Deși nu este contagioasă, alergia cutanată provoacă disconfort. Aceasta se manifestă prin erupții roșii la nivelul pielii, după contactul direct cu anumiți iritanți. Aflaţi din articol care sunt factorii ce declanşează dermatita şi cum o puteţi preveni.
Dermatita este un termen general care descrie o inflamație a pielii. Dermatita de contact iritantă este tipul cel mai frecvent întâlnit. Aceasta apare atunci când o substanță la care ești sensibil (alergen) declanșează o reacție imună la nivelul pielii. De obicei, este afectată doar zona care a intrat în contact cu alergenul.
Substanțele din săpunuri pot declanșa dermatita
Este posibil să devii sensibil la un alergen puternic, cum este iedera otrăvitoare, după o singură expunere. Odată ce dezvolți o alergie la o substanță, chiar și o cantitate mică din aceasta poate provoca o reacție alergică, notează clicksanatate.ro. Alte persoane pot dezvolta semne și simptome după expuneri repetate la iritanţii ușori. Solvenții, îngrășămintele, pesticidele, detergenții, anumite șampoane, mucegaiul sau lâna sunt doar câteva dintre substanțele iritante. De pe lista alergenilor mai putem menţiona și nichelul, folosit în bijuterii, medicamentele, cum sunt cremele antibiotice și antihistaminicele pe cale orală, dezinfectanții și îmbrăcămintea; produsele de îngrijire personală, vopseaua pentru păr, lacurile de unghii sau produsele care determină o reacție alergică atunci când stai la soare.
Consultă medicul dacă erupțiile cutanate te împiedică să dormi sau să-ți duci la îndeplinire activitățile zilnice. Totodată, e bine să ajungi la un medic dacă erupția acoperă o mare parte din piele, dacă nu observi îmbunătățiri în decurs de trei săptămâni de la începerea tratamentului sau dacă erupțiile cutanate afectează fața sau organele genitale.
Atenție! Mergi de urgență la spital dacă, pe lângă simptomele de mai sus, te confrunți și cu febră, cu senzația de apăsare în piept, respiri cu greutate sau observi apariția unor umflături la nivelul limbii sau gâtului.
Ce tratament este indicat
Pe lângă erupții la nivelul pielii, dermatita de contact se mai manifestă și prin mâncărime, uneori severă, piele uscată, băşici și cruste, senzația de arsură sau sensibilitate. Dacă îngrijirea la domiciliu nu ameliorează semnele și simptomele, medicul îți va prescrie medicamente cu steroizi, precum creme sau unguente. Aplicate pe zona cu probleme, acestea ajută la atenuarea erupției cutanate. Astfel de produse pot fi folosite o dată sau de două ori pe zi, timp de două-patru săptămâni. În cazurile severe, medicul îți va recomanda corticosteroizi orali, pentru a reduce inflamația, antihistaminice pentru ameliorarea pruritului, sau antibiotice, în cazul unei infecții bacteriene.
Cum previi dermatita de contact
Încearcă să identifici și să eviți substanțele care-ți irită pielea sau care determină o reacție alergică. Poți să elimini majoritatea substanțelor care provoacă erupții cutanate dacă te speli imediat după ce ai intrat în contact cu aceasta. Folosește un săpun blând, fără parfum. Important este să speli toate articolele de îmbrăcăminte care au intrat în contact cu alergenii, precum iedera otrăvitoare. Poartă echipament de protecție sau mănuși. Măștile, ochelarii și mănușile de protecție te pot proteja de substanțele iritante, inclusiv de produsele de curățare de uz casnic.