6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCând trebuie să te îngrijoreze aluniţele

Când trebuie să te îngrijoreze aluniţele

De multe ori auzim că nu este bine să ne scoatem o aluniță sau, din contră, că trebuie să o îndepărtăm cât mai repede. Doctorul Laurențiu Vlădău, specialist în Dermatologie și Venerologie în cadrul clinicii Hebra Dermatologie, a explicat pentru Ziare.com care este adevărul despre acest lucru. De asemenea, medicul a vorbit despre autoevaluarea aluniţelor şi despre ce trebuie să facem dacă o aluniță se rupe și sângerează.

Când trebuie să ne îngrijorăm din cauza unei alunițe

Ar trebui să trezească suspiciuni și să ne trimită la un control dermatologic orice aluniță care își modifică formă, culoarea, dimensiunile, structura sau care apare „din senin“ și este diferită de celelalte alunițe pe care le avem. Aluniţele care sângerează fără a fi traumatizate și care nu se vindecă, precum și alunițele cu simptome precum durere, mâncărime, nu trebuie nici ele neglijate.

Cât de mult contează forma acesteia?

Forma aluniţei este importantă, bineînțeles, însă nu atât cât culoarea și structura. Multe alunițe se întâmplă să aibă o formă neregulată, dar sunt complet benigne. Cu toate acestea, dacă o aluniță dezvoltă o formă neregulată, după ce a fost timp de mulți ani rotundă sau ovală, trebuie să o prezentăm dermatologului pentru evaluare clinică și dermatoscopică, deoarece o schimbare de formă poate reprezenta celule maligne care se multiplică și se extind în suprafață.

O aluniță care își schimbă nuanța este mai periculoasă?

Schimbarea culorii unei alunițe poate fi rezultatul mai multor procese. Înainte de a concluziona că alunița se schimbă din cauza traumatismelor minore, expunerii recente la soare sau variațiilor hormonale, trebuie să excludem modificările potențial maligne care duc la variații de culoare. Acestea pot duce la zone de culoare brun negricioasă ca urmare a progresiei în suprafață a celulelor posibil maligne active, zone gri sau albastre ca urmare a avansării în profunzime, zone roșii ca urmare a reacției inflamatorii declanșate de sistemul nostru imun cu formarea de vase de sânge noi sau zone albicioase ca urmare a fibrozei într-o leziune suspectă.

Cum se autoevaluează aluniţele?

Faceți un „inventar al alunițelor“, numărați-le, documentați scris localizarea și dimensiunile, faceți poze și păstrați-le în computer, urmând să realizați alt set de poze la un interval de trei-șase luni pentru a evalua eventualele modificări care trebuie adresate medicului dermatolog.

Folosiți o oglindă pentru a vă evalua regiunile greu accesibile sau rugați o persoană apropiată să vă examineze. Nu vă bazați pe memorie, e posibil să vă dezamăgească! Dacă aveți multe alunițe cu formă și culoare neregulată, luați în considerare și o cartografiere pentru urmărire microscopică la medicul dermatolog. Aluniţele de la nivelul mucoaselor, tălpilor, palmelor sunt greu de interpretat și de multe ori au formă neregulată. Trebuie evaluate de dermatologi experimentați.

Cele din zonele intime sunt greu de identificat și de multe ori omise de pacienți. Melanoamele din aceste zone sunt, de obicei, mai agesive, probabil și pentru că sunt depistate târziu. Multă atenție trebuie acordată și alunițelor localizate la nivelul scalpului, care sunt ascunse de păr. Ideal ar fi să fie evaluate periodic de medicul dermatolog.

Ce facem atunci când o aluniță se rupe și sângerează

Dacă o aluniță se rupe și sângerează, există risc de infecție, care în caz că apare se va manifesta prin roșeață, durere, mâncărime, supurație. Dacă sângerarea se oprește și alunița nu prezintă semne de infecție, nu trebuie neapărat să ne prezentăm la dermatolog. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre noi nu ne vom simți confortabil și pentru a ne asigura că aluniță nu prezintă probleme probabil vom cere un sfat. De multe ori, o aluniță frecvent traumatizată este excizată pentru a nu se complica în viitor.

La cât timp se recomandă un control la dermatolog?

Este o întrebare al cărei răspuns are o variație individuală. La persoanele cu un număr foarte mic de alunițe, se impune un consult și evaluare dermatoscopică dacă există suspiciuni că o aluniță își schimbă caracteristicile sau dacă apare o aluniță complet diferită de celelalte. Celelalte alunițe pot fi monitorizate acasă, de pacient și reevaluate de dermatolog doar la nevoie.

Persoanelor cu alunițe numeroase și neregulate, cu piele deschisă la culoare, ochi verzi sau albaștri, care au un procent scăzut de pigment protector, li se recomandă cel puțin o evaluare anuală și în mod ideal cartografierea alunițelor. Pacienții cu istoric de melanom sunt evaluați de cele mai multe ori o dată la trei luni timp de trei ani, o dată la șase luni pentru următorii doi ani și apoi anual.

Ce se recomandă persoanelor care au foarte multe alunițe pe piele

Cred că aceste controverse sunt destul de artificiale, alimentate de scepticismul românilor și exacerbate de nevoia unei părți a presei de a întreține publicul interesat cu orice preț. Cremele fotoprotectoare sunt dovedite, atât științific, cât și clinic, a bloca o parte dintre razele ultraviolete și proteja pielea, pe terment scurt, de arsuri și pigmentare, iar pe termen lung de mutații și stres oxidativ, care predispun la leziuni precanceroase, cancer de piele și fotoîmbătrânire. Conservanții din ele sunt în cantități neglijabile și considerate îndeajuns de sigure pentru aplicarea produselor pe suprafața pielii. Este o greșeală să nu folosim creme de fotoprotecție. Rezultatele neaplicării o să se vadă în decadele ce urmează, nu imediat.

Se scot sau nu aluniţele?

Excizarea alunițelor nu prezintă motive de îngrijorare, o aluniță inofensivă odată scoasă rămâne doar o aluniță în minus. Însă dacă vorbim despre o aluniță anormală/atipică/displazică, renunțarea la ea înseamnă o aluniță care nu se mai poate transforma în melanom, în cazul în care această posibilitate ar fi existat inițial. Ba mai mult, o aluniță care se dovedește a fi melanom după analiza histopatologică înseamnă un cancer tratat și oprit în evoluție.

Medicul recomandă excizarea alunițelor atunci când acestea prezintă modificări de formă, culoare, structură, dimensiuni, sau atunci când o aluniță nouă apare, este complet diferită de toate celelalte și se dezvoltă într-un ritm accelerat. Un control dermatoscopic poate detecta modificări foarte discrete, astfel că este bine ca orice îngrijorări să fie adresate dermatologului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS