25.5 C
Craiova
luni, 21 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Sanatate Cauzele hipertensiunii: ce putem influenţa şi ce nu

Cauzele hipertensiunii: ce putem influenţa şi ce nu

Se întâmplă ca hipertensiunea să nu aibă o cauză definită şi atunci se numeşte HTA primară. Când cauzele hipertensiunii sunt cunoscute, vorbim de HTA secundară.

Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt, conform specialiştilor, sub 120/80 mmHg. Dacă tensiunea este mai mare de 140/90 mmHg, se pune diagnosticul de hipertensiune arterială. În unele situaţii, cauzele hipertensiunii sunt bolile cardiovasculare sau renale, dar există şi alte motive care pot conduce la creşterea tensiunii, notează clicksanatate.ro.

Excesul de alcool, printre cauzele hipertensiunii

Tensiunea arterială mărită depinde de o serie de factori de risc, dintre care unii pot fi influenţaţi, iar alţii nu. Dintre factorii asupra cărora se poate lucra sunt consumul excesiv de alcool şi o alimentaţie bazată pe alimente grase, prăjeli, zahăr alb şi dulciuri din comerţ. Printre cauzele hipertensiunii se numără şi stresul, lipsa exerciţiului fizic, nivelul crescut al colesterolului, lipsa de potasiu din organism şi administrarea în exces a antiinflamatoarelor nesteroidiene, a unor medicamente pentru tratarea răcelii şi a drogurilor. Fumatul este factor de risc pentru creşterea valorilor tensiunii arteriale, la fel obezitatea şi consumul ridicat de sare.

Factorii de risc care nu pot fi influenţaţi sunt vârsta, hipertensiunea afectând mulţi bărbaţi sub 45 de ani şi femeile care au depăşit vârsta de 60 de ani, rasa (afro-americanii au un risc mai mare de a fi hipertensivi) şi istoricul familial. Dacă părinţii sau fraţii unei persoane suferă de hipertensiune, e posibil ca şi ea să fie diagnosticată cu această afecţiune.

Printre simptomele hipertensiunii se numără ameţeala, durerile de cap intense, sângerările nazale, înroşirea feţei, anxietatea, tulburările de somn. Tensiunea devine o urgenţă medicală atunci când persoana afectată are un ritm cardiac prea mare, vorbeşte şi vede neclar, are dureri în piept şi o sângerare nazală care nu se opreşte.

Cum se poate preveni apariţia hipertensiunii?

Decât să tratăm cauzele hipertensiunii, e mai bine să încercăm prevenirea apariţiei acestei boli. Chiar dacă nu ne putem împiedica înaintarea în vârstă, putem face câteva ajustări în viaţa de zi cu zi care să ne ţină sănătoşi pentru mai multă vreme. În primul rând, e important să mâncăm cât mai echilibrat, fără excese de sare, zahăr, grăsimi animale şi prăjeli. Sunt recomandate fructele şi legumele proaspete, cerealele integrale, carnea slabă de pui, peştele şi uleiul de măsline.

De asemenea, e bine să nu se neglijeze potasiul din alimentaţie, adăugând la masă măcar o dată pe zi o salată de legume verzi cu frunze (spanac, varză, varză creaţă, salată verde), citrice şi struguri.
Evitarea fumatului şi consumul unei cantităţi nu mai mare de un pahar cu vin pe zi sunt paşi în prevenirea hipertensiunii.

Foarte importante sunt prezenţa exerciţiului fizic – o greutate normală ajută la prevenirea hipertensiunii şi la reducerea riscului pentru bolile de inimă – şi lupta împotriva stresului cu ajutorul meditaţiei, muzicii şi relaxării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

S-au deschis înscrierile pentru bursa FLEX 2021-2022

Ambasada Statelor Unite în România, alături de...

ȘTIRI GdS

Nelu Tătaru: Din a doua jumătate a lunii octombrie,...

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătăţii, a declarat astăzi că se aşteaptă ca din a doua jumătate a lunii octombrie România să intre pe...

Administrarea de plasmă convalescentă în formele severe de Covid-19...

Administrarea de plasmă convalescentă ajută de fapt la accelerarea recuperării după forme severe de COVID-19? O echipă de cercetători condusă de dr....

Testarea unor remedii naturiste africane împotriva COVID-19, aprobate de...

Regulile de testare a unor remedii naturiste africane împotriva COVID-19 și termenele pentru strângerea și analizarea datelor au fost stabilite de OMS....

Rezidențiat: Va crește numărul de locuri la specializările importante...

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, duminică, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Iaşi, că anul acesta vor fi scoase...

Doljul, fruntaș la numărul de cazuri Covid din ultimele...

Doljul este pe locul al treilea în țară în ceea ce privește numărul de noi cazuri Covid, după București și Brașov. 78...

Coronavirus România: Peste 1000 de cazuri și astăzi. Cazuri...

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate, în România, 1.231 de cazuri de coronavirus, bilanțul total ajungând la 112.781, potrivit datelor...