13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum să-ţi îngrijeşti pielea în anotimpul rece

Cum să-ţi îngrijeşti pielea în anotimpul rece

Iarna, foarte multe persoane se plâng că simt că au pielea mult mai sensibilă. Din cauza temperaturilor foarte scăzute, aceasta suferă și adesea simțim că ne ustură, este uscată și chiar că se descuamează. Din fericire, însă, există modalităţi de a menţine pielea sănătoasă şi hidratată nu doar în sezonul rece, ci pe întreg parcursul anului.

Iarna, frigul şi uscăciunea sunt principalii adversari ai pielii noastre. Ce putem face pentru ca pielea să sufere mai puțin? Trebuie să folosim alte tipuri de creme în sezonul rece?
Senzaţia de mâncărime a pielii pe timp de iarnă poate apărea la orice persoană. Cei cu istoric de eczemă, rozacee, dermatită, alergii, astm sau piele sensibilă sunt mai predispuşi spre a dezvolta această problemă, potrivit csid.ro.

Xeroza, o afecţiune dermatologică foarte frecventă

„Xeroza sau uscarea pielii este o afecţiune dermatologică foarte frecventă. Aceasta este caracterizată printr-o lipsă a cantităţii corespunzătoare de apă în cel mai superficial strat al pielii, epidermul. Factori specifici iernii, cum ar fi aerul rece, umiditatea scăzută şi vântul, trecerea de la cald la frig şi invers, precum şi spălarea frecventă a mâinilor şi duşurile fierbinţi favorizează uscarea pielii şi pierderea uleiurilor naturale care îi menţin hidratarea. Zone precum braţele, mâinile şi picioarele tind să fie mai afectate de această problemă. Acestea sunt, totodată, şi cele mai expuse factorilor externi. Pe măsură ce pielea devine uscată, ea va deveni şi mai sensibilă şi predispusă la apariţia de erupţii cutanate şi prurit“, explică dr. Laurenţiu Vlădău, dermatolog.
În cazuri excepţionale, pielea uscată poate fi, de asemenea, un efect secundar al unor medicamente sau al anumitor boli ale pielii.

Uleiurile naturale pot calma pielea uscată şi crăpată

Există numeroase metode de prevenire şi tratament pentru pielea afectată de prurit.
„Trebuie evitate produsele cosmetice şi de îngrijire agresive cu pielea – deodorante, săpunuri antebacteriene, creme cu parfum etc. Acestea trebuie înlocuite cu produse de curăţare uşoară, fără parfum. Este necesară blocarea umidităţii în piele prin aplicarea unui produs hidratant, de mai multe ori pe zi, în special după baie şi spălare pe mâini. Uleiurile naturale, cum ar fi uleiul de măsline şi uleiul de cocos sau gelul de aloe vera conţin atât elemente antibacteriene, cât şi hidratante, şi pot calma pielea uscată şi crăpată. Cremele topice pe bază de cortizon pot ajuta la reducerea roşeţii, mâncărimii şi inflamaţiei pielii“, explică specialistul dermatolog.

Sfaturi eficiente pentru protejarea pielii iarna

Dacă vă întrebaţi ce ar trebui să faceţi pentru ca pielea să nu aibă de suferit, dermatologii vă oferă câteva sfaturi eficiente pentru a vă proteja pielea în acest anotimp.

Folosiţi geluri de duş pentru pielea sensibilă

Este nevoie să refacem pelicula protectoare şi să creştem aportul de apă în straturile pielii. Putem obţine asta prin aplicarea unor creme de corp ceva mai grase. Evitaţi băile prelungite şi fierbinţi şi sărurile de baie pentru că acestea dizolvă stratul gras al pielii. Încercaţi uleiuri speciale pentru pielea atopică. Folosiţi geluri de duş pentru pielea sensibilă. După baie, ştergeţi prin tamponare pielea cu un prosop, lăsaţi-o uşor umedă şi aplicaţi imediat crema de corp.

Spălaţi mâinile cu săpunuri blânde

Spălaţi mâinile cu săpunuri blânde, mai puţin alcaline şi aplicaţi de fiecare dată o cremă de mâini din categoria dermatocosmeticelor. În cazul suferinţelor severe, mergeţi la medic pentru a vă prescrie un tratament local antiinflamator.

Renunţaţi la tonice şi aplicaţi o cremă cu textură densă

Folosiţi demachiante cu textură mai grasă şi spălaţi faţa cu săpunuri care aduc o îngrijire în plus pielii sensibile. Renunţaţi la tonice şi aplicaţi o cremă cu textură densă. Nu renunţaţi la fotoprotecţie. Limitaţi neapărat peelingul şi gomajul.

Alegeţi balsam de buze cu factor de protecţie SPF 15

La fel ca pielea, buzele au de suferit din cauza frigului pe parcursul sezonului rece. De aceea, din trusa cu produse de îngrijire nu trebuie să lipsească balsamul de buze.
Cel mai indicat este să alegeţi unul care să aibă factor de protecţie SPF 15, dar şi substanţe antiseptice, care să ajute la vindecarea buzelor crăpate. Un bun balsam „tratament“ pentru buzele crăpate este cel care conţine propolis sau ulei de arbore de ceai.

Staţi departe de produsele care conțin alcool

Indiferent dacă este vorba de produse pentru îngrijirea podoabei capilare sau pentru corp, încercaţi să staţi departe de produsele care conțin alcool. Când acesta se evaporă, apare senzația de revigorare a pielei, însă și cea de răcorire. Ținând cont de faptul că suntem expuși și aerului rece de afară, nu este indicat să o „agasăm“ pe mai multe căi.

Evitaţi, pe cât posibil, să folosiţi uscătorul de păr

Pentru a ne proteja de frig, cea mai mare parte din iarnă folosim căciuli. Asta ne poate afecta aspectul părului, dar şi sănătatea lui. În cele mai multe dintre cazuri, iarna părul devine mai uscat, mai fragil.
De aceea, specialiştii în frumuseţe ne sfătuiesc să evităm, pe cât posibil, să folosim uscătorul de păr. După baie, tamponaţi cu un prosop mai moale părul şi lăsaţi-l să se usuce în voie la temperatura camerei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS