12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBeneficiile afinelor pentru sănătate

Beneficiile afinelor pentru sănătate

Afinele, deși de mici dimensiuni, sunt bogate în substanțe nutritive, îndeosebi în vitamina C și potasiu, dar și betacaroten – un precursor al vitaminei A. Acestea conţin însă şi complexul de vitamine B: B1, B2, B3, B5, B6. Beneficiile afinelor se datorează și conținutului de fosfor, calciu, magneziu, fier, zinc și cupru. Fructele acestea mici și delicioase sunt cunoscute pentru acțiunea lor pozitivă asupra vederii și intestinelor, dar lista cu beneficiile afinelor este mai lungă.

Afinele stimulează fluxul de sânge de la nivelul retinei, iar acest lucru duce la ameliorarea acuității vizuale, chiar și pe timpul nopții. Știai că, în trecut, piloților de vânătoare le dădeau afine să mănânce? În doze mari, afinele pot atenua anumite tipuri de miopie, notează specialiştii de la clicksanatate.ro.

Mențin activitatea optimă a intestinelor

Sucul din aceste fructe este adesea recomandat pentru a combate tulburările digestive, cum este diareea la copii. Pentru adulți, sucul de afine poate ajuta în caz de putrefacţii intestinale, deoarece conține mirtilina – un antibacterian puternic. De asemenea, sunt benefice și tincturile; se administrează 30 de picături de trei ori pe zi.

Țin sub control diabetul

Ceaiul de frunze de afin, doar de frunze, este eficient și în cazul diabetului și acționează indirect asupra sistemului endocrin. Bolnavii de diabet ar trebui să consume într-o zi ceai preparat din 35 g de frunze de afin la 1 l de apă.

Beneficiile afinelor pentru menținerea tinereții

Pentru că sunt bogate în antioxidanți, afinele contribuie la protecția și fortificarea celulară. Antocianidinele conținute întăresc capilarele și elasticitatea pielii, prevenind îmbătrânirea prematură a pielii. De asemenea, protejează de accidente vasculare cerebrale și de cele cardiace.

Bine de știut!

Afinele au arătat efecte pozitive și în bolile hepatice. În medicina chinezească, ficatul guvernează ochii, așa că acțiunea pozitivă a afinelor asupra ficatului aduce beneficii și pentru ochi. Mai mult decât atât, polifenolii și acizii din afine le conferă utilitate și în afecțiunile reumatologice.

Sunt tonice pentru vasele de sânge

Fructele sunt bogate în antioxidanți, care ajută la întărirea capilarelor și la protejarea colagenului. Substanțele nutritive din conținutul afinelor intervin în majoritatea tulburărilor circulatorii și protejează vasele sangvine. Nu în ultimul rând, afinele sunt indicate în meniul de dietă, aferent tratamentului pentru ateroscleroză, inflamații ale arterelor coronariene, varice și urmări ale infarctului.
Știai că 100 g de afine oferă corpului 45 de calorii, din care 0.95 g proteine, 0.3 g lipide, 10 g glucide, 3 g fibre?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS