Acasă Sanatate Când nu ai voie să iei anticoncepţionale

Când nu ai voie să iei anticoncepţionale

-

Una dintre metodele de contracepţie la îndemână, pastila anticoncepţională, vine „la pachet“ cu o serie de contraindicaţii. Având în vedere riscurile administrării lor fără recomandarea medicului, este bine să ştii dacă te numeri printre persoanele care nu pot lua astfel de pastile.

Chiar dacă există multe denumiri comerciale pentru anticoncepţionale, majoritatea conţin la bază aceleaşi substanţe. În concentraţii diferite, în funcţie de fiecare produs în parte, pastilele au în compoziţie estrogen şi progesteron, hormoni naturali din corpul feminin, notează clicksanatate.ro. Deşi multe femei pot apela la tratamentul cu contraceptive orale, există situaţii când administrarea lor poate afecta sănătatea.

În cazul bolilor de sânge

Anticoncepţionalele nu sunt recomandate femeilor care au antecedente de tromboză vasculară, întrucât pastilele cresc riscul de apariţie a formării cheagurilor de sânge. Administrarea pilulelor în aceste cazuri face ca riscul de apariţia a accidentului vascular cerebral, a trombozei venoase profunde, a infarctului miocardic şi a embolismului pulmonar să fie mai ridicat.

În cazul bolilor hepatice 

Femeilor care suferă de afecţiuni hepatice grave, tulburări metabolice sau boli renale nu le este indicat tratamentul cu anticoncepţionale. Ca în cazul oricărui alt medicament, substanţele conţinute de aceste pastile se sintetizează în ficat. Acest lucru poate duce la apariţia bolilor hepatice sau agravarea problemelor de sănătate deja existente. În cazul afecţiunilor ficatului, pilulele orale pot modifica valorile enzimelor hepatice, factor ce predispune la tumori canceroase. 

Fumul şi contraceptivele orale nu fac casă bună

Din categoria femeilor cărora le este contraindicat tratamentul cu anticoncepţionale fac parte şi cele care fumează. Acest viciu creşte oricum riscul de apariţie a accidentelor vasculare şi a celor arteriale, aşa că administrarea în paralel a acestui tip de contraceptive nu face altceva decât să favorizeze şi mai mult bolile de inimă. Lucrurile sunt similare şi în cazul femeilor care fumează şi au peste 35 de ani. Cercetările realizate în ultimii ani au arătat că nicotina în combinaţie cu pilula contraceptivă poate duce la dezvoltarea aterosclerozei, respectiv a infarctului miocardic.

Sfaturi utile

Având în vedere faptul că pastilele contraceptive reprezintă o doză de hormoni, este bine să le iei în serios. Nu începe să foloseşti anticoncepţionale fără prescripţia unui endocrinolog. De cele mai multe ori, impresia este că anticoncepţionalele sunt responsabilitatea unui ginecolog. Nimic mai greşit: anticonceptionalele se stabilesc ca tratament în urma unor analize hormonale. Endocrinologul va şti care este produsul cu dozajul potrivit pentru nivelul tău de hormoni.
Nu schimba tipul de anticoncepţionale fără îndrumările endocrinologului. Ar trebui să cauţi un endocrinolog de încredere, care să te supravegheze cât iei pastilele. 
Nu te folosi de contraceptive pentru reglarea ciclului menstrual după preferinţe. Astfel, rişti să provoci dezechilibre hormonale care îţi pot cauza neplăceri.

ȘTIRI VIDEO GdS