11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎn Dolj, gripa circulă „neoficial“

În Dolj, gripa circulă „neoficial“

Deşi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj transmite că nu există, până acum, niciun caz de gripă confirmat în judeţ, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, Nicoleta Liţoiu, transmite că au fost raportate deja 17 cazuri de gripă de către unităţile de învăţământ. Părinţii îngrijoraţi îşi ţin copiii acasă de frica virusului, iar la unele şcoli se fac şedinţe cu aceştia legate de subiect. Despre cele 17 cazuri raportate, DSP spune că sunt cazuri „clinice“, neconfirmate de laborator. Altfel spus, gripa circulă… neoficial.

Unde se rupe firul?

Este foarte posibil ca multe dintre cazuri să nu ajungă la etapa analizelor de laborator care să confirme prezenţa virusului şi, astfel, nici în rapoarte. Iar testele rapide pentru gripă nu sunt tocmai concludente, spun specialiştii. Întrebarea care se ridică este: avem cu adevărat cazuri de gripă, dar nu sunt raportate din cauza lipsei examenelor? Problema este că nimeni nu poate face lumină în această privinţă. Oficial, nu avem gripă în Dolj. Neoficial, există din ce în ce mai multe cazuri de viroze cu febră înaltă şi simptomatologie similară gripei. Sau de diagnostice de gripă puse de medici, fără a exista, însă, confirmarea în urma unei testări.

DSP: Situaţia e mult mai bună decât în 2019

DSP Dolj spune că, în comparaţie cu anul 2019, situaţia este mult mai bună. „Deocamdată noi nu am identificat circulaţia gripală aici, în Dolj, şi sunt multe judeţe care nu au cazuri confirmate. Am tot trimis probe pentru examenul de laborator, ca să prindem virusul, să vedem ce tip este. Până acum, toate analizele au infirmat suspiciunile. E adevărat că în ultimii 4-5 ani, gripa debuta cam în această perioadă. Stăm mai bine decât în anii trecuţi. Pentru săptămâna a treia din acest an, avem raportate 1.200 de cazuri de viroze, iar anul trecut aveam 1800. Şi la nivel naţional sunt mai puţine cazuri comparativ cu anul precedent“.
Probele din Dolj se prelucrează la Centrul de Sănătate Publică Timişoara.

Ce diferenţiază gripa de o viroză de sezon?

Medicul epidemiolog Ramona Vasile spune că principala diferenţă dintre gripă şi o viroză stă în debutul bolii: „În cazul gripei, debutul este brusc. Se pleacă de la o stare deplină de sănătate şi apare deodată febra mare, de 39-40 grade Celsius, asociată cu frisoane. La acestea se adaugă tusea seacă, durerile musculare, fotofobia – sensibilitatea la lumină, cefaleea. În cazul virozelor, debutul nu este brusc, se face în timp. Începe cu rinoree, lăcrimare, iar febra atinge mai rar 39-40 grade“.

Specialistul atenţionează şi cu privire la testele rapide folosite pentru diagnosticarea gripei. Aproximativ 20-25% din testele rapide pot da un diagnostic greşit: fie fals pozitiv, fie fals negativ. În schimb, acurateţea examenului de laborator este undeva de 99%.

Fuga la urgenţă duce la răspândirea virusului

Medicul epidemiolog spune că avalanşa mediatică de informaţii şi avertismente legate de gripă şi, în această perioadă, isteria pe marginea coronavirusului, împing tot mai mulţi oameni către serviciile de urgenţă. Însă, prin apelul la urgenţă, nu facem decât să facilităm răspândirea virusului.

„Suntem bombardaţi cu informaţii legate de coronavirus în această perioadă, dar şi legate de viroze şi gripă, iar foarte multă lume se duce la serviciile de urgenţă. Problema este că asta duce la răspândirea virusului. Întâi ar trebui să fim văzuţi de medicii de familie care pot veni şi acasă, pentru că au program de teren. Abia dacă febra persistă, este foarte mare sau nu cedează la simptomaticele obişnuite într-o perioadă de trei zile ar trebui să mergem la urgenţă“, spune dr. Ramona Vasile. „În fiecare an există nişte infecţii respiratorii cu un anumit tipic. Pot exista viroze cu simptomatologii asemănătoare gripei“, explică epidemiologul.

Sfaturi pentru evitarea îmbolnăvirii

Obligatoriu, cei cu simptomatologie respiratorie trebuie să evite colectivităţile în această perioadă, insistă medicii. Nu ducem copiii la mall când sunt bolnavi ca să îi înveselim pentru că sunt bolnavi sau să îi mai scoatem din casă pentru că nu au fost la şcoală sau grădiniţă. În plus, trebuie să acordăm atenţie mare la igienă, să ne spălăm pe mâini şi să purtăm măşti de protecţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS