14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentSpitalul groazei din Borșa. Bolnavii psihic, în condiții insalubre

Spitalul groazei din Borșa. Bolnavii psihic, în condiții insalubre

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a publicat, pe pagina sa de Facebook, mai multe fotografii şocante din interiorul spitalului în care pacienţii sunt internați în condiţii inumane.

Spitalul este monument istoric

Managerul instituției, într-o intervenție la Realitatea TV, a explicat că spațiul nu poate fi reabilitat, pentru că spitalul funcționează într-o clădire istorică. Ministrul Sănătății a declarat că va merge în control și la acest spital.

”Avem spitalul în administrare de când există unitatea, de 50 de ani. Este o clădire de prin anii 1800, este monument istoric și asta face ca orice intervenție în infrastructura lui să fie imposibilă și economic ar fi costisitoare. Noi avem și alte clădiri ale spitalului, domnul Ungureanu nu a postat, acolo sunt alte condiții mult mai bune. Locația a fost obiectul unui litigiu, fapt care a impiedicat investișii în infrastructura spitalului”, a afirmat Ana Jucan, manager Spitalul de Boli Psihice Borșa.

Conform acesteia, în spital există 115 pacienți. ”Noi plănuim să ne mutăm în următoarele două luni de zile”, a mai spus Ana Jucan. Clădirea nu arată mai bine nici la exterior. Are tencuiala căzută și se vede clar că nu au mai fost făcute lucrări de consolidare de foarte mult timp.

Pintea știa cum arată spitalul

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a subliniat că știa despre situația din acest spital și că va merge în control la Borșa.

”Domnul deputat Ungureanu care a prezentat aceste imagini a mai prezentat și de la alte spitale, din păcate are dreptat. Știam că spitalul este în subordinea Consiliului Județean, ce ține de parte de infrastructură ține de Consiliul Județean. Am văzut cum arăta, este nevoie de investiții, mă voi duce și la Borsa. Probabil că domnul de la Consiliul Județean nu va sta de vorbă cu mine, am încercat să vorbesc cu el despre spitalul regional, însă dânsul nu discută cu Ministerul Sănătății”, a afirmat Sorina Pintea.

În urma imaginilor cu Spitalul de Boli Psihice Cronice Borșa, managerul unității medicale face următoarele precizări:

1. Fotografiile apărute pe rețelele de socializare au fost realizate tendențios, urmărind să surprindă exclusiv aspecte negative.

2. Domnul Ungureanu omite în mod voit să arate întreaga realitate, respectiv faptul că noua clădire a spitalului este construită deja și utilată de către Consiliul Județean Cluj. Aceasta va fi recepționată și dată în folosință în 2 luni. 

3. Același domn uită să ceară și să facă public punctul de vedere oficial al instituțiilor vizate, respectiv faptul că actualul spațiu este clădire monument istoric retrocedat, în care, din cauza proceselor de retrocedare, nu s-a putut investi.

Investiția se ridică la 830 milioane de lei

De asemenea, Valentin Jucan, purtătorul de cuvând al Consiliului Județean Cluj, a declarat, la Realitatea TV, că pacineții vor fi mutați în clădirea nouă peste două luni. Acesta a mai spus că spitalul este un monument istoric și din acest motiv nu s-a putut interveni. ”Investiția se ridică la 830 milioane de lei, pacienții vor fi mutați pe rând în clădirea nouă și au fost alocați bani pentru încă trei pavilioane”, a spus acesta.

Conform lui, clădirea veche este monument istoric și a fost supusă și unor procese de retrocedare. ”Nu am putut face o investiție de consolidare, am făcut tot ce s-a putut pe partea de igenizare. Consiliul Județean a luat decizia de construire a noului corp. Demersul domnului Ungureanu l-am putea considera onest dacă ar fi venit cu propuneri clare”, a mai spus Valentin Jucan.

Valentina Grădinaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS