17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateBolile care se transmit de la părinţi

Bolile care se transmit de la părinţi

De la părinţi nu moştenim doar trăsăturile fizice, ci şi boli cardiovasculare, diabet şi chiar forme de cancer. Istoricul familiei este cel mai mare predictor al bolilor genetice.

Predispoziţia la anumite boli, printre care cele de inimă, diabet, astm şi anumite tipuri de cancer, este dictată de moştenirea genetică a fiecărei persoane. Dacă ambii părinţi suferă de aceeaşi boală, riscurile ca şi copilul să dezvolte acea afecţiune sunt considerabile.

Boli de inimă

Dacă unul dintre părinţi suferă de hipertensiune arterială sau are un nivel mare al colesterolului, riscul ca şi copilul să se confrunte cu astfel de probleme este foarte mare: cam de 50%.

Mai mult, dacă ambii părinţi suferă de aceeaşi afecţiune, atunci riscul de moştenire a bolii crește semnificativ, până la 75%, arată studiile.

Specialiștii recomandă ca persoanele care au în familie membri cu diverse afecțiuni de inimă să meargă anual la control, notează doctorulzilei.ro.

Diabet

Numărul diabeticilor ai căror părinţi se confruntă cu aceeaşi problemă e de 17 ori mai mare decât al cazurilor izolate dintr-o familie. Predispoziţia pentru a face această boală este mai mare în cazul diabetului zaharat de tip II.

Cancer

Aproximativ 5-10% din totalul de cancere sunt moştenite genetic. Asta înseamnă că orice mutaţie genetică poate fi transmisă noii generaţii. De exemplu, cancerul la sân, precum şi cel ovarian se numără printre formele cu cea mai mare rată de transmitere genetică. Pericolul este şi mai mare dacă aveţi două-trei rude care au avut aceste boli.

Afecţiuni respiratorii şi alergii

Există trei afecţiuni respiratorii care se transmit genetic: rinita alergică, cea cronică şi sinuzita. Statisticile arată că, dacă unul dintre părinţi suferă de rinită alergică, riscul ca următoarea generaţie să moştenească boala este de aproximativ 30%. În cazul în care ambii părinţi suferă de aceste boli, riscul de a le transmite şi copiilor creşte la 65%.

Obezitate

Un copil ai cărui părinţi sunt obezi sau supraponderali are un risc de a avea probleme cu greutatea cu 50% mai mare decât cei ai căror părinţi au o greutate normală. Dacă doar unul dintre părinţi este obez, riscul de a avea probleme cu greutatea scade, dar nu considerabil, la 40%.

Fibroză chistică

Este cea mai frecventă boală genetică fatală, care afectează aproximativ 30.000 de oameni doar în Statele Unite ale Americii, potrivit Institutului Național de Cercetare a Genomului uman. Fibroza chistică determină organismul să producă mucus gros, lipicios, care înfundă plămânii și care afectează pancreasul. Respirația este îngreunată, iar enzimele digestive sunt blocate, ceea ce inhibă absorbția nutrienţilor.

Alcoolism

Considerată o boală, dependența de alcool este, cel mai probabil, o moștenire genetică. Dacă unul sau ambii părinți sunt dependenți de alcool, atunci copiii acelor părinți par să aibă un risc mai mare de a avea acest viciu, spun specialiștii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS