6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMama si copilulCristina Koriche: De ce ratează mulţi bebeluşi colostrul, laptele miraculos

Cristina Koriche: De ce ratează mulţi bebeluşi colostrul, laptele miraculos

Supranumit adesea aurul lichid, colostrul este „primul“ lapte matern cu care bebeluşul se întâlneşte. Acesta apare doar în primele zile de la naştere şi are o compoziţie unică, fiind considerat chiar mai valoros decât un vaccin prin factorii imunizanţi pe care îi conţine. Este foarte important ca nou-născuţii să beneficieze de acest lapte matern cu adevărat miraculos, dar se întâmplă din ce în ce mai des ca ei să rateze colostrul din cauza lipsei de informaţii şi suport cu care se confruntă mamele după naştere.

Cristina Koriche, consilier în alăptare acreditat şi medic pediatru, explică de ce se întâmplă acest lucru şi ce trebuie făcut pentru ca micuţii să se bucure de toate beneficiile colostrului în primele zile de viaţă.

Anticorpii mamei sunt transmişi la copil prin colostru

Colostrul este diferit faţă de laptele matern care va ajunge la copil după o săptămână de viaţă. La fel cum laptele matern este diferit şi de la un moment la altul al zilei. „Laptele matern îşi schimbă compoziţia şi concentraţia de la o zi la alta şi chiar de la un moment la altul al zilei. Un fel de lapte vom avea în prima zi de viaţă, un alt fel de lapte vom avea la o lună, un altfel de lapte avem la cinci luni, spre deosebire de laptele praf, care este fix acelaşi în primele şase luni, de exemplu, atrage atenţia Manuela Dumitru, consultant în alăptare.

Colostrul este „primul“ lapte şi apare încă din perioada sarcinii, menţionează Cristina Koriche: „De la 16-17 săptămâni, corpul mamei începe să îl producă. Colostrul durează până la maximum două-trei zile după naştere. Este foarte important ca acest lapte să fie primit de nou-născut pentru că vine cu tot bagajul de factori imunologici pentru copil, anticorpii se transmit prin acest lapte de la mamă la copil. Nu degeaba este supranumit aurul lichid. Cu acest lapte, copilul nu se mai întâlneşte niciodată“.

Colostrul se pierde, apare furia laptelui

Consultanţii în alăptare atrag atenţia asupra unui fenomen tot mai întâlnit. Din ce în ce mai multe mame nu ajung să îi ofere bebeluşului lor colostrul, crezând că nu au lapte. „Fix această perioadă de două-trei zile cu colostru multe mame o ratează pentru că sunt în spital, iar copilul primeşte acolo lapte praf. Dacă bebeluşul nu se ataşează la sân şi mama nu are suport pentru a reuşi să alăpteze, mamele aşteaptă să le vină laptele când, de fapt, acela este următorul lapte, cel de tranziţie. Se ajunge la furia laptelui. Dar atunci deja s-a ratat colostrul“, spune Cristina Koriche.

Consultantul în alăptare menţionează şi aşa-zisele canale înfundate. „Nu există canale înfundate. Este posibil să fie anumite blocaje ulterior, în alăptare, dar, atenţie, un canal, nu toate odată. Furia laptelui se întâmplă, de fapt, pentru că în primele trei-patru zile nu prea există alăptare“, explică specialistul. „Mama are sânii moi, nu scoate lapte aşa cum îşi imagina. Zice că îi ies doar câteva picături printr-un canal, dar asta şi pentru că ea apasă pe sân într-un anumite fel, iar bebeluşul extrage altfel laptele“, adaugă consilierul în alăptare.

Nu aşteptaţi „să vină laptele”

Este normal ca sânii să fie moi, spune Cristina Koriche, deoarece sânii secretă o cantitate mică de lapte pentru o masă la început. Dacă mama nu alăptează în primele zile, această cantitate mică de la fiecare masă se acumulează şi se ajunge la o sută de mililitri sau chiar mai mult. De aceea mama spune că îi vine laptele, pentru că simte această acumulare. „Important e ca mama să pună copilul la sân, să existe tentativa. Am întâlnit mame care nici măcar nu încercau să îl pună pe copil la sân doar pentru că aveau această idee că nu au lapte pentru că sânii sunt moi. Şi aşteptau, practic, să le vină laptele. Abia când simţeau sânul că se întăreşte puneau copilul şi, supriză!, el nu poate să se mai ataşeze pentru că sânul este pietrificat, iar mama are dureri crunte“, atrage atenţia consultantul.

Lipsa colostrului expune la dezechilibre

Cum colostrul îi ajută pe copii să îşi întărească imunitatea, lipsa acestuia îi poate predispune la anumite sensibilităţi. „Să nu ne mire că sunt din ce în ce mai mulţi copii alergici, obezi, copii cu diferite dezechilibre hormonale. Faptul că nu au primit acest lăptic şi că nu prea sunt alăptaţi contribuie la această situaţie. O picătură, două, trei sunt importante pentru copil. Nu trebuie să umplem un biberon ca să avem lapte, nu trebuie să ţâşnească laptele pe pereţi. Am auzit şi de aceste proceduri foarte invazive… Să fie verificată mama dacă are lapte“, spune Cristina Koriche.

„Laptele ESTE acolo. În momentul în care îl ataşăm pe bebe, două-trei picături, câţiva mililitri sunt suficienţi. Burtica lui, în primele zile, este extraordinar de mică. Între 5 şi 10 mililitri pe care mama, dacă ar alăpta exclusiv încă din spital, sau cel puţin la cerere, i-ar putea oferi bebeluşului, ar fi de ajuns“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS