17.1 C
Craiova
marți, 2 iunie, 2020
Știri de ultima oră Sanatate Ministrul Sănătăţii vrea o strategie de prevenţie a sinuciderilor

Ministrul Sănătăţii vrea o strategie de prevenţie a sinuciderilor

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, se va întâlni specialiştii pentru a elabora o strategie de prevenţie a sinuciderilor în România si a unui program national, potrivit AGERPRES.

„Sigur că da. Voi stabili o întâlnire cu comisia de specialitate. E un adevărat flagel în multe ţări europene”, a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, ministrul Victor Costache, întrebat dacă va lucra cu specialişti în domeniu ca să facă o strategie naţională privind suicidul.

Preşedintele Alianţei Române de Prevenţie a Suicidului (ARPS), Doina Cozman, a atras atenţia că în ţara noastră nu există nicio strategie sau vreun program naţional de prevenire a sinuciderii.

„În multe ţări din Europa şi din lume, aici mă gândesc mai ales la Australia, există programe de prevenţie a sinuciderii foarte bine puse la punct. În Europa, un program foarte frumos este în Finlanda.

Pe de altă parte, trebuie să spun un lucru şi anume că în România nu avem nici măcar o strategie naţională de prevenire a sinuciderii. Ca să nu mai vorbesc că nu avem lege.

În Legea sănătăţii mintale care funcţionează în ţara noastră din 2002 există doar implicit referiri la riscul suicidal. Dar nu avem o lege ţintită pe această problematică atât de gravă, care duce la creşterea mortalităţii”, a spus Cozman.

Medicii, rol activ intr-o eventiuala strategie de prevenţie a sinuciderilor

Ea a susţinut că medicii ar trebui să-i influenţeze pe politicieni. Pentru ca acestia să ia măsuri ce ţin de o strategie naţională de prevenţie a sinuciderii.

„Sinuciderea este un indicator al sănătăţii populaţiei. (…) E o problemă care e privită foarte serios în toate părţile lumii. Să sperăm că vom avea forţă destulă noi, corpul medical, ca să influenţăm factorul decizional, politic. Vrem sa implementam măsuri ce ţin de strategia naţională de prevenţia sinuciderii”, a afirmat preşedintele ARPS.

Doina Cozman participă sâmbătă, la Facultatea de Medicină din Sibiu, la Conferinţa naţională dedicată prevenirii sinuciderilor în România.

În 2018, s-au înregistrat oficial aproape 2.500 de sinucideri în România. Datele apar intr-un raport publicat de Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”, a precizat dr. Silviu Morar, fost decan al Facultăţii de Medicină din Sibiu, mai informeaza AGERPRES.

Si in Dolj au fost mai multe sinucideri, in ultima perioada.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS

Roland Garros-ul din acest an s-ar putea disputa cu...

Preşedintele Federaţiei franceze de tenis (FFT), Bernard Giudicelli, a punctat faptul că prezenţa publicului la turneul de la Roland Garros va depinde...