21.5 C
Craiova
sâmbătă, 15 august, 2020
Știri de ultima oră Sanatate Medicina Solarul creşte riscul cancerului de piele. Industria manipulează studiile?

Solarul creşte riscul cancerului de piele. Industria manipulează studiile?

Nu unul, ci numeroase studii privind efectele solarului asupra pielii noastre arată că aparatele din saloanele pentru bronzat cresc vertiginos riscul de a dezvolta cancer de piele. Deşi cercetările în domeniu au o bază solidă de argumente, multe persoane nu cunosc riscurile la care se expun.

Riscul de cancer creşte cu până la 67%

Academia Americană de Dermatologie avertizează că bronzul obţinut în salon creşte riscul de a dezvolta melanom, cea mai agresivă formă de cancer de piele, cu 20%. De asemenea, riscul de carcinom bazocelular este mai mare cu 29%, iar cel de carcinom scuamos creşte cu 67%!

Şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) atrage atenţia că ultravioletele de la solar pot cauza cancer de piele şi recomandă evitarea folosirii aparatelor pentru bronzat artificial.
Dovezile care susţin afirmaţia că bronzul artificial creşte dramatic riscul de a face cancer de piele sunt atât de puternice, încât FDA, autoritatea pentru Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA solicită, în mod obligatoriu, să fie puse etichete de avertizare pe toate echipamentele de bronzat din saloane. Totuşi, există multe studii care vorbesc despre beneficiile acestuia, invocate adesea de cei din industrie şi folosite în promovarea solarului.

Studiile finanţate de industrie induc în eroare

Din acest motiv, o echipă de specialişti de la Stanford a întreprins recent un studiu care arată că cercetările care au fost cel puţin parţial finanţate de industria bronzului artificial înclină în mod consistent către descoperirile pozitive.
Coautor al studiului de la Stanford, prof. Eleni Linos spune că „studiile care sunt finanţate de industria bronzului din saloane reliefează mai degrabă benefiicile şi minimizează pericolul“.
691 de lucrări au fost analizate de echipa de cercetare. Dintre studiile finanţate de industrie, 78% au ajuns la concluzii pozitive legate de bronzul obţinut la salon. Numai 4% din studiile independente, care nu au primit bani proveniţi din industrie, au prezentat descoperiri similare.
Prof. Linos atrage atenţia asupra riscului reprezentat de studiile influenţate de industrie: „Cei care vor să se bronzeze şi primesc aceste mesaje vor avea o percepţie eronată a beneficiilor“.

Bronzul natural este, de asemenea, riscant

Nu doar solarul este riscant pentru sănătate. Şi bronzul natural afectează pielea şi poate conduce la leziuni care accelerează procesul de îmbătrânire şi cresc riscul de cancer de piele. Dermatologul Deborah S. Sarnoff, preşedintele Fundaţiei Americane pentru Cancerul de Piele, recomandă evitarea totală a bronzului. Dacă ne dorim o piele sănătoasă, atunci trebuie să acordăm atenţie hidratării corecte şi alimentaţiei. „Dacă vă doriţi atât de mult o nuanţă mai închisă a pielii, folosiţi produse cosmetice autobronzante. Chiar şi aşa, aveţi grijă să vă protejaţi de soare! Orice fel de bronz e o manifestare a unei leziuni DNA în celulele pielii, întocmai ca o arsură solară. Acum, că suntem conştienţi de pericol, de ce să ne facem rău?“ spune Sarnoff.

Specialistul aduce în discuţie un studiu care a inclus 63 de femei diagnosticate cu melanom înainte de 30 de ani. 61 dintre acestea, adică 97%, merseseră la solar. Statistic, dermatologul menţionează că există mai multe cazuri de cancer de piele în lume din cauza solarului decât cancer de plămâni din cauza fumatului.

Solarul nu înlocuieşte fototerapia

Unul dintre argumentele care circulă în industria aparatelor pentru bronzul artificial este efectul terapeutic pe care îl au asupra psoriazisului sau altor afecţiuni ale pielii, precum fototerapia. Sarnoff demontează această afirmaţie. „E important să înţelegem că aparatele din saloanele pentru bronzat nu sunt deloc precum echipamentele din cabinetele medicilor. Iar noi le folosim mult mai puţin decât în trecut pentru că există noi alternative de tratament. În plus, medicii folosesc doze limitate, care acţionează doar asupra leziunilor. Restul corpului e mereu protejat cu creme de protecţie şi îmbrăcăminte adecvată“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Număr mare de cazuri noi Covid și azi, inclusiv...

1328 de cazuri noi de coronavirus după...

ȘTIRI GdS

Număr mare de cazuri noi Covid și azi, inclusiv...

1328 de cazuri noi de coronavirus după peste 23.000 de teste și 50 de decese în ultimele 24 de ore, conform infomării...

Medicii din Rusia nu au curaj să-și facă vaccinul...

Un sondaj, la care au participat peste 3.000 de doctori din Rusia, arată că cei mai mulți medici sunt reticenţi la ideea...

Mai multe cadre medicale de la o secţie a...

Noi cazuri de coronavirus în rândul personalului medical din Craiova. De această dată, şase cadre medicale de la Clinica de Hematologie a...

Cum a izbucnit focarul Covid de la Căminul de...

126 de persoane de la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Craiova s-au infectat cu noul coronavirus. Cum a fost posibil? Printr-un şir...

Sindromul skeeter: reacţia alergică la muşcătura de ţânţari care...

Lista cu motivele pentru care urâm ţânţarii este destul de lungă. Aceşti ţânţari sunt purtători de boli precum virusul Zika sau West...

Focar Covid la Căminul de Bătrâni. Poliţia a deschis...

126 de persoane de la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Craiova s-au infectat cu noul coronavirus. După ce în...