22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCozile umilinţei, la Biroul de Internări al SJU Craiova

Cozile umilinţei, la Biroul de Internări al SJU Craiova

Nervi, frustrare, umilinţă, zeci de oameni bolnavi, aşteptând într-o căldură infernală să le vină rândul. Rândul la internare, rândul la accesul la actul medical, rândul la… un pat de spital. Este imaginea dintr-o dimineaţă de luni de la Biroul de Internări al celui mai mare spital din Oltenia. Situaţia se repetă însă în fiecare zi.

Încă de la primele ore ale dimineţii de luni era forfotă mare la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova. Pacienţi cu hârtii în mână, mame cu copii în braţe, oameni îngânduraţi de probleme şi măcinaţi de boli. Străbatem culoarele policlinicii şi un afiş cu o săgeată la stânga indică drumul spre Biroul Internări. Pe măsură ce ne apropiem, liniştea e spartă de voci nemulţumite. Într-o încăpere de aproximativ 100 de metri pătraţi, peste 100 de oameni formaseră mai multe rânduri care duceau spre trei ghişee. Mare parte dintre cei care stăteau la coadă petrecuseră mai bine de două ore în respectiva încăpere, iar căldura şi aerul irespirabil făceau aşteptarea şi mai grea. „Am venit de dimineaţă din alt judeţ cu biletul de la medicul de familie, am stat la coadă o oră, am ajuns la ghişeu şi mi s-a spus că trebuie să merg în policlinică să iau un alt bilet de internare de la secţia respectivă. M-am întors în policlinică, am mai stat şi acolo o oră, iar acum am venit şi fac rândul din nou pentru că nu îmi permit să intru în faţă. Dacă ar mai face două-trei ghişee, nu am mai avea atât de mult de aşteptat. Estimez că voi mai sta cel puţin o oră până mă internez. Sunt pacienţi care au venit de la şase dimineaţa. În fiecare zi este aşa. Este şi foarte cald, sunt condiţii inumane“, a spus o pacientă.

„Condiţiile sunt groaznice!“

Un alt bărbat, trecut de 70 de ani, aştepta pe scaun, cu capul rezemat de un baston. „Este fiul meu la coadă. Aştept de o oră, sunt din Craiova şi vreau să mă internez la Nefrologie. Condiţiile sunt groaznice, e ceva ieşit din comun!“, a spus bătrânul.
Lângă el, alte două persoane, soţ şi soţie. Tot copilul era cel care ţinea rândul la internare. „De o oră am venit, suntem din Olt, din Grădinari. E băiatul la rând, trebuie să mă internez la Chirurgie II. A fost şi mai rău de dimineaţă. E la fel de fiecare dată, sistemul ăsta trebuie schimbat. Suntem la mila sorţii“, a spus Mihaela, din Olt.
Nicolae, soţul femeii, ajunsese la limita răbdării. „Eu fac dializă, sunt operat pe cord deschis şi uitaţi-vă în ce condiţii trebuie să stau. Mi s-a făcut rău aici! Nu este aer condiţionat, e umilitor. Ar trebui făcute mai multe ghişee, iar pentru cei care au un handicap şi probleme mai grave, ar trebui făcut ghişeu separat. Eu, care sunt dializat, nu pot sta la o coadă de două ore. De fiecare dată când trebuie să fac controale, îndur aceleaşi condiţii. Nu se schimbă nimic. Murim aici, pentru ce? Sunt trei ghişee şi câte patru rânduri la fiecare ghişeu“, a spus soţul femeii.
Oamenii îşi disputau fiecare pas care îi aducea mai aproape de ghişeu. Sub presiunea căldurii şi a aşteptării, amabilitatea nu mai era punctul lor forte. Din mulţime, o doamnă încerca să îşi lămurească poziţia la rând, după ce alte persoane intraseră înainte. „Stau de două ore şi jumătate să o internez pe mama. Nu se poate aşa ceva! Respectaţi-vă rândul şi staţi la coadă!“, striga femeia.

„Ar trebui să nu mai fie atât de multă birocraţie“

Aproape resemnat, alt bărbat spunea că, până nu vor fi simplificate procedurile, lucrurile nu se vor schimba. „Am venit de azi-dimineaţă de la 7.00 cu tata să îl internez. Stă în cărucior şi mă aşteaptă să îl internez ca să îl opereze mâine-dimineaţă. M-au trimis să iau o ştampilă de la ORL, am venit şi am mai făcut o dată rândul. Tatăl meu are cancer, trebuia să i se ia analizele de dimineaţă, dar cum să îi recolteze dacă nici nu l-am internat? Totul este un du-te-vino fără rost. Ar trebui simplificate procedurile, să nu mai fie atât de multă birocraţie. Eu am venit din Londra special să stau cu tata şi diferenţa dintre aici şi acolo e de la cer la pământ. La noi nu există comunicare. Cred că toată lumea ar trebui să îşi facă treaba cum se cuvine şi să respecte regulamentele. Totodată, cred că ar trebui respectat mai mult pacientul“, a spus Gheorghe Scarlat.
Reprezentanţii SJU Craiova cunosc situaţia şi spun că, în general, cea mai mare aglomeraţie este în zilele de luni şi marţi. Totodată, aceştia susţin că în spatele celor trei ghişee sunt cinci angajaţi care procesează datele bolnavilor. Potrivit SJU Craiova, decizia internării o ia medicul din cabinetul de specialitate, iar bolnavul este programat în vederea internării în funcţie de paturile libere şi de gravitatea cazului.
SJU Craiova este cel mai mare spital monobloc din țară și unitatea cu cel mai mare număr de paturi la nivel național, peste 1.500. În fiecare secţie a SJU Craiova sunt internaţi lunar sute de bolnavi, iar numărul lor este în creştere. De aici se externează aproximativ 72.000 de pacienți pe an, atât prin spitalizare continuă, cât și prin spitalizare de zi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS