6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSorina Pintea suspendă temporar exportul paralel de citostatice

Sorina Pintea suspendă temporar exportul paralel de citostatice

Ministerul Sănătăţii a decis să suspende temporar (pentru 6 luni) exportul paralel de citostatice și imunosupresoare vitale pentru pacienții bolnavi de cancer sau care au suferit un transplant și care sunt insuficiente pe piața din România, a declarat astăzi ministrul Sorina Pintea. În total, 125 de citostatice și 47 de imunosupresoare nu vor mai putea fi distribuite în afara României.

Motivul pentru care Ministerul Sănătății a luat această măsură este că unele firme retrag medicamentele de pe piața românească, unde acestea sunt mai ieftine, și preferă să le vândă în alte țări, la un preț mai bun.

Conform legislației în vigoare, deținătorii de autorizații de punere pe piață, dar și distribuitorii și furnizorii lor au obligația publică de a asigura cu prioritate nevoile pacienților interni, declară Ministerul Sănătății.

Sorina Pintea va aproba un proiect de Ordin

Ministerul Sănătății a elaborat un proiect de Ordin în acest sens, ce urmează să fie pus în dezbatere publică, iar ministrul Sorina Pintea spune că actul normativ va fi, mai mult ca sigur, aprobat. Sorina Pintea a precizat că măsura a fost recomandată de Agenția Națională a Medicamentului și că „vom respecta toți pașii, vom notifica Comisia Europeană și vom argumenta”.

Potrivit ministrului Sănătății, 12 citostatice esențiale sunt de negăsit în acest moment pe piața din România. Pentru 48 de citostatice există risc mare de discontinuitate (să dispară de pe piață) în următoarele două luni. 65 de citostatice ar putea să dispară în următoarele 3 luni.
„Am primit sesizări din partea pacienților și specialiștilor privind lipsa acestor medicamente. Pacienții sunt lipsiți de aceste medicamente și trimiși în străinătate să le cumpere. Vom respecta toți pașii, vom notifica Comisia Europeană și vom argumenta. Companiile au obligația publică de a asigura nevoile pacienților interni. Nu dorim să facem probleme pieței și industriei farmaceutice”, spune ministrul Sănătății.

Suspendarea citostaticelor pe o perioada de 6 luni

Ordinul de ministru va reglementa măsura de suspendare pentru o perioadă de 6 luni, până la 31 martie 2020, a distribuției în afara teritoriului României pentru un număr limitat de medicamente cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare, potrivit Ministerului Sănătății.

Raluca-Maria Nedelea

SursaHotNews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS