5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCare sunt bolile pe care le putem preveni prin vaccin

Care sunt bolile pe care le putem preveni prin vaccin

Nu mai este niciun secret pentru nimeni faptul că există în acest moment o ezitare a părinţilor în acceptarea vaccinării copiilor. Medicii atrag atenţia că acest lucru se întâmplă pentru că unele persoane care nu au pregătire medicală induc, în special în social media, teamă părinţilor legat de beneficiile vaccinării. „Această tehnică de manipulare din partea antivacciniştilor este frecvent folosită, în sensul că vor să evidenţieze mai mult reacţii adverse. Prin vaccinare se previn boli grave, nu vorbim despre mofturi, nu vorbim despre o boală care poate să genereze o rinoree, vorbim despre boli care ucid sau care lasă complicaţii la cei care reuşesc să supravieţuiască şi care sunt incluse, ca şi ţintă, pentru orice program naţional de vaccinare. Vorbim despre difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, bolile invazive produse de Haemophilus Tip b, hepatita B, rujeolă, rubeolă, oreion şi, mai nou, de bolile invazive produse de pneumococ. Acestea sunt cele incluse acum în programul naţional. Mai există şi vaccinul împotriva tuberculozei, care se administează la naştere bebeluşilor şi care urmăreşte evitarea formelor grave de tuberculoză ce pot apărea la copii. Vaccinurile care sunt incluse în programul naţional se adresează unei patologii severe, unor boli care trebuie fie limitate, fie eradicate“, a spus dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului Național de Vaccinologie din cadrul Societății de Medicină de Familie și secretar în Comisia de Medicină de familie din Ministerul Sănătății.
Unul dintre cele mai importante rezultate ale vaccinării a fost eradicarea variolei. Ultimul caz de variolă naturală a fost înregistrat în Somalia în 1977, potrivit OMS, ceea ce a dus la încetarea vaccinării variolice. Și pentru alte boli, OMS are ca țintă eradicarea (poliomielita, rujeola), iar dacă acest deziderat va fi atins, vaccinarea va înceta.

„E inacceptabil să pierzi 62 de copii printr-o boală prevenibilă prin vaccinare!“

Medicii spun că, în lipsa vaccinării, ne supunem riscului de a contracta boli. „În cazul în care contractezi rujeola, spre exemplu, care sunt rezultatele? 16.000 de cazuri la nivel naţional, cu 62 de decese. E inacceptabil să pierzi 62 de copii printr-o boală prevenibilă prin vaccinare! 62 de copii înseamnă două sau trei clase de la o şcoală. Când ai la îndemână un astfel de instrument, care este vaccinul şi care este gratuit, de ce trebuie să pierdem aceşti oameni? În momentul în care discutăm despre boli ucigătoare, poziţia mea, ca medic, nu poate să fie decât una: de a sprijini vaccinarea pentru că, de-a lungul timpului, şi-a dovedit eficienţa“, a afirmat Gindrovel Dumitra.
În cazul vaccinării, riscurile produse de reacţiile adverse sunt infinit mai mici decât în cazul bolii, spun medicii. „Febra poate să apară la două-trei cazuri până la zece cazuri dintr-o sută, după ce ai făcut vaccinul de rujeolă, dar, dacă ai contractat rujeola, toţi copiii care fac boala fac febră, numai că aceasta nu durează câteva ore, ca după vaccin, ci cel puţin o săptămână, timp în care acel copil se va afla, poate, internat în spital. Complicaţiile după vaccinul de rujeolă pot apărea la un caz din trei milioane de administrări. În cazul bolii, la o mie de copii care dezvoltă rujeola, avem unu-două cazuri de copii care pot dezvolta encefalită, unu-două cazuri care pot ajunge să decedeze. Dacă vaccinezi un milion de copii, salvezi 1.000-2.000 de copii de la encefalită şi 1.000-2.000 de la moarte“, a adăugat Gindrovel.

20.000 de cereri pentru vaccinul împotriva cancerului de col uterin

Potrivit acestuia, ar mai trebui introduse în programul naţional vaccinul pentru rotavirus, vaccinul pentru varicelă, dar şi vaccinul pentru prevenţia cancerului de col uterin. „Sunt speranţe anul acesta că va fi primit la cabinetele medicilor de familie, pentru a vaccina fetiţele ai căror părinţi au depus o solicitare în acest sens. România are nişte cifre uriaşe în privinţa incidenţei cancerului de col uterin, iar noi aşteptăm ce?! Din informaţiile pe care le am, procedura de licitaţie a vaccinului a fost deja lansată, deci sperăm că undeva în luna iunie sau iulie să fie disponibil la medicul de familie. Noi discutăm în acest moment cu părinţii fetiţelor între 11 şi 14 ani, adică vârsta ţintită, ca ei să depună o cerere la medicii de familie, iar noi să facem mai departe solicitarea. Facem acest lucru pentru că în 2008 a fost acea campanie de vaccinare şi a fost cumpărat un număr destul de mare de doze care au rămas neadministrate. Ministerul Sănăţii, în acest moment, din raţiuni economice, preferă să cumpere vaccinul doar pe baza unei comenzi ferme din partea noastră, care poate să vină numai în urma unei discuţii cu părinţii“, a adăugat coordonatorul Grupului Național de Vaccinologie din cadrul Societății de Medicină de Familie.
La nivel naţional, până în prezent au fost colectate aproximativ 20.000 de cereri pentru vaccinul împotriva cancerului de col uterin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS