17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateLa ce ajută apa alcalină și când nu este indicată

La ce ajută apa alcalină și când nu este indicată

Apa este vitală pentru sănătatea noastră. Nu există niciun alt lichid mai important pentru corpul uman decât apa. Un organism bine hidratat va depăși mai ușor sau va evita anumite probleme de sănătate. Se vorbește tot mai des despre utilizarea apei alcaline în dieta obișnuită, întrucât încetinește procesul de îmbătrânire și previne boli cronice. E important de reținut că are și potențialul de a produce efecte secundare. Aflaţi din articol ce este apa alcalină și dacă e cu adevărat mai bună decât cea de la robinet.

În comerț există atât apă alcalină, cât și aparate care, printr-un proces chimic, ionizează apa, adică îi cresc alcalinitatea. Apa alcalină are un pH mai ridicat decât cea de la robinet. Valorile pH-ului variază de la 0 la 14, indicele de 7.0 fiind considerat neutru.

Cu cât nivelul pH-ului este mai mare, cu atât este mai alcalin. Cu cât nivelul pH-ului este mai scăzut, cu atât este mai acid. Dacă apa de la robinet are pH-ul 7.0, apa alcalină are pH-ul 8.0 sau 9.0, spun specialiștii. Apa alcalină trebuie să conțină și elemente care pot fi benefice pentru sănătate: calciu, siliciu, magneziu, notează clicksanatate.ro.

Cum se obține

Apa care este în mod natural alcalină își preia calitățile din mediul natural: apa izvoarelor, de exemplu. Poți să-ți prepari propria apă alcalină cu ingrediente simple precum suc de lămâie sau bicarbonat de sodiu. Și ionizatoarele de apă sunt, de asemenea, utile. Ionizatorul de apă este un aparat care folosește procesul de electroliză pentru a separa apa în alcalină ionizată și acidă ionizată.

Este apa alcalină bună pentru tine?

Nu există suficiente dovezi științifice care să susțină numeroasele afirmații despre beneficiile pentru sănătate ale apei alcaline făcute de utilizatori și vânzători. Cu toate acestea, există câteva cercetări care arată că apa alcalină poate fi utilă în anumite condiții.

De exemplu, un studiu din 2012 arată că un consum regulat de apă în stare naturală, alcalină, cu un pH de 8,8 poate ajuta la dezactivarea pepsinei, principala enzimă care provoacă reflux de acid.

O altă cercetare arată că apa alcalină este benefică persoanelor cu tensiune arterială crescută, diabet și colesterol ridicat.
Un studiu mai recent efectuat pe 100 de persoane a constatat o diferență semnificativă în vâscozitatea sângelui după consumarea apei cu un pH ridicat comparativ cu apa obișnuită după un antrenament intens.

Cei care au consumat apă cu un pH ridicat aveau o vâscozitate cu 6,3% mai mică față de cei care au băut apă potabilă purificată. Cu toate acestea, este nevoie de mai multă cercetare pentru a răspunde altor afirmații făcute de susținătorii apei alcaline. Potrivit acestora, apa alcalină are proprietăți antiîmbătrânire, curăţă colonul, întărește sistemul imunitar, ajută la pierderea în greutate, ține la distanță cancerul.

Nu e lipsită de riscuri

Deși apa potabilă alcalină este considerată sigură, aceasta poate produce efecte secundare negative, precum scăderea acidității naturale a stomacului, care ajută la distrugerea bacteriilor.

În plus, un exces de alcalinitate în organism poate cauza probleme gastrointestinale și iritații ale pielii. Prea multă alcalinitate poate, de asemenea, să crească pH-ul normal al organismului, ceea ce duce la alcaloza metabolică. Aceasta poate provoca o scădere a nivelului de calciu în organism, ce poate afecta sănătatea oaselor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS