16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCoronavirus: 81% din cazuri sunt moderate. Rata mortalităţii, mai mică decât la SARS (studiu)

Coronavirus: 81% din cazuri sunt moderate. Rata mortalităţii, mai mică decât la SARS (studiu)

Conform unui studiu realizat de Centrele Chinezeşti pentru Controlul Bolilor (CCDC), majoritatea cazurilor de coronavirus sunt moderate, conform Medical News Today. Cei mai expuşi riscului sunt adulţii în vârstă şi persoanele cu afecţiuni asociate.

Echipa care a condus studiul a analizat toate cazurile confirmate până la data de 11 februarie 2019. Datele au vizat 72,314 pacienţi, dintre care 61,8% sunt cazuri confirmate, 22,4% cazuri suspecte şi 14,6% cazuri cu diagnostic clinic. 1,2% sunt cazuri asimptomatice. Dintre toate cazurile confirmate, specialiştii spun că 80.9% nu sunt grave. Cei mai mulţi dintre adulţii afectaţi sunt cei cu vârste cuprinse între 30 şi 79 de ani.

Din analiza datelor, rata mortalităţii este de 2,3%. Bărbaţii sunt mai afectaţi – 2,8% – faţă de femei – 1,7%.

Specialiştii au analizat caracteristicile pacienţilor, răspândirea virusului în funcţie de vârstă şi sex, rata mortalităţii, analiza virusului în funcţie de timp şi spaţiu geografic. De asemenea, au analizat curba epidemiologică.

Rata mortalităţii, mai mică decât la SARS

Studiul arată că rata mortalităţii creşte o dată cu vârsta. Până la 39 de ani, rata este de 0,2%, în timp ce la persoanele peste 50 ani este 1,3%, peste 60 de ani – 3,6% şi peste 70 de ani – 8%.

În comparaţie, SARS, deşi a afectat mai puţine persoane în anii 2002-2003, a avut o rată a mortalităţii de 14-15%, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Cifrele arată, de asemenea, că persoanele cu boli cardiovasculare sunt mai expuse riscului de deces din cauza infecţiei cu coronavirus, urmate de cei cu diabet, afecţiuni respiratorii cronice, hipertensiune şi afecţiuni oncologice.

Autorii arată, însă, că există un trend descendent în curba generală a epidemiei, care a atins vârful în jur de 23-26 ianuarie şi apoi început să coboare. Acest lucru se poate datora izolării oraşelor afectate şi campaniei de promovare a măsurilor de prevenţie. Totuşi, specialiştii sunt precauţi şi menţionează că este încă posibilă o revenire a trendului ascendent.

2019-nCoV pare să fie mai contagios decât SARS sau MERS, alte coronavirusuri, dar mai puţin probabil să conducă la deces faţă de acestea. Deşi încă nu există suficiente date pentru a stabili o rată a mortalităţii mai clară, MERS are o rată a mortalităţii de aproximativ 35%, iar SARS – de 15%.

DNA-ul noului virus este în proporţie de circa 79% asemenea SARS, iar 50% – similar MERS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS