11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCeaiul de busuioc, adjuvant în caz de răceală sau gripă

Ceaiul de busuioc, adjuvant în caz de răceală sau gripă

Pe lângă aroma inconfundabilă pe care o oferă preparatelor culinare, busuiocul este şi un excelent remediu natural. În India, busuiocul este numit Tulsi (Busuioc sfânt) şi este considerat în Ayurveda „Regina Plantelor Medicinale. Este venerat ca planta sacră, cu putere vindecătoare, iar beneficiile sale pentru sănătate sunt în mod repetat amintite în manuscrise vechi de până la 5.000 de ani.

Este indicat pentru stimularea imunităţii şi are efecte benefice în cazul multor afecţiuni. În acest sezon, ceaiul de busuioc ne ajută să ne protejăm de gripă şi răceală sau să ne recuperăm mai repede dacă am contractat deja o viroză respiratorie.

Cum se consumă ceaiul de busuioc

Proprietățile antibacteriene, detoxifiante și antiinflamatoare ale busuiocului ajută la curățarea căilor respiratorii, eliminând toxinele care pot duce la îmbolnăvire. În plus, ceaiul de busuioc are un efect expectorant, ameliorând simptomele bronșitei.

Infuzia de busuioc se prepară din 1 linguriţă de plantă la 1 cană cu apă. Se beau 3 cani pe zi. „Timpul de infuzare este de 10-15 minute. Infuzia se consumă de regulă înainte de mesele principale. Infuzia este eficientă în caz de răceală, gripă, în fiecare cană de preparat adăugându-se şi 2 picături de ulei volatil de busuioc“, spune fitoterapeutul Elena Badea.

În infecţiile căilor respiratorii superioare, rinite, gripă se recomandă şi inhalaţiile cu abur în care s-au antrenat principiile active din busuioc. Se fierbe 1 lingură de plantă mărunţită într-o cană cu apă. Se face o inhalaţie dimineaţa şi una seara.

Când este contraindicat

Deşi este o plantă cu numeroase beneficii, busuiocul are şi contraindicaţii.

„Dacă urmează să facem intervenţie chirurgicală, o extracţie dentară, e bine ca două săptămâni înainte de a face acest lucru să nu consumăm busuioc pentru că poate da sângerare excesivă, la fel ca şi usturoiul“, recomandă dr. Daniela Buşneag. Busuiocul nu este recomandat nici femeilor însărcinate, celor care alăptează sau copiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS