11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAlergia la bebeluși - la ce să te aștepți

Alergia la bebeluși – la ce să te aștepți

Bebelușii pot avea alergii la alimentele pe care le consumă, la lucrurile pe care le ating și la particulele pe care le inhalează. Există multe alergii specifice pe care un copil le poate avea, deși ele pot fi, în general, împărțite în trei categorii. Este vorba de alergia la alimente și medicamente, la mediu, dar şi alergii sezoniere.

Reacțiile alergice la anumite alimente sau la medicamente apar, de obicei, imediat după consumarea lor. Acestea pot fi foarte ușoare sau amenințătoare pentru viață. Alergiile de mediu pot să apară când pielea bebelușului vine în contact cu alergenul, precum detergentul de haine sau inhalarea prafului. Alergiile sezoniere sunt o problemă în anumite perioade ale anului sau în anumite locații, notează clicksanatate.ro.

Semnele și simptomele alergiilor la bebeluși

O reacție alergică apare atunci când sistemul imunitar al corpului reacționează anormal la lucruri care în mod normal sunt inofensive. Semnele unei reacții alergice pot varia foarte mult în funcție de individ și de tipul de alergie. Este mult mai puțin probabil ca bebeluşii să aibă mai multe tipuri de alergii, deoarece trebuie să fie expuși timp îndelungat la alergeni înainte de a deveni alergici la acestea. Alergiile sezoniere, de exemplu, sunt mai puțin frecvente la bebeluși, deoarece nu au fost expuși polenului decât un sezon sau două.
Simptomele unei alergii la anumite alimente sau medicamente pot apărea în câteva minute sau în cel mult două ore de la ingerarea lor. Unele semne ale alergiei la medicamente, precum erupțiile cutanate, pot să nu apară timp de câteva zile. Printre cele mai frecvente semne ale alergiilor la alimente și medicamente se numără: urticarie sau erupții cutanate, mâncărime, wheezing (respirație șuierătoare). Alimentele alergice pot duce la greață, vărsături sau dureri abdominale. În unele cazuri, limba copilului începe să se umfle.

Ce este anafilaxia

Anafilaxia este o reacție alergică severă care survine brusc și poate cauza moartea. Apare atunci când expunerea la un alergen declanșează supraproducția anumitor substanțe chimice. La copii, alergiile alimentare severe sunt cele mai frecvente cauze ale apariției anafilaxiei, dar, în cazuri rare, pot fi responsabile și anumite medicamente, precum antibioticele și aspirina. Înțepăturile de albine și alte pișcături sau mușcături de insecte pot cauza, de asemenea, anafilaxie.
Uzuale la copii, alergiile la praf, la blana animalelor de companie, la mucegai, la polen, la înțepături de insecte pot declanșa simptome alergice, precum: strănut, ochi înroșiți, mâncărime, tușe, respirație șuierătoare.
De asemenea, bebelușul poate dezvolta urticarie, erupții cutanate sau umflături în cazul în care pielea este expusă la un alergen. Șampoanele, săpunurile, detergenții și alte produse similare sunt cunoscute pentru reacțiile alergice pe care le provoacă. Printre simptomelor alergiilor sezoniere se numără: strănutul, mâncărimile, lăcrimarea ochilor, tusea.

Când trebuie să ajungi la medic

Simptomele ușoare nu necesită vizită la medic, dar este bine să-l ții la curent despre aceste manifestări la următorul consult sau dacă observi din nou aceste semne la bebelușul tău.
Dacă simptomele nu se diminuează în decurs de o zi sau se agravează, mergi cât mai repede la medic. Același sfat este valabil și dacă observi aceste manifestări după ce-i administrezi bebelușului un nou medicament. Dacă apar semne de anafilaxie, sună la Salvare, căci viață bebelușului poate fi în pericol.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS