8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatate4 noutăţi importante pentru pacienţii cu boli de plămâni

4 noutăţi importante pentru pacienţii cu boli de plămâni

La Craiova s-a întâlnit, de curând, o parte din elita medicală pentru conferinţa de pneumologie „Zilele Golli 2019“.

Evenimentul este iniţiat de prof. univ. dr. Floarea Mimi-Niţu, vicepreşedinte al Societăţii Române de Pneumologie, în semn de recunoştinţă faţă de profesorul Virgiliu Golli, cel care a înfiinţat şi a condus disciplina de Pneumoftiziologie şi Medicină Tropicală, a organizat şi coordonat activitatea din Secţia de Pneumoftiziologie a Spitalului Clinic „Victor Babeş“ din Craiova şi, de asemenea, a pus la punct reţeaua de control a tuberculozei din regiunea Oltenia. Iată ce noutăţi importante pentru pacienţii cu boli din sfera pulmonară am aflat.

Leziunile pulmonare subtile pot fi de acum urmărite

Preşedintele Comitetului de organizare, dr. Mihai Olteanu, şi dr. Iulia Ungureanu au prezentat, în premieră naţională, două modalităţi bronhoscopice pe care le efectuează – BLI/LCI, prin care pot fi vizualizate şi urmărite leziunile subtile, central, precanceroase, la pacienţii aflaţi la risc pentru cancer bronhopulmonar.

Legătura dintre dinţi şi plămâni

Puntea între stomatologie şi pneumologie a fost făcută de dr. Mădălina Olteanu, care a menţionat importanţa cunoaşterii de către stomatolog a Sindromului de apnee în somn (SAS) pentru că ortodontul poate trata apneea în somn prin expansiune maxilară, avansare mandibulară şi avansare maxilară.

Torascoscopie, o metodă minim invazivă pentru patologia toracică

Dr. Alin Demetrian a pledat pentru toracoscopie, o metodă minim invazivă de diagnostic şi tratament în patologia toracică: „Succesul intervenţiei depinde cel mai mult de precocitatea operaţiei, aceasta devenind inutilă odată cu apariţia închistării pleureziei, moment din care se impune decorticarea pleuro-pulmonară deschisă“.

Sarcoidoza, o boală asimptomatică ce trebuie luată în seamă

Prof. univ. dr. Carmen Monica Pop a adus în atenţia participanţilor sarcoidoza (apar zone de inflamaţie numite granuloame în mai multe organe – plămâni, ganglioni, piele, ochi), o boală care de multe ori nu necesită tratament întrucât este asimptomatică, nu este progresivă şi se remite spontan, însă „la care trebuie să fim atenţi întrucât poate progresa la 25% din pacienţi, iar la 10% dintre persoanele cu această boală putem vorbi despre insuficienţa de organ“. Sarcoidoza poate apărea la orice vârstă, însă este mai frecventă la tinerii între 20 şi 40 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS