16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum se manifestă alergia în sarcină

Cum se manifestă alergia în sarcină

Sarcina poate fi cea mai frumoasă perioadă din viața unei femei. Din păcate, în ultima vreme, alergia în sarcină este o afecțiune tot mai des întâlnită. O femeie din trei este alergică.

Imunitatea și alergia sunt în strânsă legătură. Alergia reprezintă o reacție exagerată a sistemului imunitar împotriva factorilor agresivi inofensivi, precum polenul sau părul de pisică. Atunci când imunitatea scade, lucru obișnuit în sarcină, expunerea la alergii este mai mare, notează clicksanatate.ro.
În cele mai multe cazuri, femeile descoperă că alergia a apărut odată cu simptome ca de răceală, cu nas înfundat, strănuturi în cascadă. În alte situații, alergiile se manifestă cu dureri în gât, ca de guturai, sau cu dermatite și erupții cutanate. Urticaria se numără printre tipurile de alergie care pot să apară în timpul sarcinii.

Alergia în sarcină poate fi ținută sub control

Indiferent dacă este severă sau nu, alergia în sarcină nu pune probleme mari dezvoltării fătului și evoluției normale a sarcinii. Însă, este foarte important să fii supravegheată de un medic specialist alergolog în timpul sarcinii, dacă suferi din această pricină.

Cum știi că ai alergie

Odată ajuns la medic, după un consult amănunțit și ținând cont de simptome, dar și de antecedente personale și istoricul medical din familie, se pune un diagnostic prezumptiv. Pentru confirmare, se efectuează teste care expun femeia gravidă la diferite substanțe alergene.
Studiile în domeniu au scos în evidență că o treime din femeile însărcinate care suferă de alergie în timpul sarcinii cunosc și o intensificare a simptomelor, pe măsură ce sarcina înaintează. Pe de altă parte, la alte femei, semnele alergiei stagnează. Se poate întâmpla ca alergia să se vindece în timpul sarcinii, așa cum a debutat, adică în mod brusc.
Starea de ameliorare a sănătății sau de agravare a alergiilor diferă în mare parte în funcție de sistemul imunitar al femeii, ținând cont că imunitatea suferă de schimbări notabile în lunile de sarcină.

Cele mai frecvente tipuri de alergii

Adesea, când vorbim despre alergie în sarcină ne referim la simptome precum prurit la nivelul nasului și ochilor, strănuturi repetate, congestie nazală, rinoree, lăcrimare. Acestea sunt specifice rinoconjunctivitei alergice, pe scurt rinitei alergice. Dacă gravida dezvoltă astm, simptomele ce însoțesc afecțiunea sunt: respirație dificilă ori șuierătoare, însoțită de tuse și senzație de apăsare în piept, noaptea, dar și după efort fizic. În caz de dermatită, pot apărea următoarele simptome: piele înroșită, mâncărime, în unele cazuri și umflaturi, uscăciune a pielii.
Alergia în sarcină poate să fie identificată și ca urticarie. În acest caz vorbim despre papule sau blânde roșii și pruriginoase, de dimensiuni diferite, care dispar relativ spontan în maximum 24 de ore.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS