12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePlafoanele pentru analize medicale gratuite, epuizate

Plafoanele pentru analize medicale gratuite, epuizate

Şansele ca un pacient să îşi facă analize decontate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj atunci când are nevoie sunt foarte mici. Asta pentru că majoritatea laboratoarelor îşi epuizează plafoanele încă din primele zile ale lunii, iar de ele beneficiază un număr limitat de pacienţi. Aceştia sunt cei care au avut norocul să îşi facă o programare chiar şi cu o lună-două înainte. Cei care au nevoie urgent de analize trebuie să plătească.

Deşi teoretic un pacient asigurat poate beneficia de servicii medicale gratuite, în realitate, lucrurile stau complet diferit. Mai exact, oamenii trebuie să scoată bani din buzunar şi pentru cele mai elementare analize medicale. Şi asta, pentru că, atunci când ajung în cabinetele medicale, pacienţii aud acelaşi răspuns: „Nu mai avem plafon!“. Cine nu poate aştepta plăteşte. Cine nu reprezintă o urgenţă se poate programa pentru luna viitoare. „Aveam nevoie să-mi fac nişte analize uzuale şi am sunat două ore la un cabinet medical pentru a-mi face programare. Era o zi de 15, în care ei spuneau că pacienţii pot suna pentru a se programa. Am reuşit să mă programez abia peste o lună şi jumătate“, a spus Claudiu T., un pacient din Craiova.

Nu poţi să aştepţi, plăteşti!

Aproape orice diagnostic este pus de către medic doar în funcţie de rezultatul analizelor medicale ale pacienţilor. În cazul în care nu dispun de bani, mulţi oameni sunt puşi în dificultate atunci când văd recomandările făcute de medic. „Am fost cu copilul la un control ORL pentru că îi curgea sânge din nas. După ce l-a evaluat, medicul i-a recomandat un set de analize care să îl ajute să găsească o cauză a sângerărilor. Când m-am trezit cu biletul în mână, am început să calculez costul lor, raportându-mă la preţurile unui laborator ales la întâmplare. Suma totală depăşea 400 de lei! Am întrebat la câteva cabinete dacă pot beneficia de gratuitate şi mi s-a spus că nu mai au plafon. Cum nu puteam să aştept, a trebuit să plătesc“, a spus tatăl unui băieţel din Craiova.

Marian, alt pacient craiovean, a fost însă mai norocos. S-a programat din timp şi a fost „fericitul posesor“ al unui loc pe lista pacienţilor care urma să îşi facă analize. „Eu am făcut programarea încă de luna trecută. Pe 15 iunie, m-am deplasat personal la o clinică medicală cu spitalizare de zi şi laborator de analize medicale şi am fost programat pe 1 iulie. Azi (ieri – n.r.), am ajuns la clinică la ora 7.30, iar sala de aşteptare era plină. Am întrebat la recepţie dacă pot veni a doua zi. Mi s-a spus că pot veni şi pe 2 pentru că programarea este deja făcută. Trimiterea de la medicul de familie am luat-o în luna mai şi încă este valabilă“, a spus ieri bărbatul.

Din trei laboratoare, niciunul nu mai avea plafon

Am luat şi noi ieri drumul cabinetelor medicale din oraş şi ne-am pus în locul pacientului care are nevoie urgentă să îşi facă analize. La primul cabinet ni s-a spus că am ajuns prea târziu. „La noi, programările se fac doar telefonic, pe data de 15 a fiecărei luni. Vă pot da un număr de telefon, dacă doriţi, să vă programaţi pe 15 iunie pentru începutul lunii august. Pentru luna aceasta s-au făcut deja programările. Nu mai avem plafon. Pentru luna următoare trebuie să sunaţi doar într-un anumit interval orar, respectiv 7.00 – 9.00. Pe la 9.00 se cam termină plafonul“, a spus angajata unui laborator de analize medicale din Craiova.

Alt laborator, acelaşi răspuns: „Nu mai avem plafon pentru luna aceasta! Dacă doriţi analize decontate de CAS, trebuie să sunaţi pe 15 iulie şi veţi obţine o programare pentru luna august. Dacă nu mai puteţi aştepta, le puteţi face contra cost“, a spus, amabilă, reprezentanta altui laborator de analize din Craiova.

O şansă s-a întrezărit la un al treilea cabinet în care ne-am încercat norocul. Nici aici nu mai sunt locuri pentru pacienţii asiguraţi care vor să beneficieze de tratamente gratuite. Am obţinut însă un loc pe o listă de aşteptare. „Pentru luna aceasta, pentru Armată, Poliţie şi Jandarmerie mai este plafon. Dacă doriţi, vă putem pune pe o listă de aşteptare şi, în caz că se eliberează un loc spre sfârşitul lunii, vă sunăm. La noi, programările se fac după data de 20 ale lunii pentru luna viitoare, în momentul în care aflăm suma de la Casă. Nu procedăm altfel pentru că e posibil să facem un număr mai mare de programări şi să nu putem să le facem dacă plafonul nu ne permite“, a fost răspunsul unei angajate a cabinetului medical.

Ce spune CAS Dolj

39 de laboratoare din judeţ au contract cu CAS Dolj. Pentru luna iulie, CAS le-a alocat puţin peste 750.000 de lei. „Bugetul pentru semestrul II l-am primit vineri, iar sumele se vor repartiza pe criterii de selecţie începând de astăzi (ieri – n.r.). Bugetul pentru luna iulie pentru laboratoare este de 755.927,51 lei“, a spus Claudia Şerban, purtătorul de cuvânt al CAS Dolj.
De ce se termină plafoanele aşa repede şi unde trebuie să meargă pacientul cu bilet de trimitere? „Nevoia de servicii medicale şi de analize medicale este foarte mare, există limitări de fonduri, sistemul are un plafon, se împarte la clinici. Peste tot în Europa există sistemul programărilor şi se aşteaptă. La sistemul de asigurări sociale contribuie doar 5 milioane de persoane din cele 17 milioane“, a spus, pentru Ziarul Financiar, Sorina Pintea, ministrul sănătăţii.
În România, prin pachetul de bază se decontează aproape 100 de analize medicale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS