13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDe ce nu trebuie să mănânci înainte de a face analize

De ce nu trebuie să mănânci înainte de a face analize

A venit momentul să faci analizele anuale de rutină, iar medicul ți-a recomandat să nu mănânci nimic înainte? Ai senzaţie acută de foame și te confrunți cu un sevraj ușor din pricina lipsei de cofeină? Nu ceda tentației întrucât rezultatele analizelor tale ar putea fi eronate. Aşadar, nu trebuie să mănânci înainte de a face analize.

Se recomandă să nu mănânci și să nu bei nimic, în afară de apă, cu 8 – 12 ore înainte de recoltarea de sânge pentru analize, notează clicksanatate.ro. Nu este indicat nici să fumezi, să mesteci gumă sau să faci sport. Toate acestea stimulează digestia, ceea ce poate afecta rezultatele. Substanțele nutritive din alimente și băuturi ajung în circulația sanguină și pot modifica rezultatele analizelor. De exemplu, dacă mănânci sau bei înainte de măsurarea glicemiei, nivelul zahărului în sânge va fi probabil mai mare decât dacă nu faci asta. Dacă nu mănânci și nu bei, medicul va obține un rezultat de referință pe care îl compară cu alte rezultate, astfel încât să aibă o imagine de ansamblu asupra nivelurilor glicemiilor tale de-a lungul timpului.

Ce faci înainte de a merge la analize

Nu este nici o problemă dacă bei apă înainte de recoltarea analizelor, însă nu o face dacă medicul ți-a interzis acest lucru. Poți bea apă de la robinet sau îmbuteliată, însă, dacă te-ai obișnuit să storci o lămâie în apă, lasă pe altă dată acest obicei. Înainte de recoltare, nu sunt recomande apa carbogazoasă, băuturile acidulate sau ceaiul. Apa îți hidratează organismul și face venele mai vizibile. Aşadar, hidratează-te bine cu două zile înainte de recoltare.

Care sunt analizele care se recoltează pe nemâncate

Nu este necesar să nu mănânci sau să bei înainte de toate analizele de sânge. Există însă o serie de analize de sânge care necesită abținerea de la mâncare/băutură înainte de recoltare.
Este vorba de glicemie, profil lipidic, set de analize de rutină, teste pentru funcția renală, determinarea vitaminei B12, sideremia, gama glutamil transferaza (GGT). Recomandarea de a nu mânca și de a nu bea (nici măcar apă!) este valabilă și pentru exudatul faringian și, în general, pentru orice cultură sau test ce necesită recoltare de la nivelul faringelui.

Ce se întâmplă dacă mănânci sau bei înainte de analize

Dacă se întâmplă să mănânci sau bei ceva în afară de apă, comunică acest aspect asistentei care îți recoltează sângele. Fii sincer în legătură cu acest aspect important! Medicul va dori să cunoască acest lucru, astfel încât să poată interpreta corect rezultatele analizelor. Cel mai probabil, ţi se va solicita să reprogramezi recoltarea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS