8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCare este protocolul urmat în Dolj pentru coronavirus?

Care este protocolul urmat în Dolj pentru coronavirus?

De când coronavirusul a ajuns în Italia, ţară în care se află foarte mulţi români, autorităţile şi cetăţenii sunt în alertă. În Dolj s-a iscat deja panica. În farmacii nu se mai găsesc măşti de protecţie, iar oamenii sunt din ce în ce mai îngrijoraţi. Pe reţelele de socializare circulau ieri o mulţime de ştiri pe surse legate de presupuşi pacienţi cu diagnostic confirmat la spitalele craiovene. Mesajele trimise către GdS ne informau inclusiv despre persoane decedate deja şi medici infectaţi. Autorităţile demontează, însă, toate aceste ştiri şi spun că, în prezent, nu există niciun suspect în Craiova. Şi dacă ar fi identificat unul, acesta ar fi trimis către unul dintre centrele de diagnostic, cel mai probabil, la Timişoara, pentru analiza care ar putea confirma prezenţa coronavirusului.

Ce se întâmplă cu persoanele sosite din Italia şi cum se procedează când apare un suspect? Reprezentanţii Direcţiei pentru Sănătate Publică (DSP) Dolj şi managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ Craiova au oferit mai multe informaţii despre protocolul urmat.

Carantină sau izolare la domiciliu

Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj, spune că persoanele sosite din Italia intră în carantină timp de 14 zile, prin izolare la domiciliu sau cazare într-un centru de izolare. Cei care stau la domiciliu vor primi concediu medical în regim special: „Ieri după-amiază (luni – n.r.) a venit de la Minister o procedură cu eliberarea concediilor pentru carantină. Pentru carantină prin izolare la domiciliu, medicii de familie le vor da persoanelor în cauză concediu medical. În prezent, sunt 96 de persoane izolate la domiciliu. Ele vor primi avize de la DSP, cu care vor merge la medicul de familie. Pot merge la medic după expirarea carantinei sau chiar mai târziu. Nu trebuie să se prezinte la medic înainte, ca în cazul unui concediu medical obişnuit. Concediul pentru carantină nu afectează zilele de concediu medical, poate fi dat retroactiv, este un regim special“.

Medicul merge la persoanele izolate la domiciliu

Reprezentantul DSP adaugă că medicul de familie sau asistentul de la cabinet merge zilnic la pacienţi să le ia temperatura şi să verifice dacă apar manifestări. „Şi colegii noştri îi contactează telefonic pentru a afla care este starea lor“, mai spune Popescu. Acesta a precizat că medicii de familie au primit scrisori metodologice, dar şi informarea de la Minister legată de concediile pentru carantină.

„Când există un suspect, contactăm centrul de supraveghere de la Bucureşti, care ne informează unde să transportăm pacientul. Nu avem niciun suspect până acum“, spune Ştefan Popescu.
„Carantina în centrele de izolare este pentru cei care vin exact din localităţile aflate în carantină în Italia sau din Wuhan. În prezent, sunt trei persoane izolate în Craiova, la hotel Griffon“, adaugă acesta.

Suspecţii vor fi trimişi la Timişoara

Există şi varianta izolării la Spitalul de Boli Infecţioase, în cazul în care un pacient se prezintă la unitatea medicală şi este considerat suspect. „Dacă a fost în Italia şi nu a fost în una din cele 12 zone, se izolează la domiciliu. Dacă provine din zonele specifice din Italia, fie este preluat de DSP pentru carantină, fie ajunge la noi şi este izolat până intră pe circuit şi este trimis către centrele de diagnostic. Nu avem niciun pacient izolat şi nici nu am avut. Am avut o singură persoană care a venit la noi şi susţinea că a fost în una din zone, deşi s-a dovedit că nu venise de acolo. L-am trimis la boxa de izolare până s-a elucidat problema. Intrase în ţară pe 15 februarie şi nu avea nimic, menţionează Adina Turcu, managerul spitalului.

27 de locuri de izolare la Infecţioase

La nivelul unităţii medicale, protocolul urmat este următorul: pacientul soseşte la biroul de internări. Spitalul are 27 de locuri de izolare. „Avem jumătate de etaj închis, unde este făcut circuitul de la epidemia de gripă. Mai avem trei boxe speciale cu circuit specific în terapie intensivă. Dacă medicul de gardă consideră că pacientul este suspect de infecţie cu coronavirus, este introdus la spaţiul de izolare, se anunţă ISU şi se coordonează deplasarea către Bucureşti sau Timişoara. În urma discuţiilor avute, Timişoara este punctul nostru de sprijin pentru că Bucureştiul este foarte solicitat. Ministerul Sănătăţii a decis ca unităţile medicale dotate cu reactivi să confirme diagnosticul, sunt două spitale din Bucureşti, unul în Cluj, unul în Iaşi şi unul în Timişoara. Nu este exclus să fim şi noi introduşi pe această listă, dar deocamdată nu există motive“, informează Adina Turcu.

„Există echipamente pentru medici“

Reprezentanţii DSP Dolj şi cei ai Spitalului „Victor Babeş“ spun că există echipamentele necesare pentru medici. „Echipamentul de protecţie este echipamentul pentru gripă, achiziţionat de spitale pentru aceasta. Am reuşit să mai cumpărăm şi combinezoane şi măşti printr-o licitaţie încheiată chiar luni, deşi preţurile au fost mai mari“, a declarat purtătorul de cuvânt DSP Dolj.

Adina Turcu afirmă, la rândul său, că nu sunt probleme cu echipamentele: „Avem echipamente pentru medici. Avem aproximativ 30.000 de măşti, halate, botoşi, 20 de combinezoane speciale“. Aceasta informează şi cu privire la procedurile de la aeroport: „Am fost prima echipă la supraveghere la aeroport. Toate spitalele trimit, pe rând, câte o echipă. În aeronavă călătorii primesc chestionarele. Coboară din aeronavă în grup limitat, trec mai întâi pe la epidemiologul de la DSP, fiecare, cu chestionarul completat. Cei care nu au simptome pot trece mai departe. Li se iau numărul de telefon şi adresa unde pot fi găsiţi în cele 14 zile. Unii fiind vizitatori, vor da adresa de la hotel sau locul unde vor fi cazaţi. Avem tot ce trebuie la noi, dar nu a fost nicio problemă cu nimeni până acum“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS