuie să poarte mască), dar trebuie să evităm circulația. Se vor da dispoziții suplimentare în zilele care urmează dar nu vreau să întru în detalii. Măștile cu trei pliuri trebuie schimbate odată la câteva ore”, a declarat ministrul Costache.

Tel verde digital, bazat pe inteligență artificială

Procedura izolării se va disemina mai bine la nivel național. Săpămâna viitoare se va pune un la dispoziție tel verde digital, bazat pe inteligență artificială, care va răspunde întrebărilor din online.

Creștem capacitatea la DSP-uri, în ultimele săptămâni s-a dublat numărul de angajați de la DSP-uri. Nu au fost modernizate foarte mult în ultimii ani. Am luat măsuri când am preluat mandatul.

Se încurajează capacitatea locală și industria română. La Oltchim vom autoriza câteva mii de kilograme de biocide.

Se lucrează la măști, vom avea și combinezoane. Ieri s-a produs primul combinezon, tot în Sibiu și în Maramureș vor fi produse.

Suntem într-o stare de urgență, toată lumea trebuia să lucreze într-o situație dinamică.

Avem 16 laboratoare pentru testări

„În ianuarie era un singur laborator pregătit, de la Matei Balș, acum sunt 16. Există personal de la mai multe spitale județene, fiecare spital cumpără teste de Real Time PCR. Încercăm prin importatori să aducem mai multe în țară. Testele rapide sunt o soluție bună, fiecare spital are posibilitatea să le achiziționeze. Este important că fiecare manager de spital să aibă inițiative. Situația din România este mult mai bună decât în alte țări cu sistem sanitar mai puternic, deoarece am luat măsuri mai din timp. E mult mai ușor să previi decât să vindeci”, a concluzionat Costache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS