6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePeste 76.000 de doljeni suferă de diabet

Peste 76.000 de doljeni suferă de diabet

12 adulţi din 100 suferă de diabet în Dolj, ceea ce înseamnă mai bine de 8 la sută din populaţia judeţului.

50.000 sunt înregistraţi oficial, în timp ce alţi 26.000 fie nu știu că au diabet, fie nu doresc să se înregistreze.

Aflaţi cum a evoluat diabetul în judeţul nostru, timp de 12 ani, dar şi cum se poate preveni această „epidemie“ din interviul pe care ni l-a acordat prof. univ. dr. Maria Moța.

GdS: La cât se ridică numărul pacienţilor de diabet din Dolj?
Maria Moța: În judeţul Dolj există peste 76.000 de pacienţi cu diabet zaharat. Ştim din Studiul epidemiologic PREDATORR, pe care am avut privilegiul să îl derulez, la nivel național, în perioada în care am fost președintele Societății Române de Diabet Nutriție și Boli de Metabolism, că în Dolj 12 persoane adulte, din 100 (cu vârsta peste 20 de ani) au diabet.

În județul Dolj sunt înregistraţi aproape 50.000 de pacienți. Restul, de peste 26.000, fie nu știu că au diabet, fie nu doresc să se înregistreze. Pacienții sunt dispensarizați atât la cabinete din sistemul public, cât și la policlinici sau cabinete din sistemul privat.

Există fie internare continuă (Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova, Spitalul Municipal „Filantropia“), fie internare de zi, la mai multe centre de stat sau private.

Pacienții internați în spital sunt, de obicei, cazuri grave, nou depistate. Sunt şi bolnavi cunoscuți anterior cu diabet, internați pentru complicații acute, ce pun viața în pericol imediat (comă diabetică cetoacidozică, hipoglicemii severe, comă hiperosmolară etc.).

Sunt şi pacienți cu complicații cronice ireversibile, internați pentru evenimente acute. De obicei: infarct miocardic, accident vascular cerebral, ulcere la nivelul membrelor inferioare, gangrene, infecții severe etc.

La Spitalul de Urgență, de-a lungul timpului (ani de zile), existau spitalizați zilnic 110 – 150 de pacienţi cu diabet.

Peste 2/3 dintre ei se aflau în alte clinici decât cea de Diabet, pentru cele mai diverse probleme, inclusiv pentru intervenții chirurgicale, sarcină, fracturi, boli cardio-vasculare, infecții diverse severe. 

Pacienţi din toată ţara, trataţi la Craiova

GdS: De unde provin pacienţii internaţi în spitalele din Craiova? 
M.M.: În general, pacienții internați sunt din judeţul Dolj.

De-a lungul timpului au fost internați pacienți din toată țara și, mai rar, chiar și din alte țări. Majoritatea au fost surprinși de evenimente acute sau internați în mod special.

Am avut inclusiv pacienţi din județele Harghita, Covasna, Mureș, Teleorman, Vâlcea, Olt, Mehedinți, Gorj, Argeș, pentru demararea tratamentului insulinic modern, cu pompe de insulină.

Craiova a fost unul dintre primele centre din România care au demarat tratamentul modern al diabetului zaharat.

Între 2.000 și 4.000 de cazuri noi, depistate anual

GdS: Se poate vorbi de o epidemie a diabetului în Dolj? 
M.M.: În ultimii ani, este epidemie de diabet în întreaga lume, în România și, desigur, și în județul Dolj. În tabelul de mai jos vă prezint evoluția cazurilor noi din județul Dolj pe o perioadă de 12 ani (2006-2017). 

În perioada iulie 2007 – decembrie 2008 s-a derulat, la nivel național, de către Ministerul Sănătății un program de evaluare a stării de sănătate a populației. Acesta a cuprins și dozarea glicemiei.

Creșterea incidenței diabetului zaharat (DZ) în ultimele șase luni ale anului 2007 și pe tot parcursul anului 2008 poate fi generată și de începerea acestui program.

Ne-am fi așteptat ca, începând cu anul 2009 și continuând apoi cu anii următori, numărul de cazuri noi să scadă, datorită depistării active a cazurilor necunoscute. Situația reală ne-a infirmat însă așteptările.

Odată încheiat acest program național, cazurile noi s-au menținut la valori crescute încă trei ani (2009-2011).

Din 2012 s-a revenit la valorile anterioare lunii iulie 2007. Apoi au început să crească din nou, demonstrând creșterea epidemic, în continuare, a DZ.


Principalele cauze ale creșterii incidenței DZ

Principalele cauze ale creșterii incidenței (cazurile noi) și prevalenței (toate cazurile) diabetului: creșterea numărului de cazuri noi (îmbătrânirea populației, creșterea prevalenței obezității, stilul de viață nesănătos, schimbarea relativ recentă a criteriilor de diagnosticare a diabetului, dar și apariția tot mai frecventă a diabetului de tip 2 la copii și tineri), respectiv creșterea duratei de supraviețuire la persoanele cu DZ.

Numărul de cazuri noi depistate anual a oscilat între 2.000 și 4.000 de cazuri, un număr relativ egal în fiecare trimestru.

„Glicemia trebuie efectuată periodic“

GdS: Cum recunoaştem boala şi cum o putem preveni? 
M.M.: Acuzele cele mai frecvente sunt: sete accentuată, consum de lichide, adeseori peste 4-5 litri/zi, urinat des și mult, zi și noapte. Alte simptome sunt: poftă crescută de mâncare, dureri musculare, tulburări de vedere, oboseală accentuată sau stare de rău nedefinită.

Din păcate, numai jumătate dintre pacienți au aceste acuze sugestive.

Ceilalți pot să nu sesizeze absolut nimic și să se depisteze că au diabet când au deja numeroase complicații cronice ireversibile. De aceea, glicemia trebuie efectuată periodic, pentru a depista activ diabetul.

Există, în general, o predispoziție genetică la diabet

Diabetul se poate preveni într-un procent ridicat prin optimizarea stilului de viață, cu evitarea obezității, practicarea frecventă de exerciții fizice, somn suficient, coabitare cu stresul, alimentație sănătoasă etc.

GdS: Ce ne îmbolnăveşte de diabet?
M.M.: Există, în general, o predispoziție genetică la diabet, dar ea ar putea fi depășită, de cele mai multe ori, prin adoptarea măsurilor enumerate mai sus.
GdS: Cum poate fi prevenit diabetul la copii? 
M.M.: Din păcate, la copii, majoritatea cazurilor sunt diabet zaharat insulinodependent și el nu poate fi prevenit.

Trebuie însă diagnosticat rapid, pe seama simptomelor menționate mai sus, pentru a se evita depistarea diabetului direct în comă diabetică.

„Pacienții din România au acces facil la medicul specialist“

GdS: Care sunt facilităţile de care beneficiază bolnavii de diabet?
M.M.: În primul rând, pacienții din România au acces facil la medicul specialist.

Acest lucru nu se întâmplă în prea multe țări din lume, unde pacienții primesc trimitere la diabetolog când este deja prea târziu.

Medicația este gratuită

Medicația este gratuită şi se poate elibera pe trei luni (scutind pacienții de stresul lunar).

Se eliberează gratuit, pentru pacienții tratați cu insulină, aparate de dozare a glicemiei, teste de glicemie, sisteme de administrare a insulinei și ace pentru administrarea insulinei. Adeseori numărul de teste și de ace este insuficient, iar pacienții își cumpără suplimentar teste și ace. Relativ recent s-a obținut dreptul legal, pentru copii, într-o primă etapă, de a se monta senzori de monitorizare continuă a glicemiei, cu urmărirea pe diverse device-uri nu numai a valorilor glicemiei, ci și a trendului ei, crescător sau descrescător.

Pompele de insulină sunt, de asemenea, gratuite. Sunt necesare însă un dosar medical, parcurgerea unor etape, inclusiv administrative. Toate aceste proceduri sunt consumatoare de timp și necesită personal suplimentar și instruit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS