10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateFumatul conduce la depresie?

Fumatul conduce la depresie?

Un studiu recent publicat în jurnalul PLOS ONE relevă că fumatul nu afectează sănătatea doar pe plan fizic, ci şi mental. Autorul principal al cercetării, profesor Hagai Levine, afirmă că există indicii privind o posibilă legătură între fumat şi predispoziţia către depresie.

Există deja date care arată că depresia este de două ori mai probabilă în rândul fumătorilor, însă nu este clar, deocamdată, care este cauza şi care este efectul. Unii cercetători cred că fumatul ar conduce la depresie, iar alţii cred că lucrurile ar putea sta invers.
Pentru a arunca lumină asupra acestui subiect, profesorul Levine şi echipa sa au demarat un studiu la care au participat mai mulţi studenţi din Serbia.

Legătura dintre fumat şi sănătatea mentală

Cercetarea a inclus date din două studii încrucişate, cu informaţii de la universităţile din Belgrad şi Pristina. 2.138 de studenţi au fost incluşi în această cercetare. Participanţii au completat chestionare care au cuprins 36 de întrebări legate de opt dimensiuni medicale. Apoi, au primit un chestionar specific pentru identificarea simptomelor depresiei. Rezultatele au semnalat că scorurile care indicau către mai multe simptome specifice depresiei erau asociate cu obiceiul fumatului. Mai mult, studenţii care fumau de două sau trei ori mai mult erau mai expuşi riscului de a avea depresie clinică decât cei care nu au fumat niciodată.

Mai mulţi fumători cu depresie printre studenţi

La Universitatea din Pristina, 14% din fumători aveau depresie, dar numai 4% dintre nefumători prezentau simptomele acestei afecţiuni. La Belgrad, 19% dintre studenţii care fumau aveau depresie, în comparaţie cu 11% dintre cei care nu aveau acest obicei.

„Aceste descoperiri subliniază nevoia unor cercetări suplimentare legate de felul în care interacţionează fumatul cu sănătatea mentală şi calitatea vieţii, cu implicaţii directe legate de prevenţie, diagnoză şi tratament“, a spus prof. Levine. „Studiul nostru contribuie la un corp solid de informaţii care demonstrează legătura strânsă dintre fumat şi depresie. Deşi poate fi încă devreme pentru a spune că fumatul cauzează depresie, tutunul pare să aibă efecte adverse asupra sănătăţii noastre mentale“, mai precizează prof. Levine.

Autorul studiului avertizează cu privire la riscurile fumatului şi subliniază nevoia de a preveni aceste pericole prin politici publice, prin ample campanii de conştientizare, inclusiv în campusurile universitare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS