20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDureri ale membrelor? Dopplerul vascular te ajută

Dureri ale membrelor? Dopplerul vascular te ajută

Doppler vascular

Atunci când aveți dureri de picioare sau de mâini, nu neglijați suferința. O ecografie Doppler vasculară și un tratament adecvat din timp ajută la evitarea complicațiilor bolilor. Ecografia vasculară poate fi recomandată şi dacă aveţi un diagnostic de boala de inimă, tensiune arterială crescută, diabet sau nivel crescut de colesterol.


„1 din 5 pacienți va avea anomalii la ecografiile de carotide sau de aortă abdominală sau doppler arterial venos. Anomaliile acestea pun viața pacientului în pericol”, spune dr. Radu Popa, medic în cadrul Centrului Speranţa.

Ecografia Doppler vasculară este o metodă esențială pentru evaluarea pacienților cu diverse forme de insuficiență venoasă superficială, dar și pentru depistarea bolii arteriale periferice, ateromatozei carotidiene sau aortice sau chiar pentru depistarea eventualelor tumori vasculare.

Factorii de risc ai bolii arteriale

Factorii de risc pentru boala arterială periferică sunt diabetul, supraponderea, fumatul, sedentarismul, vârsta înaintată.

Boala arterială periferică afectează aproape una din 6 persoane de peste 60 de ani. Inițial, la nivelul membrului afectat apar senzații de amorțeală, senzație de rece, de arsură, de oboseală locală. Pe măsură ce fluxul arterial scade, apare progresiv durerea la mers, iar ulterior, pe măsură ce diametrul arterial se reduce, apar durerea nocturnă și leziuni periferice: ulcere, necroze, gangrene.

De ce este indicată ecografia Doppler?

Ecografia Doppler carotidian verifică arterele care transportă sânge la creier. „Investigaţia arată cât de rapid și ușor curge sânge prin arterele carotide, pentru a determina dacă s-au redus și dacă sunt plăci de ateromi depuse. Dacă nu sunt tratate, arterele blocate pot duce la accident vascular cerebral“, explică dr. Popa. „De reţinut că o stenozare de aproximativ 60% implică recomandarea unei intervenţii chirurgicale care, efectuată la timp, poate salva viața pacientului“, precizează dr. Popa.

„1 din 5 pacienți va avea anomalii la ecografiile de carotide sau de aortă abdominală sau doppler arterial venos. Anomaliile acestea pun viața pacientului în pericol”, spune dr. Radu Popa, medic în cadrul Centrului Speranţa.


Eco Doppler vascular de aortă toracică se realizează când există suspiciuni sau afecțiuni ale aortei.

Ecografia Doppler venos a devenit instrumentul de diagnostic primar utilizat pentru evaluarea pacienților cu insuficiență venoasă superficială (IVS). Evaluarea clinică bazată doar pe distribuția anomaliilor venoase poate sugera ca venele nu mai sunt competente. Din păcate, deoarece mai multe modele diferite de incompetență pot duce la o apariție similară a anomaliilor, deciziile de tratament bazate doar pe evaluări clinice sunt adesea pline de erori. De aceea, se recomandă ca toți pacienții care sunt supuși evaluării pentru varice, edem sau modificări ale pielii venoase la extremitatea inferioară să fie studiați cu o ecografie a sistemului venos superficial pentru a determina modelul sau modelele de incompetență înainte de a face recomandări de tratament.

Ecografia este o parte integrantă a evaluării și managementului modern al pacienților cu IVS.

Tratament adecvat pentru pacienţii cu varice

Precizia cartografierii anatomice și a fluxului este necesară înainte de planificarea tratamentului la toți pacienții cu varice. Aşadar, ecografia Doppler ajută la stabilirea unui tratament adecvat.

Tratamentul cu ablaţie termică ghidată și, ocazional, cu scleroterapie necesită și o monitorizare precisă cu ecografia vasculară. „Toți pacienții tratați cu ablaţie termică trebuie să fie observați cu ecografie timp de câteva luni după procedură pentru a confirma succesul acesteia“, menţionează specialistul Centrului Medical Speranţa.

La Centrul Medical Speranța, medicii cardiologi Dr. Radu Popa și Dr. Adrian Coandă au competență în ecografie vasculară și evaluează cu atenție toate aspectele problemelor pe care le prezintă pacienţii, pentru o îngrijire optimă.

Centrul Medical Speranța se află în Craiova, pe str. Înfrățirii, nr. 16
Telefon: 0771.493.887

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS