Acasă Eveniment Al doilea român infectat cu coronavirus

Al doilea român infectat cu coronavirus

-

Un al doilea cetățean român a fost confirmat cu coronavirus, fiind vorba tot despre un membru al echipajului de pe vasul de croazieră Diamond Princess, aflat în carantină în Japonia până astăzi, anunță Ministerul român de Externe.

La bordul navei se află peste 3.700 de persoane, printre care și 17 români – 15 membri ai echipajului și 2 pasageri. Bilanțul celor infectați pe nava Diamond Princess depășește 540, iar miercuri vasul a ieșit din carantină.

Anunțul făcut miercuri de Ministerul de Externe:

  • Ambasada României la Tokyo a fost notificată de către MAE nipon cu privire la confirmarea unui al doilea caz de infectare cu coronavirus a unui cetățean român, membru al echipajului de pe vasul de croazieră Diamond Princess.
  • Misiunea diplomatică este în contact cu cetățeanul român care a fost transferat la o unitate medicală din Tokyo, care a transmis misiunii diplomatice în cursul zilei de astăzi, 19 februarie, că se simte bine și nu manifestă simptome.
  • Potrivit datelor obținute de către reprezentanții ambasadei, autoritățile locale au precizat că toate persoanele prezente la bordul navei de croazieră au fost supuse testelor medicale, fiind în așteptarea rezultatelor.
  • În ceea ce privește nava Westerdam, potrivit informațiilor obținute de Ambasada României la Hanoi (acreditată și pentru Regatul Cambodgia) de la autoritățile cambodgiene, opt din cei nouă cetățeni români care s-au aflat la bordul navei în calitate de turiști au părăsit Cambodgia, cel de-al nouălea rămânând în capitala Phnom Penh. Costurile deplasărilor au fost suportate de proprietarul vasului de croazieră.

Primul caz al unui român infectat cu coronavirus la bodul vasului de croazieră a fost confirmat săptămâna trecută, fiind vorba despre un bărbat angajat la bucătăria navei.
La bordul navei se află 17 români – 15 membri ai echipajului și 2 pasageri – iar MAE preciza că miercuri, după finalizarea perioadei actuale de carantină, pasagerii vor putea părăsi vasul pe baza unui certificat medical eliberat de autoritățile japoneze, în timp ce românii membri ai echipajului „pot fi supuși unei noi perioade de carantină de 14 zile începând cu data de 19 februarie, în funcție de evoluția situației de la bordul navei”.
Decizia cu privire la continuarea activității pe vas sau revenirea în țară la expirarea perioadei de carantină va fi luată de către aceștia de comun acord cu compania care operează nava, mai susținea ministerul român de Externe.
Până acum, la bordul navei, au fost depistate peste 540 de persoane infectate cu noul coronavirus, iar majoritatea celor diagnosticați au fost transportați la spitale din Japonia.

Începând de miercuri, aproape 500 de persoane vor fi debarcate după o perioadă de carantină de două săptămâni în portul Yokohama, din apropiere de Tokyo, a declarat un oficial al Ministerului Sănătății din Japonia, scrie Reuters. Autoritățile japoneze au anunțat că procesul de debarcare a celor de pe navă ar trebui să se încheie vineri, dar vasul va rămâne în carantină deoarece unii pasageri au decis să rămână la bord.
Până acum, Statele Unite au evacuat 300 de pasageri, aceștia fiind preluați de două avioane private și transportați în SUA. De asemenea, șase sud-coreeni și un japonez au fost trimiși miercuri dimineața spre Coreea de Sud cu un zbor charter.
Premierul australian, Scott Morrison, a declarat marți că la bordul vasului de croazieră se află 220 de australieni. Dintre aceștia, 169 vor fi evacuați, 36 au fost diagnosticați cu noul coronavirus și vor rămâne pe navă și alți 15 au ales să rămână la bord.
Alte țări care au anunțat că vor prelua pasageri de pe Diamond Princess sunt Hong Kong, Canada, Italia și Taiwan.

ȘTIRI VIDEO GdS

Jurnal de antreprenor. SPIACT Craiova întâmpină sincope în aprovizionarea cu piese

Firma are 103 angajați și nu a întrerupt activitatea. Probleme apar la aprovizionarea cu diverse repere necesare în producție. „La produsele complexe, ca ale noastre, dacă lipsește o piesă nu putem face produsul“, a spus administratorul SPIACT.