5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum și când înveți copilul mic să se spele pe dinți

Cum și când înveți copilul mic să se spele pe dinți

Părinții se entuziasmează imediat ce apar primii dințișori ai copilului. În acelaşi timp, încep să se și întrebe cum să aibă cât mai bine grijă de dantura micuțului, cum să procedeze cu periajul și de la ce vârstă trebuie început. Aflaţi din articol răspunsul la aceste întrebări.
Încă din primele luni ale copilului, părinții îi pot masa ușor gingiile cu o compresă umedă, pentru că atunci când micuțului îi iese primul dinte, de obicei în jurul vârstei de şase luni, acesta să cunoască deja rutina, notează clicksanatate.ro. Nu se poate vorbi de un periaj propriu-zis la o vârstă atât de mică, însă o curățare trebuie să existe. Deși dinţii de lapte încep să cadă pe la vârsta de şase ani, acest lucru nu înseamnă că trebuie neglijați. Fiind baza de la care vor pleca dinţii definitivi, copilul trebuie să fie obișnuit să și-i curețe în fiecare zi.
Dinţii de lapte sunt în număr de 20 și cresc cam până la doi ani și jumătate. Pentru spălare, e recomandat să se utilizeze o periuță cu peri nu foarte aspri și o pastă de dinți special creată pentru copii, care să aibă un miros plăcut și gust de fructe. Copilul nu va ști să scuipe pastă decât pe la doi ani, deci până atunci va înghiți bună parte din ea, așa că aceasta trebuie să fie inofensivă pentru el.
Dacă micuțul nu vrea să deschidă gura pentru spălatul dinților, nu trebuie forțat în niciun fel. E bine ca părintele să îi servească drept model și să se spele și el în același timp, eventual transformând totul într-un joc. Sunt șanse mai mari ca un copil să-și imite părintele decât să asculte sfatul acestuia și să insiste apoi să se spele singur. E important ca părinții să persevereze, deoarece copilul își va forma astfel obiceiul sănătos de a-și spăla dinţii sistematic și va continua pe acest drum pe măsură ce crește. O igienă orală precară determină în viitor apariția unor probleme mai mult sau mai puțin complicate, care vor necesita vizite neplăcute la stomatolog.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS