7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateTotul despre virusul din China: cum se transmite și care sunt simptomele

Totul despre virusul din China: cum se transmite și care sunt simptomele

Un nou virus care provoacă pneumonie a fost de curând identificat în China. Mai multe cazuri de persoane care au contactat acest virus, un tip de coronavirus, s-au înregistrat în China, dar și în alte țări. Recent, au fost anunțate cazuri cu aceeași infecția în Statele Unite, Thailanda, Australia, Malaezia, Singapore, Japonia, Taiwan, Coreea de Sud, Vietnam, Nepal, Canada și Franța, semn că acesta a început să se răspândească. 

Ce este coronavirus?

Coronavirus aparține unui grup de agenți patogeni care pot provoca o serie de simptome, precum tuse, dureri de gât, febră, secreții nazale. Dacă în unele cazuri, aceste simptome sunt moderate, în alte cazuri, pot duce la pneumonie. Virusul se transmite, de regulă, prin contact direct cu o persoană infectată. 

Coronavirusul și-a primit numele de la aspectul de coroană de pe suprafața sa (corona înseamnă în limba latină coroană). Alături de noul virus, abia descoperit, există 7 coronavirusuri care pot infecta oamenii. Cele mai cunoscute sunt SARS și MERS.

Ce trebuie să știm despre 2019 Coronavirusul uman nou (2019-nCoV)

Noul virus se numește 2019-nCoV. Nu este foarte clar cât de repede se poate răspândi, însă specialiștii recomandă ca oricine crede că a fost expus la acest virus, în urma contactului cu o persoană infectată, să își monitorizeze starea de sănătate timp de 14 zile. 

Simptomele includ febră, tuse, dificultăți de respirație, dureri musculare, dureri în gât, stări de vomă și diaree. 

Date statistice:

Până în data de 27.01.2020 s-au raportat:

  • 81 decese cauzate de virus
  • Persoane infectate: 2.744
  • Virusul s-a răspândit în: Statele Unite, Thailanda, Australia, Malaezia, Singapore, Japonia, Taiwan, Coreea de Sud, Vietnam, Nepal, Canada și Franța

O hartă detaliată, actualizată în timp real poate fi consultată AICI

Cum se răspândește noul coronavirus?

Transmiterea inițială a fost între animale (șerpi, lilieci) și om. Virusul a trecut de la aceste animale la om, apoi infecțiile s-au răspândit prin contact om-om.

De regulă, coronavirusurile se răspândesc prin contact direct, dacă o persoană infectată strănută sau tușește în apropiere. 

De asemenea, te poți infecta dacă ai contact direct cu particulele infectate de pe anumite suprafețe, deși nu se știe cât de mult timp acest nou tip de coronavirus supraviețuiește în afara organismului uman. Dacă o persoană infectată strănută sau tușește în dreptul unei suprafețe, precum o tejghea, o clanță, o masă, iar altcineva atinge acea suprafață și mai apoi duce mâna la ochi ori la nas, este foarte posibil ca, mai târziu, să se îmbolnăvească. 

Virusul SARS se răspândește și prin intermediul particulelor de fecale. Medicii spun că și noul virus poate avea același mecanism de răspândire, dar este prea devreme pentru a ști cu siguranță. 

Se pare că nCoV se răspândește asemănător virusului gripal. Între oameni virusul se răspândește:

  • Prin picături de secreții provenite în urma tusei sau strănutului.
  • Contact direct cu o persoană infectată (atingeri, sărut etc.)
  • Atingerea suprafețelor infectate cu particule virale (clanță, bani, obiecte) apoi atingerea gurii, nasului sau ochilor.
  • Rar, contaminare fecal-orală (apă sau alimente murdare etc.)

Care sunt simptomele unei infecții cu nCoV?

Infecţia cu coronavirus se manifestă mai agresiv în cazul persoanelor imunodeprimate, care suferă şi de alte boli, al vârstnicilor şi gravidelor. În urma raportărilor efectuate către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, s-a observat că vârsta medie a persoanelor infectate este de peste 40 de ani. Până acum nu a fost raportat niciun caz de infecţie cu noua tulpină de coronavirus la copii.

Printre simptomele frecvente ale infecţiei cu noua tulpină de coronavirus se numără:

Între 15 şi 20% dintre cazurile de infecţie cu coronavirus 2019-nCoV au necesitat spitalizare, ca urmare a agravării simptomelor.

În tabelul de mai jos putem observa care sunt simptomele asemănătoare și diferite pentru răceală, gripă și infecția cu nCoV, potrivit farmacist-clinician :

Cum se poate preveni infecția cu coronavirus?

Având în vedere că infecţia se transmite pe cale aeriană, adică prin tuse, strănut, măsurile standard de prevenire constau în:

  • spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun (timp de cel puţin 20 de secunde)
  • acoperirea gurii şi a nasului cu un şerveţel de unică folosinţă
  • evitarea contactului apropiat cu o persoană care prezintă semne ale infecţiei
  • purtarea unei măşti de protecţie
  • dezinfecţia obiectelor şi suprafeţelor cu care intraţi des în contact
  • evitarea spaţiilor aglomerate
  • limitarea sau evitarea călătoriilor în Wuhan şi alte oraşe unde au fost confirmate cazuri de infecţie cu noua tulpină de coronavirus

Măsuri de prevenţie împotriva răspândirii noii tulpini de coronavirus au fost luate şi în România. Astfel, în aeroporturi vor fi distribuite pasagerilor materiale de informare şi se recomandă cumpărarea de scannere termale în vederea identificării persoanelor care pot prezenta simptome de îmbolnăvire.

De asemenea, autorităţile au anunţat că vor crea un chestionar pentru persoanele care intră în ţară. Va exista un interval de 14 zile pentru a vedea perioada de incubaţie a virusului.

Care este tratamentul pentru a combate virusul:

Nu există un tratament specific pentru infecţia cu această tulpină de coronavirus, însă, în multe cazuri, simptomele trec de la sine. Acestea pot fi însă ameliorate cu antipiretice, analgezice, sirop de tuse şi spray-uri nazale decongestionante.

Folosirea unui umidificator în cameră, consumul ridicat de lichide, dieta bogată în fructe şi legume şi odihna la pat sunt, de asemenea, măsuri care pot reduce severitatea simptomelor şi durata acestora.

Tratament nefarmacologic:

  • Stăm acasă, izolați, ori de câte ori este posibil
  • Purtăm mască pentru a preveni răspândirea virusurilor prin strănut sau tuse
  • Șervețelele folosite se aruncă imediat
  • Ne spălăm pe mâini cât mai des
  • Dezinfectăm suprafețele des atinse
  • Evităm contactul cu copiii mici sau vârstnici
  • Ne hidratăm eficient cu apă sau ceaiuri
  • Consumăm fructe și legume
  • Ne îmbrăcăm mai lejer să evităm supraîncălzirea
  • Umidificăm aerul din cameră (prosop umed pe calorifer, sau aparat de umidificare)
  • Facem duș sau baie cu apă caldă (nu fierbinte)
  • Ne odihnim cât se poate de mult

În prezent nu există un vaccin care să prevină infecţia cu noua tulpină de coronavirus. Specialiştii de la US National Institutes of Health lucrează la dezvoltarea unui vaccin împotriva noii tulpini de coronavirus, însă studiile clinice pot dura luni sau chiar ani până să confirme eficacitatea acestuia. Prin urmare, prevenţia este cea mai eficientă metodă de protecţie împotriva coronavirusurilor, inclusiv a celui provenit din Wuhan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS