16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBoli de preșcolari: Ce să știm despre herpangină, boala „bubițelor în gât”

Boli de preșcolari: Ce să știm despre herpangină, boala „bubițelor în gât”

Dacă aveți un copil la grădiniță, este bine să fiți pregătiți pentru herpangină, una dintre bolile specifice acestui sezon. Fiind o boală foarte contagioasă, ea poate conduce destul de ușor la epidemii în colectivități. Cunoscută drept boala bubițelor în gât, herpangina poate da bătăi de cap din cauza disconfortului creat de bășicile dureroase. Din cauza lor, copiii pot refuza mâncarea și chiar și lichidele.


Ce este herpangina, cum se manifestă, care sunt sfaturile pentru prevenția sa și cum o tratăm, explică într-un interviu acordat GdS, medicul epidemiolog Ramona Vasile.

GdS: Ce este herpangina și care sunt grupele de vârstă cele mai expuse la contactarea acestei afecțiuni?
Epidemiolog Ramona Vasile: Herpangina este o boală virală cauzată de enterovisuri și de virusurile Coxsackie. Subliniez de la început: fiind o boală virală, NU este nevoie de tratament antibiotic.
Herpangina este cel mai des întâlnită la copiii cu vârste între 1 și 5 ani, dar poate merge până la 10 ani. Este destul de frecventă în colectivitățile de preșcolari, la grădinițe.

GdS: Cum se transmite această boală?
R.V.:
Fiind cauzată de enterovirusuri și virusurile Cocksakie, transmiterea este de două feluri. O dată, se poate transmite pe cale respiratorie, prin strănut, tuse, chiar și vorbit, când distanța între interlocutori este mai mică de un metru. A doua oară, ea mai poate avea și o transmitere digestivă, fecal-orală. Copilașii folosesc toaletele fără igiena corespunzătoare a mâinilor, pun mâna pe jucării, jucăriile trec dintr-o parte în alta…

Herpangina poate duce la deshidratare

GdS: Cum se manifestă herpangina?
R.V.: Caracteristice în herpangină sunt leziunile care apar la nivel de văl palatin, de amigdale. Apar macule (mici zone de culoare modificată, n.r.) care devin papule (bășicuțe, n.r.), iar acestea ulcerează pe un fond gri, însoțite de un halou eritematos (roșu).
Există posibilitatea de a confunda herpangina, în special la debut, cu amigdalita pultacee, care e cauzată, cel mai frecvent, de streptococ.
O altă manifestare caracteristică este febra este foarte înaltă.

GdS: Pot apărea complicații?
R.V.: Deshidratarea e una din complicațiile bolii, pentru că ulcerațiile care apar la nivelul gâtului sunt foarte dureroase, iar copiii nu mai vor să înghită nimic. Deshidratarea, în combinație cu febra foarte înaltă, poate conduce la convulsii.

GdS: Ce presupune tratamentul?
R.V.: Tratamentul vizează leziunile și deshidratarea. Se administrează ipubrofen, paracetamol, algocalmin, topice locale. Nicidecum antibiotic.

Igiena este extrem de importantă

GdS: Cum putem preveni boala?
R.V.: În primul rând, trebuie specificat că un copil este contagios chiar înainte de apariția semnelor și simptomelor. Perioada de incubație în herpangină este între 3-5 zile.
Apoi, părinții trebuie să înțeleagă că, atunci când copilul prezintă semnele anumitei boli, trebuie să rămână acasă, să nu mai fie dus în colectivități. Bineînțeles, evitate și aglomerațiile în acest sezon.


Igiena este un alt factor de prevenție esențial. Foarte important este spălatul pe mâini. Poate că pare banal, dar este extrem de important! Copiii trebuie învățați de mici să se spele pe mâini înainte de masă, după ce folosesc toaleta, după ce tușesc sau strănută. Trebuie conștientizată igiena tusei și a strănutului: dacă ai tușit sau strănutat, se recomandă să folosești o batistuță de unică folosință, să o arunci după aceea și să te speli imediat pe mâini. Igiena mâinii reduce foarte mult cazurile de infecții respiratorii și chiar și infecțiile asociate asistenței medicale, nosocomiale. Simpla spălare pe mâini cu apă și cu săpun.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS