Acasă Sanatate Un nou test de urină pentru depistarea cancerului de prostată

Un nou test de urină pentru depistarea cancerului de prostată

-

Un nou test de urină pentru depistarea cancerului de prostată ar putea revoluţiona tratamentul acestei boli. Acesta i-ar putea scuti pe pacienţi de biopsii inutile, relatează miercuri Press Association, citat de Agerpres.

Noul test este mult mai sensibil în comparaţie cu metodele utilizate în prezent. Acesta poate dezvălui atât nivelul de agresivitate al bolii cât şi momentul în care pacienţii necesită începerea tratamentului. Testul este conceput pentru bărbaţii suspecţi de cancer de prostată. El se adresează şi celor care prezintă un risc mic de a dezvolta boala. În cazul acestora din urmă este suficientă monitorizarea.

Testul poate indica dacă boala este agresivă sau intermediară

Pentru bărbaţii suspecţi de această afecţiune, testul poate indica dacă aceasta este agresivă sau intermediară. De asemenea, poate contribui la eliminarea de pe listă a celor care nu prezintă cancer. Astfel, pacienţii sunt scutiţi de efectuarea unor teste suplimentare, precum analize de sânge, examen fizic, tomografie sau biopsie.

„Acest test poate reduce considerabil necesitatea biopsiilor”, a declarat pentru Press Association autorul principal al studiului, Shea Connell, de la Facultatea de Medicină a Universităţii East Anglia din Norwich.


De asemenea, testul ”Prostate Urine Risk” (PUR) poate reduce frecvenţa programărilor la medic. Se poate ajunge de la o programare pe an la una la cinci ani, în cazul bărbaţilor care sunt monitorizaţi.
Pentru acest studiu, oamenii de ştiinţă au colectat eşantioane de urină de la 537 de bărbaţi. Totodată, au analizat expresia a 167 de gene diferite dintre care 35 au fost identificate drept indicatori de risc utili.

Testul identifică şi nivelul de risc al unui pacient

”Acest test demonstrează faptul că testul nostru de urină poate fi utilizat nu doar pentru diagnosticarea cancerului de prostată fără necesitatea biopsiei invazive, ci şi pentru identificarea nivelului de risc al unui pacient”, a explicat doctor Jeremy Clark din cadrul aceleiaşi facultăţi.

”Un lucru ce este cu adevărat interesant este faptul că testul poate prognoza progresia bolii cu până la cinci ani înainte de a fi detectată prin metode clinice standard. În plus, testul a fost în măsură să identifice bărbaţii care prezentau un risc de până la opt ori mai mic de a necesita tratament în termen de cinci ani de la diagnostic”, a adăugat el.

Cancerul de prostată este o boală cu care oamenii mor

”Cancerul de prostată este mai degrabă o boală cu care oamenii mor decât din cauza căreia mor. În prezent, ne lipseşte capacitatea de a putea spune care bărbaţi diagnosticaţi cu cancer de prostată vor necesita un tratament radical şi care nu”, a indicat Connell.

Doctor David Montgomery, director de cercetare în cadrul Prostate Cancer UK, este de părere că, în cazul în care rezultatele acestei cercetări se confirmă prin studii clinice de mai mare amploare, ”acest lucru poate spune mai clar care bărbaţi au nevoie de tratament urgent şi care pot rămâne sub supraveghere”.

ȘTIRI VIDEO GdS

Horoscop

Berbec Nativii Berbec au noroc în afaceri astăzi. Dacă aveți propria companie, s-ar putea să încheiați un contract important care vă poate...

Pedepse cu suspendare pentru fraudarea APIA Dolj

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au început, ieri, judecarea apelului formulat de inculpaţii dintr-un dosar privind fraudarea fondurilor europene

UCB a decis suspendarea cursurilor pentru o săptămână

Universitatea „Constantin Brâncuși“ (UCB) din Târgu Jiu a decis suspendarea cursurilor pentru o săptămână, după ce o studentă care a revenit din...