12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMama si copilulDr. Mirela Siminel, despre îngrijirea bebeluşilor

Dr. Mirela Siminel, despre îngrijirea bebeluşilor

Apariţia primului copil în viaţa unui cuplu este, adesea, nu doar un motiv de bucurie, ci şi de mari emoţii. După ce ajung cu nou-născutul acasă, părinţii se pot simţi debusolaţi şi nesiguri. Sfaturile bunicilor sunt de mare ajutor, însă unele obiceiuri nu se mai suprapun noilor recomandări medicale. Medicul Mirela Siminel, şefa Clinicii de Neonatologie de la Spitalul „Filantropia“, le oferă părinţilor un „abecedar“ al îngrijirii bebeluşului din momentul în care mama şi copilul părăsesc spitalul şi ajung acasă.

Nu faceţi un obicei din folosirea şerveţelelor umede

Doctorul neonatolog spune că, în general, un nou-născut este uşor de îngrijit şi nu trebuie să ne blocăm. Există câteva reguli simple. „Spălatul şi toaleta zilnică a bontului ombilical, schimbarea copilului după fiecare micţiune sau scaun, îmbrăcarea acestuia cât mai lejer, cu haine din bumbac. De asemenea, recomandabil este ca părinţii să evite să facă un obicei din folosirea şerveţelelor umede. Se poate apela la acestea când suntem plecaţi de acasă, ocazional, dar nu se recomandă înlocuirea spălării cu utilizarea lor. Şerveţelele umede pot produce eriteme fesiere foarte urâte şi rebele la tratament. Ele conţin anumite substanţe care pot afecta tegumentul fin al nou-născutului“, explică dr. Mirela Siminel.

Ce ar trebui să ne îngrijoreze

Medicul neonatolog le explică părinţilor când ar trebui să fie îngrijoraţi. „Există anumite semne de alertă, semne de gravitate care pot apărea la copil şi necesită prezentarea de urgenţă la medic: icterul intens, convulsiile, hiper sau hipotermia, problemele respiratorii – apneea, cianoza (lipsa acută a oxigenului din sânge, indicată de tenta albastră a tegumentelor, gingiilor şi, îndeosebi, învineţirea unghiilor copilului – n.r.)“. În cazul în care părinţii se confruntă cu astfel de situaţii, trebuie să meargă cât mai repede la doctor.

Marele stres: cât lapte mănâncă bebeluşii

Cele mai frecvente probleme cu care ajung părinţii la neonatolog sunt legate de hrănirea nou-născuţilor, mărturiseşte şefa Clinicii de Neonatologie de la „Filantropia“: „Părinţii au deseori impresia că nu mănâncă suficient copilul. Îi întreb de unde vine această percepţie, dacă au făcut un calcul pe 24 de ore. Răspunsul, adesea, este că stă puţin la sân. Este greşit să credem că nu se hrăneşte suficient din acest motiv. În cinci minute, copilul poate să sugă 100 de ml de lapte. Depinde ce vârstă are copilul, depinde de laptele mamei, de perioada zilei. Sunt anumite mame care insistă foarte mult cu sânul, dar nu ştiu sigur cât mănâncă exact copilul“, spune neonatologul.

Medicul Mirela Siminel, şefa Clinicii de Neonatologie de la Spitalul „Filantropia“

Medicul spune că, dacă părintele observă la fiecare cântărire că micuţul nu a luat în greutate, atunci este, într-adevăr, un semnal de alarmă şi trebuie să cercetăm problema. Se face proba suptului la mai multe mese, pentru a se face o medie a cantităţii de lapte consumate de copil în 24 de ore. Abia apoi putem stabili dacă există un deficit sau nu. „De foarte multe ori, mamele ajung să afirme că nu e laptele bun şi fac trecerea la laptele praf, deşi au lapte suficient. Din păcate, se renunţă destul de uşor la alăptare“.

Tot mai multe intoleranţe la bebeluşi

Cu privire la afecţiunile nou-născuţilor, medicul neonatolog Mirela Siminel semnalează că există din ce în ce mai multe cazuri de intoleranţe, dermatite atopice şi copii cu piele sensibilă: „Nu putem spune clar care sunt motivele, dar suspiciunea mea este că aceste sensibilităţi sunt cauzate de o combinaţie de factori externi, de la ceea ce mâncăm, ceea ce respirăm, trăim“.

Stresul, toxicitatea anumitor alimente, poluarea, toate contribuie la apariţia acestor sensibilităţi. „Pe vremuri, bunicile noastre spălau copiii cu zeamă de tărâţe. Am fost mult timp adepta acestor remedii naturale. Dar, în ultimii ani, aceste remedii au cauzat multe eriteme urâte din cauza faptului că lucrurile bio, naturale, nu mai sunt atât de naturale în zilele noastre. Dacă te duci pe câmpuri, vezi cum zace azotul, alături de alte îngrăşăminte, pe pământ. Mi s-a întâmplat într-o toamnă şi am întrebat dacă a nins. Era, de fapt, azot“, spune dr. Siminel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS