18.5 C
Craiova
vineri, 10 iulie, 2020
Știri de ultima oră Sanatate Gutuile, miracol pentru sănătate

Gutuile, miracol pentru sănătate

Despre gutui numai de bine. Supranumite şi „merele de aur“, acestea sunt pline de vitamine şi minerale. De asemenea, fortifică organismul, acţionează ca un puternic antioxidant şi te ajută să slăbeşti.

Studii noi şi diverse arată că gutuile sunt de folos atunci când avem probleme cu digestia şi cu nivelul colesterolului crescut. Acestea îmbunătăţesc rezistenţa sistemului imunitar. De asemenea, se pare că au efect antiinflamator, îmbunătăţesc calitatea pielii, scad presiunea arterială, previn reacţiile alergice şi stimulează sistemul cardiovascular.

Sunt o sursă semnificativă de zaharuri uşor de asimilat

Gutuile sunt deosebit de aromate, au o suculenţă redusă şi un gust astringent. Se consumă şi în stare crudă, dar mai ales preparate sub formă de gem, dulceaţă, compot, nectar sau marmeladă. Proaspete sau preparate, gutuile sunt o sursă semnificativă de zaharuri uşor de asimilat. În plus, pectina are un rol important în reducerea colesterolului, a riscului de boli cardiovasculare şi în eliminarea din organism a substanţelor toxice.

Îşi păstrează proprietaţile terapeutice şi când sunt preparate termic

Spre deosebire de alte fructe, gutuile îşi păstrează proprietaţile terapeutice chiar şi atunci când au fost preparate termic. Altfel spus, dulceaţa şi compotul de gutui au aceleaşi efecte benefice în afecţiunile digestive ca şi fructele crude. Prin preparare termică sunt însă distruse unele vitamine, printre care şi vitamina C.

Gutuile, bogate în fibre care împiedică asimilarea grăsimilor

Gutuile au un conţinut bogat de vitamine B1, B2, B6, C, E, PP, provitamina A, calciu, fosfor, fier, cupru, sulf, potasiu şi sodiu. Aceste fructe mai conţin şi apă, zaharuri, tanin, pectine, protide şi acizi organici. Sunt foarte potrivite în curele de slăbire deoarece au puţine calorii (63 cal/100 g). Sunt bogate în fibre care împiedică asimilarea grăsimilor. Au proprietaţi diuretice şi depurative, favorizând eliminarea toxinelor. Chiar se recomandă două sau trei gutui incluse în meniul zilnic.

Ajută la refacere pielii după expunere la UV

Dacă nu aţi respectat regulile de bună purtare la plajă şi aţi făcut băi de soare, atunci trebuie să abuzaţi de gutui proaspete. Au abilitatea de a ajuta la refacere pielii după expunere la UV. Consumaţi gutui şi pentru a vă menţine tinereţea. Acestea au şi efect antirid. Chiar şi persoanele care au probleme cu bolile intestinale, de tipul diverticulei, trebuie să consume gutui pentru a ameliora simptomele.

Ajută la stabilizarea presiunii sângelui

Cei care au variaţii de tensiune arterială trebuie să se aboneze la gutui, deoarece ajută la stabilizarea presiunii sângelui. De la acest fruct, totul este folositor. Chiar şi sâmburii, atunci când vrem să facem peltea. Însă, dacă obişnuiaţi să îi consumaţi, trebuie să ştiţi că aceştia conţin urme de acid cianhidric (un tip de cianură), la fel ca şi migdalele amare. Deci, nu este recomandată ingestia mai multor seminţe.

Recomandate pentru întărirea sistemului imunitar

Ameliorează infecţiile respiratorii sau astmul, consumate în stare proaspătă. Sub formă de decoct se folosesc în stări de greaţă sau dureri articulare.
Ceaiul preparat din sâmburi de gutui este un remediu excelent împotriva răguşelii sau bronşitei. Gargara cu acest ceai poate ameliora considerabil amigdalita sau faringita.
În sezonul rece, gutuile sunt recomandate pentru întârirea sistemului imunitar.

Recomandate în cazurile de hepatită cronică

Medicii recomandă gutuile în cazurile de hepatită cronică. Gutuile pot fi consumate coapte, sub formă de suc proaspat sau de compot. Recent s-a descoperit că în coaja gutuilor există anumite substanţe antivirale care inhibă dezvoltarea microorganismelor care declanşează hepatitele de tip A, B şi C.

Au proprietăţi antidepresive

Substanţele eterice care se găsesc în acest fruct au proprietăţi antidepresive, aşa că sunt recomandate şi pentru a combate depresia.

Stimulează pofta de mâncare

Gutuile înseamnă şi o formă de tratament împotriva anemiei. Aceste fructe stimulează pofta de mâncare. Din acest motiv, nutriţioniştii recomandă consumul mai ales în cazul copiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Părinte, umilit la ISJ Dolj: S-a terminat programul, mai...

Părinte, umilit la ISJ Dolj: S-a terminat programul, mai staţi?

ȘTIRI GdS

Părinte, umilit la ISJ Dolj: S-a terminat programul, mai...

Părinte, umilit la ISJ Dolj: S-a terminat programul, mai staţi?

Primăria Târgu Jiu a primit un teren lângă Parcul...

Primăria Târgu Jiu a primit, prin donație, un teren lângă Parcul Coloanei Fără Sfârșit. Terenul a fost donat...

Scapă Complexul Energetic Oltenia de faliment?

Complexul Energetic Oltenia (CEO) mai are câteva săptămâni la dispoziție pentru finalizarea Planului de restructurare și decarbonare. Documentul...

Horoscopul de weekend

BerbecIeși din zona ta de confort și nu te mai gândi că nu ești pregătit să faci schimbări, să ții piept unor...

Bancul zilei

Noaptea, pe o stradă pustie, o maşină intră într-un stâlp.Din maşină coboară trei bărbaţi, cărora li se cam împleticeşte limba.

Reţeta de weekend – Îngheţată de pepene galben

Ingrediente:3 linguri rase cu praf de cremă de vanilie, 1 lingură rasă cu zahăr pudră, 600 mililitri lapte, 150 mililitri smântână, 1/2...