14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum îngrijim dinţii copiilor

Cum îngrijim dinţii copiilor

Ne naştem cu particularităţi în ceea ce priveşte trăsăturile şi funcţionarea organismului. De aceea, şi calitatea salivei şi poziţia dinţilor au o influenţă mare asupra activităţii segmentului oral.

Nu toţi pacienţii au aceeaşi predispoziţie la a dezvolta carii sau la a suferi de boală parodontală. Factorii favorizanţi pot deveni decisivi în apariţia patologiilor dacă nu se intervine asupra igienei. Riscul carios, îndeosebi la copii, poate fi influenţat de modul în care este efectuată igienizarea orală, dar şi de vârsta la care se începe periajul dinţilor.

Cea mai eficientă măsură de prevenţie a cariilor este un periaj efectuat minimum de două ori pe zi. În cazul copiilor, pastele de dinţi cu fluor sunt indicate, acest element chimic fiind recunoscut pentru efectele sale carioprotectoare, potrivit draristide.ro

Caracteristicile periajului la copii

Va fi efectuat de către un adult până în jurul vârstei de opt ani: copilul nu posedă dexteritatea, responsabilitatea sau răbdarea de a-şi efectua singur un periaj eficient până în jurul vârstei la care merge la şcoală. Cariile apărute la dinţii temporari modifică erupţia celor permanenţi. De asemenea, încă de la vârsta de șase ani, micul pacient va avea deja dinţi permanenţi în cavitatea orală. Părintele este direct responsabil de integritatea arcadelor dentare ale copilului.

Periajul se poate începe încă de la erupţia primilor dinţi temporari. La început, este recomandat ca periajul să se efectueze cu comprese îmbibate în apă sau chiar cu degetul, trecând uşor peste dinţii proaspăt erupţi. Este important că seara, la culcare, copilului să nu i se administreze lichide îndulcite. Zaharurile conţinute de către acestea aderă la suprafaţa dentară şi eliberează acizi, cu rol determinant în apariţia leziunilor carioase şi fragilizarea smalţului.

Mişcările periajului:

Mişcările efectuate pentru a curăţa suprafeţele dentare, fie că sunt realizate cu periuţa de dinţi, comprese sau chiar cu degetul, trebuie să fie circulare.
Frecvenţa este de minimum o dată pe zi, seara. Totuşi, indicat ar fi ca periajul să se efectueze de două ori pe zi, dimineaţa şi seara.

Trecerea de la periajul efectuat de părinţi la cel efectuat de către copil poate fi cu probleme. Copilul trebuie încurajat atât la şcoală, cât şi acasă şi informat despre beneficiile unei igiene bune. Este indicat să se utilizeze desene, imagini sau alte materiale interactive cu rolul de a stimula imaginaţia copilului şi a-l face să înţeleagă importanţa periajului.

În timp, periatul dinţilor trebuie să devină un ritual, un gest care să intre în rutina copilului. Supravegherea este importantă, mai ales la început, până în momentul în care copilul învaţă singur mişcările corecte. Pentru a-l face conştient de timpul necesar pentru a efectua un periaj dentar corect şi complet, copilul poate să asculte melodia preferată în timp ce se igienizează.

Odată cu erupţia tot mai multor unităţi dentare pe arcade, spaţiile interdentare se micşorează şi apar contactele strânse. Acestea sunt locuri mai greu de igienizat, astfel că se poate începe utilizarea aţei dentare.
O igienă dentară corectă începe încă de la erupţia primilor dinţi temporari şi continuă toată viaţa.

Sănătatea orală a copiilor. Recomandări

Problemele dentare ale adulților își au de foarte multe ori originea în copilărie. Fie că este vorba despre reguli de igienă orală neînvățate sau neaplicate la timpul lor, de indiferența în ceea ce privește sănătatea orală sau lipsa de informații, pacienții au de suferit.

Astfel, pierderea prematură a dinților, carierea lor excesivă sau problemele ocluzale pot fi prevenite prin adoptarea unor reguli minime de igienizare dentară timpuriu, încă de la erupția primilor dinți temporari.
În copilărie, până în jurul vârstei de șapte ani, este unanim recunoscută importanța părinților în menținerea igienei orale a copilului.

Dentația se împarte în temporară sau de lapte și permanentă, definitivă. De la vârsta de șase luni, dinții temporari ai copilului încep să erupă.
Aceștia vor fi înlocuiți de către cei permanenți, începând cu șase ani. Există o strânsă legătură între cele două dentiții.
Alinierea deficitară a dinților temporari implică malpoziții ale unităților permanente, iar procesele patologice suferite de dinții de lapte se transmit celor definitivi.

Recomandări pentru părinții copiilor de până la un an

Se recomandă badijonarea gingiilor cu o bucată de tifon umed și curat, de două ori pe zi, pentru a înlătura orice urmă de rest alimentar. Este primul act care poate fi făcut de către mamă, chiar înainte de erupția primilor dinți la nivelul arcadei.

Încă de la erupția primilor dinți, este indicată curățarea acestora cu periuțe moi, special adaptate pentru copil. Actul se poate repeta o dată pe zi, iar pentru a ușura întreg procesul, copilul poate să fie așezat pe spate, pe genunchii mamei.

Este de preferat să se evite administrarea de lichide dulci copilului până la vârsta de un an. Prin eliminarea zahărului din dieta celui mic, bacteriile rezidente ale cavității orale sunt private de principala sursă de hrană, dezvoltarea lor fiind minimă.
Se recomandă evitarea sucurilor în alimentația copilului. Dacă, înainte de culcare, cel mic cere biberonul, laptele sau sucurile pot să fie înlocuite cu apă.

Recomandări pentru copii de până la patru ani

La această vârstă, copilul prezintă dentație temporară. Copilul trebuie să fie dus în mod regulat la dentist pentru controale în vederea depistării timpurii a oricărei patologii.
Copilul trebuie să învețe „regula lui 2“ și anume să își perieze dinții de două ori pe zi, câte două minute.

Copilul trebuie supravegheat în timpul periajului și corectat ori de câte ori este cazul. Răbdarea este cheia în obișnuirea copilului cu obiceiurile de igienă dentară. Această activitate poate să implice toată familia, pentru a oferi propriul exemplu și a animă atmosfera.
O atenție sporită trebuie acordată la joncțiunea gingiei cu dintele, adică în zona de colet. Cei mici tind să omită acea zonă și riscul de apariție a cariilor de colet crește.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS