14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateExclusiv: Medicii din gărzi de la SJU Craiova şi echipajul SMURD riscă să rămână fără hrana zilnică

Exclusiv: Medicii din gărzi de la SJU Craiova şi echipajul SMURD riscă să rămână fără hrana zilnică

Medicii din gărzi şi echipajul SMURD riscă să rămână fără hrana zilnică din cauza refuzului Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova de a plăti aceste servicii. Este mesajul transmis într-un comunicat de SC Elcomex SRL, prestator al serviciului de hrană către Spitalul Judeţean.

„Începând cu data de 11.11.2019 nu mai poate fi asigurată hrănirea medicilor din gărzi şi a echipajului de elicopter SMURD din cauza refuzului spitalului de a plăti aceste servicii de peste 8 ani pentru medicii din gărzi şi de peste 7 ani pentru echipajul de elicopter. Cu privire la medicii din gărzi, spitalul ne-a comunicat situaţia lunară a acestora, mai puţin rezidenţii, iar conform tabelului cu alocaţiile de hrană pentru pacienţi, spitalul a inclus şi medicii din gărzi cu o alocaţie de 10 lei/zi/medic, ca şi cea pentru bolnavii adulţi internaţi, de 10 lei /zi/pacient, conform documentaţiei ultimei proceduri de licitaţie, dar şi a celor anterioare.

Cu privire la echipajul de elicopter SMURD, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova a fost desemnat OPERATOR prin Hotărâre de Guvern cu obligaţia de a plăti cazarea şi masa acestuia conform comenzii şi a notelor de recepţie zilnice semnate de reprezentanţii spitalului. Având în vedere importanţa hrănirii atât a bolnavilor, ca parte a actului medical, a medicilor din gărzi, de care depinde viaţa pacienţilor şi de importanţa regională a Punctului Aeromedical SMURD, am susţinut până la limita extemă a posibilităţilor noastre aceste servicii, aflându-ne în prezent în situaţia expusă”, transmite SC Elcomex SRL, prin administratorul Doru Mitrache.

Managerul spune că firma a asigurat hrana medicilor din proprie iniţiativă

Directorul SJU Craiova, Eugen Georgescu, spune că medicii au normă de hrană şi că administratorul firmei a asigurat hrana medicilor din proprie iniţiativă: „Medicii au normă de hrană, domnul acesta le-a dat mâncare pentru că aşa a vrut. Iar acum vine şi ne cere banii.”
Managerul spitalului adaugă că nu sunt alte probleme cu plăţile, astfel că prestatorul nu are de ce să se plângă. „Termenul de plată al facturilor este de 30 de zile de la emiterea acestora, noi ne aflăm în acest termen, iar plata facturii se va face în termenul legal, ca şi până acum”.
Firma, pe de altă parte, scoate la înaintare notele de comandă semnate de directorul Eugen Georgescu şi reprezentanţii unităţii medicale, unde este specificat, negru pe alb, meniul care ajunge la personalul SMURD, cât şi răspunsul la solicitările privind medicii care efectuează garda la spital.

Notele de comandă contrazic spusele directorului

Spre exemplu, din nota de recepţie din data de 8.11.2019, semnată de comisia de recepţie, aflăm că echipajul SMURD a servit, la micul dejun, 7 porţii de unt, gem, cârnăciori, ou fiert, smântână, ardei, brânză de vaci şi pâine feliată. La prânz şi seara, meniul a inclus ciorbă de porc, iahnie de fasole, friptură de pui, salată de varză, pâine şi fructe. Elcomex a pus la dispoziţie şi note similare din anii 2016 şi 2017. De asemenea, firma prezintă şi răspunsurile la adresele prin care se solicită datele privitoare la personalul medial care efectuează garda, pe mai multe luni de zile, toate semnate de managerul Georgescu.


Mitrache acuză managementul că „refuză să comunice în relaţia contractuală cu prestatorul său” şi că a informat despre această situaţie şi ordonatorul de credite al spitalului, Ministerul Sănătăţii.


Conducerea spitalului precizează, într-un comunicat, că serviciul de furnizare a hranei a fost scos la licitaţie, după ce contractul firmei a fost prelungit de mai multe ori şi nu mai suportă, în mod legal, reînnoire. La sfârşitul anului 2018 a fost desfăşurată o procedură de negociere fără publicare prealabilă a unui anunţ de participare. Negocierea a fost apoi anulată şi au fost organizate două licitaţii, la rândul lor anulate din lipsă de ofertanţi. În acest moment, este în derulare o nouă procedură şi există doi ofertanţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS