12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateBacteriile intestinale pot deteriora ficatul

Bacteriile intestinale pot deteriora ficatul

Cercetătorii au descoperit că tulpini ale bacteriei intestinale pneumonia Klebsiella pot ridica nivelul de alcool din sânge al unei persoane, în absenţa consumului de alcool.

Aceştia fac legătura dintre aceste tulpini ale bacteriei şi boala hepatică grasă nonalcoolică/stetoza hepatică nonalcoolică la şoareci şi oameni, potrivit csid.ro Boala hepatică grasă nonalcoolică/steatoză hepatică nonalcoolică este o afecţiune comună în care excesul de grăsime se acumulează în ficatul unei persoane.

Un studiu din 2019 din Journal of Hepatology estimează că prevalenţa globală a steatozei hepatice nonalcoolice va fi de aproximativ 25%.

În Statele Unite, Institutul Naţional de Diabet şi Boli Digestive şi Rinichi, care face parte din Institutele de Sănătate, plasează numărul adulţilor care trăiesc cu steatoză hepatică nonalcoolică între 30 şi 40%. Ei estimează numărul copiilor cu vârste cuprinse între 2 şi 19 ani cu steatoză hepatică nonalcoolică la aproape 10%.

Majoritatea persoanelor cu steatoză hepatică nonalcoolică au un ficat gras simplu sau un ficat gras nealcoolic. Acesta este cel mai frecvent întâlnit tip şi nu are legătură cu leziunile hepatice pe termen lung.

Cu toate acestea, specialiştii americani estimează că între 3 şi 12% dintre adulţi au steatohepatită nonalcoolică, o formă mai severă a steatozei hepatice nonalcoolice. Steatohepatita este însoţită de inflamaţie la nivelul ficatului, care poate duce la cicatrici pe termen lung şi la cancer la ficat.

Nu este clar de ce unii oameni dezvoltă un ficat simplu gras, iar alţii dezvoltă steatohepatita, spun cercetătorii. Însă un nou studiu în Cell Metabolism indică faptul că microbiomii noştri ar putea fi un factor contribuitor.

Aici, echipa de studiu a găsit mai multe tulpini ale bacteriei intestinale pneumonia Klebsiella, care poate fermenta carbohidraţii în niveluri ridicate de alcool şi poate provoca leziuni hepatice.

Un caz de sindrom de autofermentare

Jing Yuan de la Institutul Capital de Pediatrie din Beijing, din China, este autorul principal al studiului, care include, de asemenea, colaboratori de la Academia de Ştiinţe Medicale Militare, Institutul de Microbiologie şi Epidemiologie din Beijing şi Academia Chineză de Ştiinţe, tot de la Beijing. În lucrarea de cercetare, Yuan şi colegii ei descriu cazul unui bărbat cu sindromul de autofermentare.

Această afecţiune rară apare atunci când intestinul unei persoane produce alcool prin fermentarea alimentelor bogate în carbohidraţi. Acest aşa-numit alcool endogen duce la o creştere a alcoolului din sânge, chiar dacă acea persoană nu a consumat băuturi alcoolice.

Experţii, de obicei, leagă sindromul de autofermentare cu o supraproducţie a drojdiei Saccharomyces cerevisiae. Cu toate acestea, Yuan şi colegii ei au descoperit că medicamentele antifungice nu îmbunătăţeau simptomele persoanei. Apoi, membrii echipei şi-au îndreptat atenţia asupra bacteriilor din intestin.

Ei au găsit două tulpini de bacterie comensală pneumonia Klebsiella care poate produce niveluri semnificative de alcool, prin fermentarea într-un cadru de laborator. Echipa a analizat bacteriile intestinale a 11 voluntari cu ficat gras nealcoolic, 32 cu steatohepatită nonalcoolică şi 48 fără steatoză hepatică nonalcoolică.

„În grupul nostru, datele au arătat că 61% dintre pacienții cu steatoză hepatică nonalcoolică au purtat bacteria intestinală pneumonia Klebsiella producătoare de alcool la nivel mare şi mediu, în timp ce această valoare a fost de doar 6,25% la controale“, scriu autorii în lucrare.

Într-o analiză ulterioară, echipa a măsurat alcoolul din sânge al unui set de voluntari după un test oral de toleranţă la glucoză, ceea ce a însemnat că fiecare a consumat o băutură zaharoasă.

Nivelul mediu de alcool din sânge al celor din grupul persoanelor cu steatoză hepatică nonalcoolică a fost de peste 3,5 ori mai mare decât cel al grupului de control.

Yuan sugerează că utilizarea unui test oral de toleranţă la glucoză poate fi un nou mod de diagnosticare a steatozei hepatice nonalcoolice la persoanele cărora le-a crescut nivelul de alcool din sânge din cauza tulpinilor pneumonia K. producătoare de alcool.

„În stadiile incipiente, boala hepatică grasă este reversibilă. Dacă putem identifica cauza mai devreme, am putea trata şi chiar preveni leziunile hepatice“, declară Yuan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS